My CMS

Ekologista tulevaisuutta kohti

Tänä syksynä OSYK on ottanut askeleen kohti ekologisempaa arkea. Ekologisuutta edistämään on perustettu opettajiemme Leena Kiurun ja Oona Laakson vetämä ympäristötiimi. Tiimin tähänastisia saavutuksia ovat muun muassa olleet hävikkiviikon toteutus ja päivänavaukset, sekä pienet ympäristöaiheiset faktalaput, joita on voinut lukea koulun seiniltä esimerkiksi ruokalan jonossa. Mitä ympäristötiimin tavoitteisiin sitten kuuluu ja kuinka niihin aiotaan päästä? 

Pääsin seuraamaan tiimin toimintaa ja kyselemään heidän tavoitteistaan ympäristötiimin kokoukseen. Kokouksen toimintaa ei tarvinnut kauan seurata, kun jo huomasin kaikkien tiimin jäsenten suuren motivaation ja kiinnostuksen aihetta kohtaan. Kokous sujui leppoisissa merkeissä ympäristöaiheista keskustellen, mutta mukaan mahtui myös vakavampiakin aiheita kuten IPCC:n ilmastoraportti ja ilmastoahdistus, joista jälkimmäisestä useammalla oli myös omakohtaista kokemusta. 

Ympäristötiimin tavoitteena on lisätä OSYKin ekologisuutta ja ympäristöystävällisyyttä sekä pienentää hiilijalan jälkeä. Kysellessäni tiimiläisiltä tavoitteita nousi niitä esiin huimasti. Pääpiirteittäin ne koostuivat sekajätteen määrän vähentämisestä ja huomion kiinnittämisestä siihen, mistä jätettä oikein kertyy, ylimääräisen kulutuksen minimoinnista ja OSYKin hiilijalanjäljen pienentämisestä. Myös tietoisuuden lisääminen ympäristöaiheisiin liittyen koulumme opiskelijoiden keskuudessa on osa tavoitelistaa. Näillä tavoitteilla on tarkoitus tähdätä ympäristön hyvinvoinnin kokonaisvaltaiseen edistämiseen ja parannukseen.  

Tavoitteiden saavuttamista varten tiimiläisillä on useita ideoita. Koulun tulevien liikunta- ja toimintapäivien yhteyteen on ympäristötiimi suunnitellut muun muassa ploggingia. Termi ”plogging” herätti minussa aluksi hämmennystä, sillä en ollut koskaan kuullut sitä ennen. Pian kuitenkin selvisi ploggingin kulkevan suomalaisemmin nimellä roskajuoksu. Roskajuoksu on ympäristön hyvinvoinnin huolehtimista varten kehitetty trendi, jonka avulla yhdistetään lenkkeily ja ympäristön puhdistaminen. Lenkin aikana poimitaan mukaan matkan varrelta löytyneet roskat, mikä tekee ympäristöstä siistimmän näköisen ja parantaa sen hyvinvointia. 

Energiankulutuksen pienentämistä varten on ryhmällä tekeillä toinenkin liikunnan ja ympäristöystävällisyyden yhdistävä projekti. Sain kuulla, että koulullamme on kuntopyörä. Tiimin tarkoitus on selvittää, voiko sen muuttaa ympäristötiimin käsissä sähköä tuottavaksi kuntopyöräksi, jonka avulla jokainen voisi vaikkapa välituntien tai hyppytuntien aikana ladata puhelimen tai tietokoneen akkua ja samalla haalia itselleen hieman hyötyliikuntaa. 

Muita suunnitelmia ovat muun muassa monisteiden kierrätys niin, että monisteiden molemmat puolet tulisivat käyttöön, ja näin vähennettäisiin paperijätteen määrää. Kasvien lisääminen koululle kuuluu myös suunnitelmiin, sillä näin saataisiin lisättyä viihtyisyyttä koulurakennukseen sekä lisää happea ja raikkautta sisäilmaan. Harkinnassa oli myös järjestää OSYKin kirpputori, jossa opiskelijat voisivat vaihtaa ja myydä tavaroitaan,  ja tempauksen tuotto voitaisiin lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. Kierrätystä edistämään olisi koululle tarkoitus hankkia muovijätteelle oma keräyspiste. 

OSYKin ympäristötiimin löytää Instagramista nimellä @osykinkeke, josta voi seurata tiimin toimintaa. Käykääpä tutustumassa!

Teksti ja kuvat Petra Pietikäinen