My CMS

Kolme k:ta ja 32 valkolakkia

Minulla oli toistamiseen kunnia saada seurata lukio-opintojen kohokohtaa eturivistä. En tarkoita penkkareita, vaan syksyn ylioppilasjuhlaa. 5.12.18 Maunonkadulla juhlistettiin uusia ylioppilaita, joita oli upeat 32 kappaletta.

Perinteikäs juhla aloitettiin kunniakkaasti musiikin opettajamme Anna-Leena Kolditsin johtamalla koulun kuoron esityksellä. Suomen laulu kaikui juhlasalimme korkeasta katosta yhtä kirkkaasti kuin lakitettavien keskuudessa väreilevä jännitys.

Juhlan ensimmäisen puheen piti yliopistonlehtori ja koulumme entinen opiskelija Anu Alanko. Hän jakoi puheessaan ohjeita ja elämänviisauksia niin lakitettaville kuin heidän vanhemmilleen. Terveystiedon tunneilta tuttu kolmen K :n sääntö taipui muotoon: kuuntele, keskustele ja kannusta.

Toinen musiikkiesitys oli hyvin ainutlaatuinen. Anna-Leena Koldits ja ylioppilas Sara Seppänen esittivät populaarimusiikkia perinteikkäällä kanteleella. Itsenäisyyspäivän kynnyksellä Apulannan kappale Armo kuulosti huimaavalta kahden kansallissoittimen soinnin myötä.

Rehtori Riitta-Mari Punkki-Heikkisen lyhyen puheenvuoron jälkeen päästiin juhlan ytimeen: Ylioppilas- ja päättötodistusten jakoon. Salin hälinätaso nousi huomattavasti pienen tauon aikana, sillä huomion saivat ansaitusti lakitettavat. Jokainen nuori sai yleisöltä raikuvat aplodit, jotka jokainen lukiosta kunnialla selvinnyt ehdottomasti ansaitsee.

Seuraavan puheen piti psykologian ja opinto-ohjauksen lehtori Krista Kautto. Kautto piti kannustuspuheen tuoreille ylioppilaille korostaen oman itsensä toteuttamista. Rennosti hän muistutti, että ”jottain jokainen tekee”, vaikkei tarkkoja tulevaisuuden suunnitelmia vielä olisikaan. Elämästä ei voi saada arvosanaa.

Juhlan lähestyessä loppuaan oli nuorten vuoro esitellä taitojaan. Inke ja Pena olivat tehneet itse juhlakappaleen kaikille ylioppilaille, jonka jälkeen oli luontevaa jatkaa ylioppilaan puheella. Puheen piti Maria Beslic, joka puhui tulevaisuudesta ja sen laadusta puhuttelevaan sävyyn.

Juhla päättyi näyttävästi musiikilla. Finlandia-hymnin esittivät kitaralla, pianolla ja rummuilla soitettuna Matti Korhonen, Aleksi Länkinen ja Valtteri Säynäjäkangas. Juhlan musatykitystä voi kuvailla vain upeaksi.

Kaikki puheen pitäjät uskoivat toivon paremmasta tulevaisuudesta tuoreiden ylioppilaiden harteille. Toivon, ettei tämä paino ainakaan tänään paina ketään kumaraan. Valtavasti onnea kaikille uusille ylioppilaille!

Teksti Aurora Kössö
Kuvat Elli Kannasmaa