My CMS

Ministerivierailu OSYKissa

10.01 Kokouksen olisi pitänyt alkaa minuutti sitten. Kaikki muut palaveriin osallistuvat ovat jo saapuneet, vain opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen delegaatio puuttuu. Mutta ei auta kuin odottaa. 

10.15 Ministeriä ei vieläkään näy. Jännitys tiivistyy ja Runebergin tortut odottavat pöydällä syöjiään.  

10.20 Grahn-Laasonen saapuu ja nuoriin kohdistuvaa seksuaalista häirintää ja nuorten turvallisuutta käsittelevä kokous voi vihdoin alkaa. Kokous on päätetty järjestää, sillä ympäri Suomea on tullut ilmi useita ulkomaalaistaustaisten henkilöiden tekemiä seksuaalirikoksia. Paikaksi taisi valikoitua Oulu, sillä täällä nämä rikokset ovat olleet erityisen törkeitä.

10.30 Opettajanhuoneen pitkään pöytään raahataan lisätuoleja, niin suuri on kokousjoukkomme.  Grahn-Laasonen pahoittelee sisäministeri Kai Mykkäsen estymistä. Hän on jämähtänyt huonon lentosään takia Keski-Eurooppaan. Pöydässä istuvat opetusministeri avustajineen, kansanedustaja Mari-Leena Talvitie, opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Santtu Mertaniemi, koulumme rehtori Riitta-Mari Punkki-Heikkinen, psykologian opettaja Krista Kautto, apulaisrehtori Timo Koivunen, koulukuraattori Hanna Laurila sekä muun muassa poliisin, sosiaalitoimen ja vastaanottokeskuksen edustajat. He kertovat ministerille näkemyksiään siitä, kuinka nuorten turvallisuutta voitaisiin käytännön tasolla parantaa ja kuinka eri tahot toimivat Oulussa tilanteen parantamiseksi. Ministeri kartoittaa keskustelun pohjalta keinoja, joilla valtio voisi tukea tätä työtä.

11.15 Kokouksen jälkeen siirrymme ministerin delegaation kanssa koulumme draamasaliin, jossa muutama oppilasryhmä saa kysellä Grahn-Laasoselta turvallisuudesta ja koulun tehtävistä sen ylläpitämiseksi. Grahn-Laasonen kyselee myös opiskelijoilta muun muassa siitä, ovatko viime kuukausina ilmi tulleet seksuaalirikokset lisänneet erilaisia vastakkainasetteluja yhteiskunnassamme. 

11.40 Aplodien jälkeen ministeri ja hänen delegaationsa jatkavat matkaansa Oulun yliopistolle. 

Teksti Tomi Paavola
Kuvat Aleksi Länkinen