My CMS

Vohvelintuoksuinen Tukholma-kurssi

Hiukan ennen puoltapäivää Oulun juna-asemalla seisoo innostunut joukko, joka koostuu 20 OSYKin opiskelijasta ja ruotsin opettajista Hanna Heikkilästä ja Leena Kiurusta. Joukko on matkalla kohti Tukholmaa, ja edessä on pitkä matka junalla Turkuun ja sen jälkeen yö laivalla. Kyse on koulumme jo perinteeksi muotoutuneen Tukholma-kurssin ekskursiosta, joka tänä keväänä toteutettiin 24.-28.4.2019.

Kurssilaiset kokoontuivat ensimmäistä kertaa syksyllä, jolloin suunniteltiin kurssia ja erilaisia tapahtumia. Pitkin vuotta kokoontumiset olivat perjantaisin iltapäivällä, jolloin esim. tehtiin keskusteluharjoituksia ruotsiksi, pidettiin esitelmiä Tukholman nähtävyyksistä värityskuvien avulla ja valmistauduttiin ruotsinkielisen näytelmän näkemiseen elokuvaa katsomalla. Tapaamisten ohessa kurssilaiset saivat tehtäväkseen lukea Astrid Lindgrenin kirjan Mio, min Mio. Ruotsiksi lukeminen aiheutti kurssilaisille hiukan harmaita hiuksia, mutta lopulta kokemus oli kannustava. Me pystyimme siihen!

Toinen keskeinen osa tapaamisia oli tapahtumien suunnittelu ja rahankeruu. Kurssilaiset järjestivät koululla esim. Lucian päivän päivänavauksen ja kaksi vohvelikahvilaa, jotka liittyvät ruotsalaiseen kulttuuri- ja juhlaperinteeseen. Tapahtumista saadun rahan lisäksi kurssilaiset keräsivät rahaa muun muassa tekemällä vuoroja Oulun Työväen Näyttämön narikassa, myymällä keksejä ja tekemällä kahvituksia. Lisäksi ahkerat opettajat hakivat ja saivat rahoitusta seuraavilta tahoilta: Kulturfonden för Sverige och Finland, Svenska nu, OSYKin opiskelijakunnan hallitus ja Svenska Klubben i Uleåborg.

Kaikkien tapaamisten ja tempausten jälkeen keväällä koitti viimein reissu, jota kurssilaiset olivat odottaneet innolla. Tukholmaan ensikosketus tuli torstaina 25.4. varhain aamulla. Kurssilaiset tutustuivat ensin majoitukseen, joka oli kaunis retkimajana toimiva laiva. Tästä alkoi ensimmäinen vaiherikas päivä, jolloin ryhmä ehti vierailla Tukholman yliopistossa, Abba-museossa, uniikissa graffitipuistossa sekä kirsikankukkien koristamassa puistossa. Päivän aikana ryhmä käveli yli 20 kilometriä, jolloin jalat olivat monella koetuksella. Perjantaina ryhmä kävi tutustumassa vanhaan kaupunkiin ja vastikään avattuun kansallismuseoon. Päivän suurin tapahtuma oli näytelmän Shakespeare in Love seuraaminen sopivasti haasteen kera ruotsin kielellä.  Lauantaina kurssilaiset saivat viettää paljon omaa aikaa, ja päivä päättyi kotimatkan aloitukseen laivalla.

On helppo sanoa, että kurssi oli erittäin onnistunut monessakin mielessä. Kurssilaiset ja opettajat saivat monia hauskoja uusia muistoja. Kurssin varsinainen tarkoitus, eli ruotsin kielen käyttäminen ja sen käyttämiseen rohkaistuminen, toteutuivat myös hyvin. Ruotsin kieltä tuli käytettyä kaupoissa ja ravintoloissa. Kurssilla oppi kieltä ja kulttuuria hauskalla tavalla.

Teksti ja kuvat Tiia Aitto-oja ja Maria Korpela
Tukholma-kurssilaiset