My CMS

Peruskoulun ja lukion eroja – viisi tärkeää kohtaa 

Tänä syksynä astuivat taas uudet ensimmäisen vuoden opiskelijat OSYKin ovista sisään. Vapisevin polvin tulokkaat kiipesivät portaat ylös toisen kerroksen juhlasaliin, jossa rehtori toivotti uudet opiskelijat tervetulleiksi ja aloitti seuraavan lukuvuoden OSYKin kuuluisan yhteishengen merkeissä. 

Ensimmäisten kouluviikkojen aikana ykköset etsivät OSYKin käytäviltä sekä matematiikan luokkaa että itseään. Arjen rullatessa eteenpäin tuli monelle mieleen se, kuinka erilaista lukio on peruskouluun verrattuna. Toinen hukkuu läksyihin, projekteihin ja kokeisiin, toinen taas juhlistaa valinnanvapautta ja itsenäisyyttä. Moni asia on muuttunut. 

  1. Valinnanvapaus

Vaikka opon kehottamana ensimmäisen vuoden lukujärjestys on täynnä pakollisia kurssejamonille ensimmäisen vuoden opiskelijoille horisontissa häämöttävä valinnanvapaus on suuri parannus yläkoulun opinnoista. Mahdollisuus painottaa mieluisia kouluaineita lisää motivaatiota ja tekee koulunkäynnistä monin puolin paljon mukavampaa. Mieluisia aineita opiskellessa alkaa tuntua siltä, että saa itse vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa ja opiskella mahdollista unelma-ammattia kohti. 

  1. Ilmapiiri 

Jatko-opintoja suunnitellessa oli otettava monta seikkaa huomioon. Lukioon vai ammattikouluun? Mikä kiinnostaa? Mitä edes haluan tehdä elämälläni? Yksi suurimmista asioista, joka OSYKiin toi opiskelijoita, on hyväksyvä ja kannustava ilmapiiri. Vanhemmat opiskelijat, tutut, sisarukset ja jopa opot kertoivat tarinoita siitä, kuinka hyvä paikka OSYK on opiskella. Jo ensimmäisen viikon aikana OSYKissa ykköset on tutustutettu hyvin rakennukseen ja kanssaopiskelijoihin. Tutorit ovat auttaneet, hoivanneet ja rauhoitelleet uuteen ympäristöön heitettyjä, hukassa olevia ykkösiä.  

  1. Taitotaso

Taitotaso ja opittavien asioiden määrä on lukioon tultaessa noussut. Ero oli mahdollista huomata jo alussa – muut opiskelijat vaikuttivat paljon motivoituneimmilta kuin ysiluokan luokkatoverit. Vaikka asiat vaikeutuvat ja tahti kiihtyy, on monella varmasti motivaatio noussut, kun koulun on saanut aloittaa niin sanotusti puhtaalta pöydältä. Toisaalta osa on jo nyt paniikissa englannin sanakokeiden ja äidinkielen tekstien kanssa. Töitä tehdään yötä myöten, aamulla ja tunnin aikana. Mutta kyllä se siitä. Meitä autetaan. 

  1. Draama ja kuvataide 

OSYKin monipuolinen väki on laajalti taidekansaa  monia houkutteli lukioon hakiessa draamakurssit ja monipuolinen valikoima kuvataiteen kursseja. Ilmapiirin luojina toimivat varmasti ainakin osittain ihanat, aurinkoiset teatterilapset, joita koulustamme löytyy runsaasti. Ihanien ihmisten lisäksi kovaan arkeen tuo helpotusta moninainen taide. Vaikeimpia jaksoja kannattaa keventää taide- tai taitoaineilla, jos kiinnostusta löytyy edes vähän. 

  1. Koulumatka 

Monelle koulumatka on lisääntynyt runsaalla kymmenellä kilometrillä, toisilla taas pysynyt lähes ennallaan. Koulumatkan lisääntyminen tarkoittaa monelle julkisella liikenteellä kulkemista. Aluksi ajatus bussipysäkille pyöräilemisestä ja sitten bussin odottamisesta – bussin, joka on varmasti myöhässä  ei juuri innostanut, mutta nopeastihan rutiiniin tottuu. Ja vaikka matka olisi kuinka pitkä ja motivaatio loppunut, meidän kouluun on aina mukava tulla. 

Teksti Jenni Pahikka-aho 
Kuvat Markus Apila