My CMS

OSYKin Unesco-viikko  

OSYKissa vietettiin Unesco-teemaviikkoa 12.-16.11. Unesco on Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö, jonka tavoitteena on edistää kansojen välistä yhteistyötä ja rauhaa sekä muun muassa kestävää kehitystä ja köyhyyden lopettamista. Viikon aikana kuultiin monta päivännavausta ja pohdittiin, kuinka yhdessä voitaisiin toimia yhteisen hyvän eteen.  

Maanantaina opiskelija Pihla Lahtinen piti keskusradiosta aamunavauksen, jossa hän kertoi tarinan miljoonien lasten päivästä, johon ei sisälly koulunkäynti. Kävi ilmi, että varsinkin monet tytöt joutuvat keskeyttämään koulunkäynnin raskauden tai lapsiavioliiton vuoksi. Syitä voivat olla myös pikkusisarusten hoitaminen, koulunkäynnin kalleus ja seksuaalisen häirinnän uhka kodin ulkopuolella. Vaikka koulunkäynti olisikin mahdollista, monissa paikoissa opetusryhmät ovat liian isoja ja opetuksen laatu on puutteellista. Hyvä koulutus takaisi jokaiselle luku-, kirjoitus- ja laskutaidon, estäisi tyttöjen liian aikaisia avioliittoja ja raskauksia sekä opettaisi lapset huolehtimaan itsestään. Viimeisenä Lahtinen heitti kysymyksen, mitä juuri sinä voit tehdä asian hyväksi? 

Tiistaiaamu alkoi luokissa niin, että opettajat näyttivät opetusryhmilleen Suomen ulkoministeriön videon ”Supersankarihommia ja kestävää kehitystä”. Videossa kerrottiin Yhdistyneiden kansakuntien jäsenmaiden sopimuksesta liittyen kestävään kehitykseen ympäristön, talouden ja ihmisten kannalta. Agenda2030-ohjelman tavoitteena on muun muassa lopettaa äärimmäinen köyhyys ja puolittaa suhteellinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä. Videon jälkeen opettaja pyysi opiskelijoita etsimään tietoa, mitä kaikki ohjelman 17 päätavoitetta ovat ja pohtimaan, mitkä niistä ovat tärkeimpiä.   

Keskiviikkona aamunavauksen piti koulun Ympäristötyöryhmä, joka kertoi IPCC:n ilmastoraportista ja antoi konkreettisia esimerkkejä siitä, mitä ilmaston lämpenemisestä seuraa, ja mikä ero on 1,5 ja 2 celsiusasteen muutoksella. Monet seuraukset kaksinkertaistuvat, kun siirrytään 1,5 asteesta 2 asteeseen. Luokissa myös näytettiin Ympäristöryhmän tekemä video, jossa annettiin vinkkejä pieniin ilmastotekoihin koulunkäynnin yhteydessä ja omassa arjessa. Vinkkeihin sisältyivät sähkön säästäminen muun muassa koulun valoja sammuttamalla iltaisin, ruoan kulutukseen liittyvät valinnat ja tyhjien pakkausten käyttäminen roskapusseina. Videon jälkeen opettajat jakoivat luokissa opiskelijoille paperisia puunlehtiä, joihin kirjoitettiin omia ympäristötekoja. Lehdet kiinnitettiin koulun seinällä olevaan Ympäristötekojen puuhun, josta jokainen voi käydä lukemassa lisää vinkkejä omaan arkeensa. Ympäristöryhmä järjesti keskiviikkona myös vegaanisen kahvilan, jonka tuotot lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.  

Viikkoon sisältyi myös torstaina opiskelijakunnan hallituksen pitämä päivänavaus Martti Ahtisaaresta ja rauhan edistämisestä sekä perjantaina kirjallisuuden tohtoriopiskelijan Silja Kukan pitämä päivännavaus ja luento. Koulumme kasvatti Kukka tarkasteli luennossaan sitä, kuinka eri sukupuolia ja seksuaalisuuksia esitetään valtamedioissa ja miksi niiden tarkastelu on tärkeää. Viikkon mahtui lisäksi tiistaina ja torstaina koulun tasa-arvovastaavien järjestämän ruokatuntitilaisuudet, joissa jokainen sai käydä vaikuttamassa koulun toiminnallisen tasa-arvon suunnitelmaan. 

Teksti Salla Vuohtoniemi
Kuvat Minna Korpierkki