My CMS

Isänmaan toivojen hieno juhlapäivä

Viides päivä joulukuuta valkeni 19 Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion opiskelijalle odottavissa ja juhlallisissa tunnelmissa. Tämä päivä merkitsisi heidän elämänsä tarinoissa yhden luvun päättymistä ja toisen luvun alkamista. Tänä päivänä he saisivat vihdoin painaa valkolakin päähänsä.

Ylioppilasjuhlaa juhlittiin koulumme juhlasalissa. Tunnelma oli arvokas, vietettiinhän samalla itsenäisyyspäivän aattoa ja itsenäisyysjuhlaa. Abiturienttien läheisillä oli heti kamerat esillä saliin tullessaan, ja jokaisella oli kauniita kukkia ylioppilaille. Opettajatkin etsivät paikkansa innostuneesti eturivistä.

Tilaisuus alkoi ylioppilaiden vastaanotolla ja koulun kuoron esityksellä. He lauloivat Jean Sibeliuksen säveltämän ja V. A. Koskenniemien sanoittaman Finlandia-hymnin musiikinopettaja Anna-Leena Kolditsin johtamana. Esitys oli voimaannuttaa ja toiveikas. Seuraavaksi Santtu Mertaniemi ja Anni-Maria Teirikko lukivat Vapauden viestin ja ojensivat sen eteenpäin seuraavalle sukupolvelle.

Tällä kertaa juhlapuheen piti lukion entinen opiskelija, arkkitehti Riku Patokoski. Hän puhui tutkintojen merkityksestä ja harvinaisuudesta ja kuinka tämä juhla olisi uusille ylioppilaille juuri sen takia erityinen. Patokoski korosti myös koulutuksen merkitystä muun muassa yhteiskunnan tasavertaisuuden turvaajana ja hyvinvointivaltion kulmakivenä. Puhe tarjosi kaikille motivaation ja kannustuksen sanoja, kuten ”te todella olette oma tulevaisuutenne” ja ”olette spes patriaet, isänmaan toivot”. Lopuksi Patokoski rohkaisiylioppilaita unelmoimaan rohkeasti, koska unelmat kantavat elämässä.

Seuraavaksi oli vuorossa toinen musiikkiesitys. Teirikko soitti kitaralla A. Jakolan säveltämän kappaleen Maisema. Tämän jälkeen rehtori Riitta-Mari Punkki-Heikkinen piti puheen, jossa hän kehotti pian lakitettavia oppilaita pohtimaan, mitä he haluavat tehdä tulevaisuudessa. Puheessaan rehtori pohti koulumme arvojen merkitystä onnellisuuteen ja sitä, miten voimme vaikuttaa maailman muutokseen valinnoillamme.

Ja sitten tapahtui se, jota varten koko tämä juhla järjestettiin. Kaikki ylioppilaat kävelivät innostuneina ja hymyillen rehtorin ja ryhmänohjaajan Ari Forsténin luo saadakseen ylioppilastodistuksen, mahdolliset stipendit ja palkinnot sekä puhtaan ylioppilaslakin. Useat saivat tunnustuksia hyvistä ylioppilastutkintotuloksista. Lakituksen jälkeen laulettiin perinteisesti Gaudeamus igitur, ja vihdoin ylioppilaat saivat painaa ylioppilaslakin päähänsä.

uore ylioppilas Iines Tikka piti kauniin puheen kokemuksistaan lukiossa ja  siitä, mitä hän on oppinut niin itsestään kuin maailmastakin. Hän mainitsi, että yleissivistys ja tieto ovat pääomaa, mutta ainutlaatuiset kokemukset ovat ehkä olennaisempi osa lukiomatkaa. Tikan mukaan ylioppilaslakki on todiste siitä, että kaikkeen pystyy, jos vain haluaa.

Juhla päättyi kuoron mahtipontiseen esitykseen T. Kiiskisen ja M. Mikkolan kappaleesta Minun Suomeni ja yhteiseen Maamme-lauluun, joita säesti  Koldits. Juhlan lopuksi opettajat ja läheiset pääsivät onnittelemaan tuoreita ylioppilaita.

Lämpimät onnittelut ylioppilaille ja hyvää itsenäisyyspäivää!

Teksti Ida Seluska 
Kuvat Minna Korpierkki