My CMS

Maria Beslicille arvostetun Pikku-Finlandia-kirjallisuusesseekilpailun voitto

Abiturienttimme, tuleva syksyn ylioppilas, Maria Beslic voitti lokakuussa Pikku-Finlandia-kirjallisuusesseekilpailun esseellään Kaikkein surullisin rakkaustarina. T.S. Eliotin Autio maa
-runokokoelman runo J. Alfred Prufrockin rakkauslaulu tuli Beslicille tutuksi jo viime kevään draaman suuressa näytelmässä, Memento morissa. ”Aluksi ajattelin runon kertovan elämisen pelosta, mutta pian huomasin sen eri tasot, erityisesti yksinäisyyden ja täydellisen ulkopuolisuuden”, Beslic kuvailee suhdettaan runoon.

Osallistuminen esseekilpailuun ei ollut Beslicille nopea päähänpisto, sillä hän kuuli ystävältään kilpailusta jo ensimmäisenä lukiovuotenaan. Tänä syksynä esseen pohjaksi muotoutui Eliotin runo ja itse kirjoittamiseen Beslic kertoo käyttäneensä muutamia päiviä. Beslic tiesi kirjoittaessaan, että tekstistä tulisi hyvä mutta se, kuinka korkealla se yltäisi kilpailussa, oli luonnollisesti arvoitus. Beslic luonnehtii omaa esseetään taide-esseeksi, kun aikaisempien vuosien voittajaesseet ovat olleet asiatyylisempiä analyyseja. Vaikka essee syntyi ajatusprosessin huipentumana muutamassa päivässä, Beslic ei kuvaile kirjoittamistaan helpoksi runon monien tasojen vuoksi.

Beslic voitti 800 euron arvoisen rahapalkinnon ja hänestä tuli Finlandia-lähettiläs Helsingin Kirjamessuilla palkitsemistilaisuudessa 27.10. Lähettilään tehtäviin kuuluu muun muassa ylihuomenna julkistettavien Finlandia-ehdokkaiden esittely ja tunnetuksi tuominen sosiaalisessa mediassa. Lisäksi Beslic pääsee osallistumaan ehdokkaiden julkistamistilaisuuteen ja itse palkitsemistilaisuuteen. ”On hienoa saada tunnustusta työstään ihmisiltä, joita arvostaa”, Beslic sanoo ja viittaa palkintolautakunnan arvovaltaiseen loppuraatiin, johon kuuluivat Äidinkielen opettajain liiton puheenjohtaja Sari Hyytiäinen, opetusneuvos Minna Harmanen, kirjailija ja Parnasso-lehden vastaava tuottaja Karo Hämäläinen, Helsingin yliopiston yliopistolehtori Anna Hollsten ja Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtaja Sirpa Kähkönen.

Beslicin kolmen ja puolen vuoden lukiotaival huipentuu 5.12. valkolakkiin ja erinomaiseen ylioppilastutkintotodistukseen. Lukioaikaansa Beslic luonnehtii opettavaikseksi mutta myös raskaaksi, ja hän iloitsee lukiokurssien suorittamisen jälkeisestä ajasta, jossa on mahdollisuus luovalle ajattelulle, itselle ja kirjoittamiselle. Moni ovi on raollaan Beslicin tulevaisuuden suunnitelmissa, mutta Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan ovea hän koettaa avata kunnolla ensi kevään pääsykokeissa. ”Ei ole yhtä tietä hyvään elämään”, Beslic sanoo ja näkee monia mahdollisuuksia myös kirjoittamisen parissa ja isänsä kotimaassa Kroatiassa.

Pikku-Finlandia-esseekilpailun järjestävät vuosittain Suomen Kirjasäätiön tuella Äidinkielen opettajain liitto ja Svenska modersmållärarföreningen i Finland. Kilpailu on tarkoitettu abiturienteille ja muiden keskiasteen oppilaitosten päättöluokkien opiskelijoille. Kilpailuun lähetetään kirjallisuusesseitä, jotka käsittelevät joko suomalaista tai maailmankirjallisuutta. Tänä vuonna kilpailuun lähetettiin 53 esseetä.

Teksti Minna Korpierkki
Kuva Mervi Kesälä