My CMS

Rehtorimme Tiitti

Perjantaina, viimeisenä koulupäivänä ennen hiihtolomaa, kävin haastattelemassa koulumme rehtoria Riitta-Mari Punkki-Heikkistä hänen huoneessaan. Tunnelma oli mukava. Kuvailisin tapaamista aurinkoiseksi sekä rehtorimme luonteen että ikkunasta tulevan auringon valon vuoksi. Minut otettiin iloisesti vastaan, ja tunnelma oli alusta asti positiivinen.

Ihan ensiksi kysyin lempinimen ”Tiitti” alkuperää, ja vastaukseksi sain lyhyen tarinan. Nimessä Riitta-Mari on kaksi r-kirjainta, jotka olivat hankalia Tiitille hänen ollessaan lapsi. Hän halusi kehittää itselleen lempinimen, joka ei tuottaisi hankaluuksia. Tiitti nimenä levisi ja pian Riitta-Mari-nimeä ei enää edes tunnistettu kaikkialla. Lempinimeksi juuri Tiitti valikoitui sen lyhyyden ja ytimekkyyden vuoksi. Virallista nimeään Riitta-Mari ei kuitenkaan halua Tiitiksi vaihtaa, vaikka se mahdollista olisikin.

Tiitti on ollut OSYKissa pitkään, vaikka hän ei aikoinaan itse siellä opiskellut. Lukiota hän on käynyt Torniossa, Putaan lukiossa. Lukion jälkeen hän päätyi Oulun yliopistoon. Oltuaan töissä jonkin aikaa Kastellissa Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion ovet avautuivat Tiitille. OSYK ei tosin silloin vielä kantanut nimeä OSYK, vaan se tunnettiin nimellä Kuusiluodon lukio. Nimi muuttui 2006 ja Tiitin matka OSYKissa sai alkunsa. Ensin hän oli draaman ja teatterin sekä äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana. Pian kuitenkin, vuonna 2007, hänelle tarjottiin paikkaa apulaisrehtorina. Siitä siirtyminen rehtoriksi oli hyvin luonnollinen, kun vuonna 2014  sellaista kaipailtiin. Ensin sopimus oli määräaikainen, mutta innostuttuaan rehtorin työstä Tiitti halusi jatkaa.

Tiittiä kiinnostavat asioiden organisointi ja suunnittelu sekä se, minkälaista koulua halutaan tehdä yhdessä opettajien ja opiskelijoiden kanssa. Muun muassa nämä syyt vaikuttivat rehtorina jatkamiseen. Kysymys rehtorin työn top3-listasta oli haastava, mutta tähänkin puhelias rehtorimme osaa vastata. Listalla ensimmäisenä on yhteistyö koulun sisällä, koulun kehitys ja visiointi. Toisena listalla on yhteistyö eri koulujen kanssa. Kolmas liittyy yhteistyöhön eri yhteistyökumppaneiden, kuten teatterin, kanssa. Yhteistyö on selkeästi isossa roolissa Tiitin työnkuvassa.

Tiitti haluaa pitää OSYKin ajan tasalla ja aktiivisena osana nykyistä yhteiskuntaa. Valtakunnallinen kehittämistyö ja kansainväliset projektit tukevatkin tätä. Tiitti mainitsee vuorovaikutuksen olevan iso osa työtä ja että rehtorina oleminen on paljon yhdessä tekemistä muiden kanssa. Rehtorina hän haluaa, että OSYKista saa valmiudet niin Suomeen kuin rajojemme ulkopuolellekin. Tiitti kokee myös taiteella vaikuttamisen sekä ilmastoaiheet tärkeiksi. Parasta OSYKissa rehtorimme mukaan ovat yhdessä tekemisen meininki ja ihmiset, jotka tekevät OSYKista sellaisen, kuin se nyt on.

Millaista sitten on olla rehtori ja mitä rehtorin päivään kuuluu? Tiitin päivät ovat aina erilaisia sisällöltään. Yhtenä päivänä on kokouksia ja palavereita, toinen päivä menee tietokoneen ääressä vastaillessa sähköposteihin. Keväisin työhön kuuluu olennaisena osana ensi lukuvuoden kurssitarjottimen suunnittelu sekä siitä keskusteleminen opettajien sekä opinto-ohjaajien kanssa. Yo-kokeiden aikaan työhön kuuluvat tietenkin kyseisen toiminnan järjestäminen sekä vastausten lähettäminen YTL:ään. Sitten on tilaisuuksien avaamista, papereiden allekirjoittelua, suunnittelutyötä ja niin edelleen. Lista on pitkä.

Tulevan lukuvuoden suunnitteleminen vie paljon aikaa. Ensin kuitenkin huomio kiinnittyy yo-kokeisiin, jotka vievät koko maaliskuun. Sen jälkeen uuden lukuvuoden suunnitteleminen ja asioiden lukkoon lyöminen lähtevät kunnolla käyntiin. Syksyllä 2021 astuu voimaan uusi opetussuunnitelma, jota suunnitellaan koko tuleva lukuvuosi.

Jäljellä ovat vielä mehukkaimmat kysymykset opettajainhuoneesta, Maunon hengestä ja mokista. Opettajainhuoneessa huoneessa keskustellaan paljon. Yleensä siellä puhutaan kuitenkin vain ajankohtaisista asioista, juuri nyt hiihtolomasta sekä koronaviruksesta. Muita kuumimpia aiheita olivat olleet hyvän palautteen merkitys opetuksessa ja uusi opetussuunnitelma. Juoruja opiskelijoista ei siis ehkä ole ollenkaan, tai kenties tähän vaikuttaa vaitiolovelvollisuus. 

Kysyttäessä Tiitille ei tule mieleen mitään tiettyä sattunutta mokaa, mutta niitä on mahtunut matkan varrelle monta. Rehtorimme sanoin mokat kuuluvat asiaan ja pitää uskaltaa mokata, jotta asiat menevät eteenpäin. Itselle täytyy olla armollinen ja on hyvä muistaa, ettei kukaan ole täydellinen. Ihania sanoja, jotka jokaisen täytyisi muistaa.

Kertoman mukaan Maunon henki ei ole ilmestynyt rehtorillemme.  Hän myöntää joskus miettivänsä, onko Maunolla näppinsä pelissä, kun paperit ovat hukassa. Vaikka hengestä ei muuten kuuluisi, vahtii hän Tiittiä tämän huoneessa. Huoneen seinällä, työpöydän yllä on nimittäin taulu Maunosta. Ken tietää, mitä huoneessa tapahtuu, kun siellä ei ole muita.

20 vuoden päästä Tiitti näkee OSYKin taiteiden ja tieteiden kehtona, jossa edelleen koneista huolimatta ovat säilyneeet inhimillisyys ja yhteinen tekeminen. Hän kuvailee OSYKia paikkana, jossa kaikki on mahdollista ja oppiminen on viety uudelle tasolle. Itseään Tiitti ei kuitenkaan näe enää OSYKissa vaan eläkkeellä, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Kuulostaa siis erittäin hyvältä.

Vielä loppuun ihana rehtorimme haluaa toivottaa jokaiselle tsemppiä opiskeluun sekä muistuttaa siitä, että yhdessä olemme enemmän!

Kuva ja teksti Ella Jänkälä