My CMS

Melkein 30 kiloa roskaa ruokavälitunnin aikana

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion aktiivinen ympäristötyöryhmä järjesti 17.9. ruokavälitunnilla opettajiensa Leena Kiurun ja Minna Korpierkin kanssa lukiolaisille roskajuoksutapahtuman, jonka juuret ovat naapurimaassa Ruotsissa. Siellä terminä on plogging, jossa yhdistetään juokseminen ja roskien kerääminen. 

Ympäristötyöryhmä tarttui roskajuoksuideaan innolla, koska siinä yhdistyvät Unesco-koulun, ympäristötyöryhmän ja Liikkuva opiskelu -hankkeen tavoitteet. Ympäristötyöryhmän yhtenä keskeisenä tavoitteena on saada lukiolaiset tekemään arjessa pieniä ja suuria ympäristötekoja, ja roskajuoksussa tavoite toteutuu hienosti yhdistetttynä koulupäivän katkaisevaan reippailuun roskien perässä.

Lukiolaisia johdateltiin teeman pariin jo maanantain ruokavälitunnilla, jolloin ympäristötyöryhmä järjesti Kahoot-visan roskiin ja jätehuoltoon liittyen. 

Roskien perään lähti tiistain ruokavälitunnilla 21 joukkuetta, jotka tapahtuman aluksi nimesivät joukkueensa ja lähtivät keräämään roskia haluamakseen ajaksi. Osa ryhmistä pysytteli koulun läheisyydessä siivoten Kuusiluodon katujen pientareita ja meren rantaa roskista ja osa eteni pitemmälle, ydinkeskustaan asti. Kun joukkueet saapuivat saaliinsa kanssa takaisin koulun pihalle, roskat punnittiin. Tuloksena oli  yhteensä 29,3 kiloa roskaa lähtien tupakantumpeista, muoveista, pyörän vanteista aina vessanpöntön kanteen asti. Melkoinen tulos yhden ruokavälitunnin aikana! 

OSYKin aktiinen ympäristötyöryhmä on osallistunut monen tapahtuman ideoimiseen ja järjestämiseen. Työryhmä on järjestänyt koulun Hävikki-viikon, toteuttanut lukiolaisten ilmastoprotestin, hoksauttanut videoilla ja erilaisia tempauksilla koululla ja Instagram-tilillään lukiolaisia toimimaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. 

Kiitokset kaikille osallistujille! Parhaat roskajuoksijat palkittiin keskiviikon päivänavauksessa, ja tapahtuma saa näillä näkymin jatkoa ensi keväänä, kun lumet ovat sulaneet.

Teksti ja kuvat Minna Korpierkki