My CMS

Supersankarit ja jätesäkit valtasivat Rotuaarin

Perjantai 4.10. alkoi tavallisena kylmänä syksyisenä aamuna. Koulumme ensimmäisen vuoden opiskelijat saapuivat kouluun aivan kuten muinakin aamuina – hieman väsyneinä ja valmiina viikonloppuun.  Ensimmäiset tunnit menivät normaalisti ja minuutteja laskettiin viikonlopun alkamiseen. Ruokailun jälkeisen tunnin alussa kuitenkin erikoinen kuulutus keskeytti tunnin. Rehtori Riitta-Mari Punkki-Heikkinen halusi muistuttaa ensimmäisen vuoden opiskelijoita järjestyssäännöistä, joita ei ensimmäisessä jaksossa noudatettu tarpeeksi hyvin. Ensimmäisen vuoden opiskelijoiden tuli kokoontua heti yläkerran juhlasaliin kertaamaan koulun säännöt.

Yläkertaan saavuttaessa huomattiin heti, kuinka juhlasali oli harvinaisen avara ja tyhjä. Tuolit oli vedetty sivuun ja tunnelma oli jännittynyt. Rehtori ei ehtinyt puheessaan kovin pitkälle, kun korvia riipaiseva meteli kantautui viereisestä
luokkahuoneesta, ja tuutorit ryntäsivät saliin.

Vähitellen huomio kiinnittyi tuutoreiden erikoisiin asuihin. Kaikki olivat pukeutuneet supersankareiksi.  Oliko nyt koittanut se päivä, jota moni ekaluokkalainen oli jännittänyt ja odottanut – nimittäin ökökaste? Vastaus selvisikin äkkiä, kun jokaiselle ykköselle ojennettiin käteen roskasäkki, joka heidän tuli pukea ylleen. Lisäksi jokainen ryhmä sai oman supersankarinsa tuutoreidensa asun mukaan, ja sen mukaisen huudon, joka tulisi huutaa aina, kun kuulee oman luokkansa numeron
huudettavan. Huutaminen varmasti sai ökötettävien äänen koville ja ääni raikuikin naapuriin saakka. Toinen huuto, joka jokaisen tuli muistaa, oli ”Tukikohtaan”, joka tarkoitti, että jokaisen tulee mennä maahan makaamaan ja pysyä siellä, kunnes toisin mainitaan.

Tämä oli tietenkin vasta alkua, sillä tuutorit kierrättivät ryhmiä erilaisilla tehtävärasteilla, joissa koulumme uusimmat tulokkaat saivat mitä mahtavimpia tehtäviä. Vaikka ökötys onkin perinteisesti tilanne, jossa leikkimielisesti ensimmäisen vuoden opiskelijoita kiusoitellaan, pitivät meidän lukiomme tuutorit huolta, että kaikilla oli varmasti mukavaa.

Rasteilla leikittiin leikkejä laidasta laitaan, ponileikistä musavisaan. Visojen lisäksi rasteilla oli leikkimielisiä kilpailuja. Kello 14 aikoihin kaikki ryhmät olivat kiertäneet kaikki rastit, mutta tuutoreiden kujeet eivät tähän loppuneet. Tuutoreiden johtamana 200-päinen roskasäkkiarmeija marssi Oulun keskustaa kohti.  Tietenkin tämän matkankin aikana tuli jokaisen luokan huuto tutuksi myös muille oululaisille.
Eikä määränpäähän päästy tietenkään ilman muutamaa välilaskua maahan.

Pian kuitenkin kaikki ensimmäisen vuoden opiskelijat olivat päätyneet Rotuaarinaukion lavan eteen. Tietenkään tähänkään ei voitu lopettaa, vaan edessä oli vielä päivän kohokohta. Ensimmäisen vuoden opiskelijat vannoivat OSYKin valan. Leikkimielisessä valassa ökötettävät vannoivat muun muassa olevansa uskollisia koulullemme ja pyhittävän heille annettuja ruokailuaikoja. Loppuhuipennuksena
koulumme 19-ikäluokka tanssi koulussamme tunnetun ja suositun Pilkkitanssin tuutoreiden johdolla. Koko Rotuaari täyttyikin roskasäkkeihin pukeutuneista lukiolaisista ja lavalla tanssahtelevista, supersankareiksi pukeutuneista tuutoreista.

Noin klo 14.30 varmasti jokaiselle ensimmäisen vuoden opiskelijalle ikimuistoinen koulupäivä tuli päätökseensä. Lopuksi tuutorit keräsivät ehjinä säilyneet käytetyt jätesäkit ensi vuoden tulokkaita varten. Näin varmistettiin muovijätteen minimointi ja mahdollisuus kierrätykseen. Kaiken kaikkiaan päivä oli todellakin ikimuistoinen ja mahtava niin tuutoreille kuin itse ökötetyille, ja toivottavasti päivä lujitti ykkösten ryhmähenkeä ja sitä, että he kuuluvat OSYKiin. 

Teksti ja kuvat Linda Huttu