My CMS

Anne Frank – historiaa nykypäivään

llä viikolla vietettiin OSYKissa Unesco-viikkoa. Aiheen mukaisiin teemoihin pureuduttiin pitkin viikkoa erilaisten tapahtumien ja tiedotusten kautta. Viikko aloitettiin tutustumalla koululla vierailevaan Maailmankoulun Anne Frank
-näyttelyyn, johon 
maanantain ja tiistain aikana pääsivät kiertelemään ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijat. Hollantilaisen Anne Frank Housen tuottama näyttely on kiertänyt jo yli sadassa maassa. Koulullamme apuna ohjaamassa ja kertomassa tarinaa oppilaille olivat puheviestinnän kurssin vertaisoppaat.  

OSYKin monitoimisaliin oli asetettu monta paneelia, jotka kertoivat Anne Frankin tarinaa ja havainnollistivat tapahtumia kuvien avulla. Paneelien ja oppaiden kertomusten kautta Anne Frankin tarinan lisäksi saatiin tietoa myös yleisesti toisen maailmansodan aikaisesta tunnelmasta ja holokaustista. Tunnettua Anne Frankin päiväkirjaa hyödynnettiin paneeleissa lainauksin. Puheviestinnän kurssin oppaiden vetämän kierroksen jälkeen näyttelyä sai tutkia rauhassa itsekseen.  

Maailmankoulun kiertävä näyttely herätti ajatuksia ja tunteita juutalaisten julmasta kohtalosta, ihmisoikeuksista ja sen kautta nykypäivänäkin tapahtuvasta syrjinnästä. Näyttelyssä olikin paneeleja Anne Frankin tarinan lisäksi nykypäivästä ja syrjinnästä Suomessamikä on tärkeä aihe sekä yhteiskunnallisella että yksilön tasolla. 

Moni tuntee Anne Frankin tarinan jo entuudestaan tai on ainakin kuullut henkilöstämutta näiden järisyttävien tapahtumien kertaaminen ei ole suinkaan turhaa. Koulumme äidinkielen opettaja Päivi Mällinen kertoo aiheesta samaan sävyynHän mainitsee muun muassa sen, kuinka toisen maailmansodan aikaiset tapahtumat eivät tosiaankaan ole niin kaukana menneisyydessä kuin yleensä ajatellaan. Nykyäänkin antisemitismi ja uusnatsismi nostavat päitään. Syrjintää tapahtuu yhä, eikä sitä pidä unohtaa – esimerkiksi Anne Frank -näyttelyn ohessa nykymaailman tilanne tuotiin esille ja aihetta heräteltiin luomaan uusia ajatuksia ja keskustelua. Pitäen nämä menneen opit mielessämme voimme jatkaa kohti suvaitsevampaa maailmaa. 

Teksti Jenni Pahikka-aho 
Kuvat Minna Korpierkki