My CMS

Minna Canth Pyramiditeatterin lavalla

Tänä lukukautena koulumme pyramiditeatterilaiset esittivät oman versionsa Seppo Parkkisen näytelmästä Canth – Kertomus uuden ajan ihmisitä. OSYKin draamaopettaja Hanna Hautala on tehnyt tästä alkuperäisesti kansallisteatterille tarkoitetusta näytelmästä oman sovituksensa ja ohjasi OSYKin näytelmän. Näytelmä kertoo Minna Canthin elämästä, ja se on yhdistelmä dokumentaarisuutta sekä fiktiota. Seitsemän lapsen yksinhuoltaja ja yksi suomalaisen teatterin luojista kuvataan määrätietoisena ja rohkeana naisena. Esityksessä on Canthin näytelmistä kohtauksia sekä siinä käydään läpi niihin liittyviä ristiriitaisia tunteita. Keskustelua käydään Murtovarkaasta, Kovan onnen lapsista, Anna Liisasta sekä monesta muusta.

Tyypillisesti sopivaa näytelmää kevääksi aletaan jo pohtimaan syksyn puolella, ja niin Hautala teki tänäkin vuonna. Hautala päätyi kyseiseen näytelmään, sillä 2019 on Canthin juhlavuosi ja Hautala toivoi näyttämölle uudempaa tekstiä kuin Canthin kirjoittaman näytelmän. Lupien myöntämisen jälkeen käsikirjoitus tilattiin, Hautala teki sovitustyönsä, DRA5- ja DRA6-kurssien opiskelijat alkoivat käydä tekstiä läpi ja lopulta myös roolit jaettiin. Varsinainen työstäminen näyttelijöillä alkoi YET-projektin ja ylioppilaskokeiden jälkeen, kun draamasali saatiin harjoittelutilaksi.

Näytelmäprojektissa on mukana muitakin oppiaineita. Koulumme musiikinopettaja Anna-Leena Koldits kertoi pohtineensa taiteidenvälisen musiikin kurssin (TA01) opiskelijoiden kanssa aluksi, mitä kukin haluaisi tehdä ja mitä musiikillisia taitoja voitaisiin hyödyntää. Mukaan saatiin jopa kontrabasso ja poikkihuilu. Opiskelijat kävivät käsikirjoituksen läpi ja pohtivat Hautalan suunnitelmien ja näyttelijöiden harjoitusten pohjalta, missä kohdissa olisi sopiva soittaa. Aatu Ahonen, Eetu Hamari ja Sanna Vähäkuopus kertoivat opiskelijoiden pohtineen, kannattaisiko kappaleita muokata ja sävellettäisiinkö jotain itse. Kurssin Ornela Tomety sävelsikin Ahosen kanssa Minna-teeman. Opiskelijat päätyivät esittämään kappaleensa näytelmän yhteydessä, livenä.

Niina Uusituvan kuvataiteen kurssilla eli taiteidenvälisellä kurssilla (TA02) ja draamakursseilla ollut Jonna Miikkulainen kertoi kuvataiteen ryhmäläisten työn alkaneen käsikirjoituksen perusteella sopivien lavasteiden pohdinnasta. Alussa valittiin työryhmät kunkin lavastuksen työstämiseen ja henkilöt maskeeraukseen, joiden joukkoon Miikkulainen kuului. Lavasteet koostuivat Canthin talosta ja Kuopion tuomiokirkosta. Maskeerausta varten Miikkulainen valmisti partoja muun muassa Daniel Dekkerin hahmoa Juhani Ahoa varten. Puvustusta ideoitiin kaikkien kurssien voimin. Ideana oli yhdistellä vanhemman ajan ja nykyajan vaatetusta.

Projekti vaati etenkin näyttelijöiltä monta viikonloppua ja pitkää koulupäivää, jotta kokonaisuus saatiin kasaan. Näyttelijät Kai Annunen, Emilia Uusitalo ja kehuivat hyvää ryhmähenkeä. Koldits oli luottavaisin mielin esitysviikolla ja ihaili tapaa, kuinka opiskelijat tukivat hyvin toisiaan.

Kokonaisuutena kertomus, musiikki, lavastus ja valot sopivat mainiosti yhteen. Osa näyttelijöistä esitti kahta eri hahmoa ja osaa hahmoista taas esitti useampi eri näyttelijä. Minna Cantheja oli neljä: Pinja Kropsu, Laura Lankinen, Emmi Hatula ja Elina Lakkala sekä Kaarlo Bergbomeja kaksi: Kai Annunen ja Emilia Uusitalo. Muun muassa Marika Sulkala esitti sekä näyttelijä Bruno Böökiä että kirjailija Arvid Järnefeltiä. Näyttelijät heittäytyivät mahtavasti rooleihinsa. He huusivat, itkivät ja saivat yleisön nauramaan. Miikkulainen muokkasi ääntään hahmoaan Ulrikaa, Minnan äitiä varten ja Elina Lakkala oli Minnana murtunut lapsensa kuolemasta. Minnan lisäksi mukana oli muitakin vaikuttavia naisia, kuten Saara Korhosen näyttelemä Hilda Asp, Iida Keskisen Ida Alberg ja Riikka Niskalan Emilie Bergbom. Lyhyitä kohtauksia Canthin näytelmistä esittivät muun muassa Minnan lapset. Musiikin kurssilaiset soittivat ja lauloivat ammattimaisin ottein. Lavastusta varten kuvataiteen kurssilaiset olivat itse tehneet kirkkotornin ja seinän Canthin taloon sekä valikoineet talolle sopivan sisutuksen. Hautala, Koldits ja Uusitupa saivat olla opiskelijoistaan ylpeitä.

Projektin markkinointitiimiin kuuluivat Olivia Eklund, Briitta Soppela ja Viivi Uhari, jotka huolehtivat näytelmän markkinoinnista ja tiedottamisesta. Heidän työstää ohjasi opettaja Ari Forstén.

Teksti Viivi Uhari
Kuvat Markus Apila