My CMS

Lämpöä ja hyvää mieltä OSYK-sukista 

Koulumme on tunnettu sen käytävillä villasukilla kulkevista opiskelijoista ja opettajista, mitä todennäköisesti selittää etenkin talvella kylmää huokuva OSYKin kivilinna. Neulomista vapaa-ajallaan harrastava opettaja Leena Kiuru sai idean OSYK-teemaisesta villasukasta keväällä 2018, jolloin sukkamallin suunnittelivat opettajat Eveliina Partanen ja Niina Uusitupa. Kolmikko kannusti osykilaisia neulomisen pariin ja auttoi vaikeissa kohdissa. Sukat olivat vuonna 2018 myös osa Unescon eurooppalaista kulttuuriperintövuotta, ja sukan neulominen sujahti luontevasti Unesco-koulun arvomaailmaan. 

Tänä syksynä neulottiin jo toista OSYK-sukkaa, jonka mallin suunnittelusta on vastannut kokonaan Uusitupa. Inspiraatiota sukan kuvioihin on haettu ensimmäisen sukan tapaan koulurakennuksen arkkitehtuurista, ja niistä voi löytää muun muassa vanhan puolen ovien ruusuikkunat sekä portaikon kaiteen.  

Sukan etenemistä on voinut seurata sukan omalta Instagram– tililtä (@osyksukka), ja neulominen on tapahtunut Knit along -tyylisesti eli ohjeita on julkaistu osissa arkipäivisin koulun kotisivulla. Neulomishaasteet on pyritty ajoittamaan siten, että niiden aikana olisi loma, jotta mukaan ehtisi myös myöhemmin liikkeellä olevat neulojat. 

Abiturientti Siri Huhtala kertoo olleensa tekemässä jo ensimmäistä OSYK-sukkaa ja kokee ohjeet riittävän haastaviksi myös kokeneemmalle neulojalle. Sukkien neulomisesta on innostunut myös OSYKin alumneja, joista koululla pidettyyn neulekahvilaan osallistuivat Hilda Nieminen ja Henna Viitanen. Molemmat löysivät neulontahaasteen netin välityksellä ja kokevat ohjeen soveltuvan myös aloittelijoille. He kertovat yhteistyön auttaneen erityisesti vaikeampien kohtien kanssa. Neulekahvilan ideana oli neuloa yhdessä, auttaa vaikeissa kohdissa ja vaihtaa sukkakuulumisia kahvin ja teen parissa.

Sukkien tekemisessä näkyy siis OSYKin tunnettu yhteishenki, sillä siinä korostuu yhdessä tekeminen ja oppiminen. Myös opettajainhuoneessa on neulottu sukkia läksiäislahjoiksi OSYKista lähteville opettajille. Neulomiseen on saatu osallistumaan kaikentasoisia neulojia, sillä sukan työvaiheissa on sekä helpompia että vaikeampia kohtia. 

OSYK-sukan tulevaisuudesta ei ole vielä varmaa tietoa, mutta koulun kotisivuilla on toistaiseksi nähtävissä molempien sukkien ohjeet. Hauskoja neulomishetkiä! 

Teksti Maija Leppävuori
Kuvat Minna Korpierkki ja Niina Uusitupa