My CMS

Lukio, ammattikoulu ja ammattilukio – opiskelu on erilaista

Ensimmäinen jakso alkaa olla jo lopuillaan, ja opiskelijat ovat saaneet totutella omaan opiskelupaikkaansa kohta seitsemän viikon ajan.  Miten opiskelu on sujunut ammattikoulussa ja ammattilukiossa? Haastateltavina artikkelissa ammattilukion opiskelija Vy Nguyen ja ammattikoulun opiskelija Aino Ahlholm.

Missä opiskelette, millä alalla ja millä vuosikurssilla?

Vy: Suoritan kaksoistutkintoa ensimmäistä vuotta. Ammattikoulussa opiskelen Kaukovainion OSAOlla elintarvikealan perustutkintoa, josta aion jatkaa leipuri-kondiittoriksi. Samassa paikassa käyn myös lukion kursseja.

Aino: Opiskelen SDO:lla, eli Suomen Diakoniaopistossa sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa. Minäkin olen ensimmäisellä vuodella.

Miksi haitte opiskelemaan nykyiseen opiskelupaikkaanne?

Aino: Hain ammattikouluun, koska olen käytännönläheinen ihminen. Pidän oikeastaan enemmän tekemisestä kuin lukemisesta.

Vy: Hain ammattilukioon, koska se vaikutti kiinnostavalta ja kätevältä, kun olin jo päättänyt, mihin ammattiin haluan opiskella. Haluan suorittaa sekä lukion että ammattikoulun.

Oliko kouluun pääsykokeita vai otettiinko sisään keskiarvon perusteella?

Aino: Meillä oli pääsykoe, joka sisälsi yhden haastattelun. Haastattelija tarkisti myös peruskoulun päättötodistuksen.

Vy: Pääsykokeita ei ollut, mutta todistuksen perusteella tehtiin pisteytys, jonka mukaan otettiin sisälle.

Miten lukuvuosi on jaettu? Onko lukujärjestys samanlainen koko jakson ajan?

Aino: Meillä on viisi jaksoa, mutta ne eivät juurikaan käytännössä näy, koska lukujärjestys vaihtuu joka viikko. Vaihtuvuus on yksi parhaista asioista ammattikoulussa opiskelussa.

Vy: Meillä on ammattikoulun puolella ilmeisesti neljä ja lukiossa viisi jaksoa. Osan lukion kursseista suoritan eLukiossa, jossa on kuusi jaksoa. Tällä hetkellä käynnissä on ammattikoulujakso, joten lukujärjestys muuttuu meilläkin joka viikko. Lukiojaksoissa lukujärjestys tulee kuitenkin pysymään samanlaisena koko jakson ajan.

Montako kurssia teidän täytyy suorittaa?

Aino: Meillä kerätään kurssien sijasta osaamispisteitä. Niitä täytyy kerätä tutkinnon aikana 180.

Vy: Meilläkin on ammattikoulussa osaamispisteet, joita saan kerättyä sekä ammattikoulun että lukion kursseilta. Lukiokursseja kaksoistutkinnossa täytyy suorittaa vähintään 25. Omalla kohdallani tämä tulee varmastikin ylittymään.

Kuinka paljon saatte vaikuttaa lukujärjestyksiin tai oppiaineisiin?

Aino: Lukujärjestyksiä emme tee itse. Oppiaineisiin voi vaikuttaa valinnaisten aineiden kautta, jotka alkavat myöhemmillä vuosikursseilla.

Vy: En ole itse tehnyt lukujärjestyksiäni. Tutkintoa varten pitää suorittaa pakolliset tutkinnon osat ja valinnaisia aineita, joilla voin vaikuttaa oppiaineisiin.

Millaisia oppiaineita teillä on?

Aino: Osittain erilaisia kuin lukiossa. Esimerkkeinä KAOS, joka on kasvun ja osallisuuden edistäminen ja HYTO, joka on hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen. Kevätlukukaudella on tulossa myös TOP eli työssäoppimisjakso, joka kestää viisi viikkoa. Siinä mennään alan työpaikalle tekemään tutkintoon liittyvää työtä, ja opettaja arvioi työntekoa näyttöviikolla.

Vy: Tässä jaksossa ovat matematiikka, liikunta ja digi, jotka kaikki liittyvät itse ammattiin, ja ammattiopetusta sekä sen teoriaa. Esimerkiksi matematiikassa lasketaan muun muassa reseptilaskuja ja yksikkömuunnoksia, ja liikunnassa parannetaan ja vahvistetaan työkuntoa.

Onko kaikissa aineissa omat kirjat?

Aino: Juu, kaikissa aineissa on omat kirjat ihan normaalisti. Osa digikirjoina ja osa tavallisina. Ammattikoulussa tulee kuitenkin tarvitsemaan huomattavasti vähemmän kirjoja kuin lukiossa, arviolta 10-15 kirjaa koko kolmen vuoden opiskelun aikana.

Vy: Meillä ei ole vielä tarvittu yhtäkään kirjaa, mutta toisaalta nyt on vasta ensimmäinen jakso, jonka vietän ammattikoulussa. Opettajat ovat antaneet tarvittaessa materiaalin erikseen. Lukiojaksoissa tulen tarvitsemaan samoja kirjoja kuin muissakin lukioissa.

Ovatko läppärit tärkeitä opiskelussa? Pitääkö kaikilla olla oma?

Vy: Kyllä niitäkin tarvitaan opiskelussa. Viimeistään lukiojaksoissa ainakin.

Aino: Meillä on käytössä koulun koneet, joten omia ei ainakaan vielä ole tarvinnut hankkia.

Arviointiviikko lähestyy ainakin lukion puolella, jossa itse opiskelen. Onko sellainen tulossa myös ammattilukiossa ja -koulussa?

Aino: Meillä ei ole arviointiviikkoja. Jakson lopussa täytyy kuitenkin olla valmiina arvioitavat työt, kuten oppimispäiväkirja. Opiskelun aikana tehdään myös useita projekteja, varsinkin ryhmätöitä ja esitelmiä. Se on ainakin meidän koulussa yleinen opiskelumuoto.

Vy: Lukiojaksoissa on arviointiviikot, mutta ammattikoulujaksoissa, kuten tässä jaksossa niitä ei ole. Vielä ei ole tietoa tulevista kokeista tai muista näytöistä.

Ensimmäinen jakso alkaa olla jo lopuillaan. Miltä tuntuu, vastaako kevään yhteishaussa tehty valinta odotuksia?

Vy: Kyllä, hyvältä tuntuu!

Aino: Kyllä, motivaatio on noussut, ja odotan innolla seuraavia jaksoja!

Teksti ja kuvat Pauliina Anttila