My CMS

Aktiivista keskustelua syysseminaarissa 

OSYKin juhlasalissa pidettiin Tieto ja tulevaisuus -syysseminaari lauantaina 9. marraskuuta. Se järjestettiin yhteistyössä Oulun yhteislyseon Seniorit ry:n kanssa. Senioriyhdistys muodostuu Oulun yhteislyseon, Kuusiluodon yläasteen ja lukion sekä Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion entisistä opiskelijoista ja opettajista. Seminaari oli osa abiturienttien äidinkielen AI8-kurssia, mutta se oli avoin myös kaikille siitä kiinnostuneille, ja juhlasali täyttyi hienosti monenikäisestä yleisöstä.

Tilaisuus alkoi koulumme rehtori Riitta-Mari Punkki-Heikkisen alkusanoilla, jotka käsittelivälukiokoulutusta ja seminaarin järjestämisen taustoja. Seminaarin juonsivat abiturienttimme Elmo Hurskainen ja Ella VirkkulaAjankohtaiset luennot pitivät tänä syksynä taloustoimittaja Kustaa Hulkko ja taloustieteilijä Jukka PekkarinenHulkko on toiminut taloustoimittajana muun muassa Helsingin Sanomissa ja Kauppalehdessä sekä erikoistunut kansantalouteen, talouspolitiikkaan, finanssimarkkinoihin ja EU:hun.  Hän on tehnyt useita kirjoja tai ollut tekijäryhmän jäsen.

Pekkarinen taas on työskennellyt muun muassa Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtajana ja valtionvarainministeriön pääekonomistina. Hän on valtiotieteiden tohtori ja on ollut myös Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun Professor of Practice eli työelämäprofessori. Pekkarinen on kirjoittanut noin 20 taloustieteellistä kirjaa ja satoja artikkeleita, katsauksia ja esitelmiä.

 

Ensiksi oli vuorossa Pekkarisen luento liittyen talouskasvuun. Aiheet sivusivat myös teknologian muutosta, demokratian taantumista, populismia sekä globalisaatiota. Luennon jälkeen siirryttiin keskusteluosioon, jossa käytiin läpi opiskelijoiden yhteiskuntaopin kursseilla tekemien kysymysten lisäksi myös yleisön kysymyksiä. Kysymykset liittyivät muun muassa kasvavan talouden ja ympäristön suojelun onnistumiseen yhtä aikaa sekä väestönkasvun ja talouskasvun suhteeseen.  

Keskusteluosion jälkeen pidettiin puolen tunnin mittainen jaloittelutauko, jonka aikana  koulun kansainvälisyysprojektin kahvila oli avoinna ruokalassa. Tauon aikana oli avoinna myös myyntipöytä, jossa oli myytävänä koulun julkaisuja sekä OSYKin kangaskasseja. 

Tauon jälkeen oli vuorossa Hulkon luento, joka käsitteli mediakritiikkiä. Sen aikana käytiin läpi muun muassa valeuutisia, laatumedian aseman heikentymistä, algoritmeja, vihapuhetta sekä koulutuksen roolia mediakriittisyyden vahvistamisessa. Luennon jälkeen oli jälleen aktiivisen keskustelun vuoro, jossa käsiteltiin politiikan polarisoitumista, median merkitystä tulevaisuudessa sekä journalismin kehittämistä. 

Tilaisuuden päätti senioriyhdistyksen puheenjohtaja Marjatta Hyvärisen puheenvuoro, jossa korostui vuorovaikutus eri sukupolvien välillä. Lopuksi senioriyhdistys palkitsi luennoitsijat tämän vuoden OSYK-villasukilla ja -kangaskasseilla. 

Lukiomme on juhlinut yhdessä senioriyhdistyksen kanssa viiden vuoden välein kouluamme, ja ns. välivuosina on ollut erilaisia, pienempiä tapahtumia. Tämänsyksyinen seminaari on yksi välivuoden tapahtumista, ja se lunasti hienosti paikkansa koulun ja senioriyhdistyksen yhteiselossa. 

Teksti Maija Leppävuori
Kuvat Markus Apila