My CMS

Koulutuskomiteassa

No niin pojat, eiköhän aleta hommiin! Meille on nyt tullu ylemmältä taholta käsky suunnitella Suomeen koulutus. Mulla ois heti pari ideaa.

Nää on enimmäkseen sellaseen paikkaan, jota vois sanoo vaikka lukioksi.

Okei ,siis laitetaan aikuisia pönöttään luokan eteen ja opettaa asioita. Ne asiat ne saa joltain ylemmältä asteelta (sen miettiminen on sit huomisen homma). Sitte sieltä luokasta kasvaa uusia opettajia ja tälleen tää kehä saadaan pöyriin! Ja pyörii vielä ihan itestään!

Sitte ne oppilaat eli nuoret, jotka istuu päivät pitkät (vaikka se tappaa), kuuntelee sitä opettajaa ja tekee muistiinpanot samalla kun miettii, että millon sieltä pääsee pois. Ja tietty niille pitää opettaa kriittisyyttä mut silleen, ettei kuitenkaan ala koulutusta kyseenalaistaan. Täähän hajois koko homma. Ja filosofiaa vaan pari kurssia, ettei ne vaan lue itteensä piloille.

Ai niin! Ne oppilaat voitas arvioida silleen numeroilla, että joka kokeesta sais aina sellasen numeron, vähän niiku palkkalapuissaki on numerot. Ja koulupäivät ois melkein yhtä pitkiä ku työpäivät, että ne oppisivat tavoille. Ja sitte ku nää oppilaat valmistuis sieltä ”harjoitustehtaasta” niin ne ois heti hyvää työvoimaa oikeille tehtaille. (Huomaako että olin just talouskomitean palaverissa?) Ei ne koulun jälkeen ehi paljon peukaloita pyöritellä tai löytää itseään, työpaikan kyllä. Hyvä vaan, eipähän ainakaan syrjäydy!

Onko kysyttävää?

Ai että mitenkä ihmiset saadaan mukaan tähän? No ensinnäkin tehdään siitä velvollisuus eli että poliisit tulee ovelle jos ei lapses kouluun. Ja sit voidaan kans maalailla kuva kouluttautuvasta suomalaisesta (maalareita kyllä löytyy) joka opiskelee ja sillä tavalla nousee ikuisesta pimeydestä. Ja opettajia vois sanoo vaikka kansankynttilöiksi, että ne vähän niikun karkottais sen pimeyden. Ja vielä rusinana pullan päälle: sanotaan, että kun on käynyt koulut, niin on sivistynyt. Joo, en vitsaile.

Ai että ei tuu ikuisesti kestämään? No jos jotain muutosta tapahtuu, vaikka jotain digitaalista (kyllähän meillä jo höyrykoneet ja Nikola Teslaki on) niin työnnetään vaan koneet niille oppilaille ja muutama uudistus vaikka niihin isoihin kokeisiin. Kaiken muun voiki sitten jättää samanlaiseks. Ja tälleen voiki sitten jatkaa loputtomiin. Kuinka kaunista onkaan muuttumattomuus!

Anteeks, vähän ehkä villiinnyin, mutta eiköhän tämä ollu tässä. Pistetään paperit eteenpäin ja lähtään kahville!

Pakinoitsija 
Tomi Paavola