My CMS

Uteliaisuus ja jatkuva tiedonnälkä toivat Tomille liudan laudatureja

Tomi Paavola painaa reilun viikon päästä päähänsä valkolakin ja pokkaa ylioppilastutkintotodistuksen, jossa komeilee viisi laudaturia ja yksi eximia. Tomi kuvailee itseään uteliaaksi ihmiseksi, jolla on jatkuva tiedonnälkä. Nämä kaksi ominaisuutta ovat näkyneet Tomin kolmen vuoden lukiotaipaleessa: hän on opiskelujensa ohessa ollut mukana kansainvälisyysprojektissa YETissä, suorittanut miltei kaikki draaman kurssit, toiminut aktiivisena toimittajana verkkolehti Pyramentissa ja lisäksi hän on ehtinyt laulaa koulun kuorossakin.

Tomi tuli OSYKiin Haukiputaan yläkoulusta miltei kympin keskiarvolla ja kuvailee olleensa peruskoulussa suorittaja, joka sittemmin on joutunut muuttamaan asennettaan ja höllentämään tahtiaan. Vaikka Tomi on ehtinyt olla monessa mukana, ei lukioaika jaksamisen suhteen aivan vaivatonta ole ollut. Pitkät päivät bussimatkoineen toivat välillä uupumuksen oireita ja hän kuvailee käyneensä ylikierroksilla, jolloin vaatimustasoa oli laskettava ja tekemisen määrästä oli tingittävä.

Aikaansa OSYKissa Tomi kuvailee kokonaisuudessaan kasvattavaksi, hienoksi ja vaativaksi. OSYKista löytyi samanhenkisiä ihmisiä, joiden kanssa hän kasvoi kohti aikuisuutta. OSYKiin teatteria Haukiputaalla harrastanut Tomi haki koulun hyvän yhteishengen ja draaman ja teatterin kurssien takia. Lisäksi reviirin laajeneminen Haukiputaalta keskustaan toi toivottua vaihtelua nuoren elämään. OSYK ei pettänyt odotuksia, ja Tomi kehuu OSYKin ilmapiiriä ja opettajia.

Pedantti ja tiedonnälkäinen Tomi kirjoitti laudaturinsa äidinkielestä, englannista, ruotsista, filosofiasta ja psykologiasta. Pitkästä matematiikasta tuli eximia.  Tomi kertoo lukioon tullessaan haaveilleensa lääkärin opinnoista, mutta lukiossa filosofia ja psykologia alkoivat kiinnostaa luonnontieteitä enemmän. Suurimman osan lukioajastaan hän suunnittelikin pyrkivänsä opiskelemaan filosofiaa, mutta abivuonna suunta kääntyi historian opintoihin. Tomilla on takanaan kahdet pääsykokeet historiasta sekä Helsingin että Tampereen yliopistoissa, ja mikäli kummankaan opinahjon ovet eivät avaudu tänä keväänä, Tomi aikoo kirjoittaa historian yo-kokeen ensi keväänä siviilipalvelusvuotensa aikana ja pyrkiä uudestaan.

Koska halua oppia jotain uutta on vahva osa Tomia, ajatus yo-kokeisiin lukemisesta tuntui aluksi tylsältä, koska kokeisiin piti alkaa kerrata jo kerran opittuja asioita. Lukusuunnitelma auttoi kuitenkin pitämään aikataulusta ja lukemisesta kiinni, ja Tomi kertoo lukeneensa päivittäin neljästä kuuteen tuntia. Eniten hän käytti aikaa pitkän matematiikan harjoittelemiseen, koska koki sen haastavimmaksi aineeksi itselleen.

Tomi haaveilee mahdollisimman laajasta humanistisesta koulutuksesta ja toivoo, että voisi opiskella tulevassa työssään. Tämän takia tutkijan ura ja tietokirjojen kirjoittaminen siintävät tulevaisuuden haaveissa. Tomi kertookin lukevansa paljon tietokirjallisuutta: joululomallaan hän perehtyi kreikkalaisiin myytteihin, joita hän pystyi hyödyntämään äidinkielen kirjoitustaidon yo-kokeessa, ja tulevana kesänä Tomi keskittyy muun muassa systeemiseen psykologiaan. Innokkaana lukijana Tomi lukee paljon myös kaunokirjallisuuta. Hän naurahtaakin, että välillä aika tulee vastaan ja ettei kaikkeen kiinnostavaan voi tarttua.

Tulevia lukiolaisia Tomi ohjeistaa nauttimaan ainutlaatuisesta lukioajasta ja toivoo, että jokainen löytäisi omat kiinnostuksen kohteensa, joihin panostaa. ”Kaikkea ei tarvitse tehdä täysillä”, hän sanoo.

Korkeimmat pisteet äidinkielen yo-kokeessa saavuttaneelle Tomille tarjoutui paikka ylioppilaan puheen pitämiseen kevään ylioppilasjuhlassa, ja hän kertoo ottaneensa tehtävän vastaan innostuneena. Suunnitelmissa on keskittyä puheessa henkiseen kasvamiseen ja löytää puheeseen omannäköinen ote.

Lämpimät onnittelut kaikille kevään ylioppilaille ja riemukasta juhlapäivää mummon pihamaalle, Haukiputaalle, jossa Tomi juhlii valkolakkiaan yhdessä serkkunsa kanssa!

Teksti ja kuva Minna Korpierkki