My CMS

Kirja- ja leffavinkkejä etäopiskelun oheen

Vaikka etäopiskelu vie runsaasti aikaamme, on hyvä muistaa levähtää ja saada ajatukset pois työskentelystä hetkeksi. Mikäli ulkona on harmaata tai kaipaat muuten vain rentoutumista ja taukoa sisällä, hyvä tapa rentoutua on katsoa esimerkiksi elokuva tai lukea kirjaa. Vaikkeivat kirjastot ole auki tällä hetkellä, voit lainata e-kirjoja kirjastolta tai käyttää erilaisten äänikirjapalveluiden ilmaisia kokeiluja. Pyrin myös listaamaan alas lähinnä elokuvia, jotka löytyvät ainakin suoratoistopalvelu Netflixistä. Tässä muutama elokuva tai kirja, joihin mielestäni kannattaa ehdottomasti tutustua.

Tässä prinsessa pelastaa itsensä, Amanda Lovelace (kirja)

Amanda Lovelacen vuonna 2017 julkaisema runokokoelma on täynnä inspiroivia ja itsetuntoa kohentavia runoja. Se huokuu runoilijan itsevarmuutta ja kertoo koskettavan tarinan tämän vaikeasta tiestään tytöstä naiseksi.

Billy Elliot (elokuva)

Myös Broadway-musikaalina menestynyt tarina nuoresta pojasta, joka löytää intohimonsa baletista, on koskettava ja kaunis tarina. Vuonna 2000 ensi-iltansa saanut menestyselokuva käsittelee perinteisiä sukupuolinormeja ja niiden haitallisuutta yhteiskunnassamme. Tarina nuoresta Billystä, joka isänsä vastustuksesta huolimatta päättää aloittaa tanssin harrastamisen, nostaa varmasti tunteet pintaan katsojalle kuin katsojalle.

Lies We Tell Ourselves, Robin Talley (kirja)

Tämä vuonna 2014 julkaistu koskettava teos kielletystä rakkaudesta on opettavainen ja tunteita herättävä tarina. Vuonna 1959 virginialainen Sarah Dunbar on yksi ensimmäisistä mustista oppilaista koulussaan. Myöhemmin Sarah rakastuu valkoiseen Lindaan. Rakkaus ei ole kiellettyä pelkästään sen takia, että se on kahden naisen välistä, vaan myös sen takia, että se on eriväristen välistä. Kirja opettaa todella paljon Yhdysvaltojen historiasta ja siellä ilmenneestä vahvasta rasismista. Teosta ei ole toistaiseksi suomennettu, mutta sen kieli on hyvin yksinkertaista ja sen lukeminen on helppo ja hauska tapa opiskella englantia!

Loving Vincent (elokuva)

Vuonna 2017 ensi-iltansa saanut elokuva kuvaa Vincenct Van Goghin elämän vaiheita ennen näkemättömän kauniilla tavalla. Tapahtumia kuvataan Van Goghille tyypillisellä maalaustyylillä, joka on kauniisti animoitu. Teos on kaikella tapaa kunnioittava niin itse Van Goghia kuin hänen teoksiaan kohtaan. Se yleissivistää paljon katsojaa ja opettaa uutta yhdestä postimpressionismin ajan merkittävimmistä taiteilijoista.

Lupaathan tappaa itsesi, Florian Huber (kirja)

Tämä teos sopii erityisesti historiasta kiinnostuneille ja historian tuntijoille. Teoksessa pureudutaan toisen maailmansodan aikaisiin tunnelmiin Saksassa. Kirjassa keskitytään kuvaamaan tavallisten kansalaisten tuskaa ja pelkoa sodan aikana. Se käsittelee kommunismipelon aiheuttamaa itsemurha-aaltoa, joka levisi Saksassa ja vaati tuhansia uhreja. Teos on kaikin puolin koskettava ja karmiva, eikä se siksi sovikaan välttämättä herkimmille.

One day at a time (tv-sarja)

Tämä Netflixin alkuperäissarja piristää takuuvarmasti päivääsi. Se on komediasarja, joka kertoo Yhdysvaltoihin muuttaneesta kuubalaisperheestä, jotka elävät elämäänsä tiiviisti perheenä. Perhe kohtaa erilaisia vaikeuksia arjessaan ja sarja ottaakin hauskalla tavalla kantaa yhteiskunnallisiin epäkohtiin, kuten latinalaisamerikkalaisiin kohdistuvaan rasismiin ja tasa-arvoon. Se opettaa paljon niin Yhdysvaltojen epäkohdista kuin kuubalaisesta kulttuurista.

Paris is burning (elokuva)

Vuonna 1990 julkaistu dokumenttielokuva vie katsojan New Yorkin vähemmistöjen suosiman drag-yhteisön ball-tapahtumien keskuuteen. Dokumentti opettaa drag-yhteisön muotikilpailuista ja muista klubien tapahtumista. Se näyttää, kuinka Yhdysvaltojen vähemmistöt, kuten afroamerikkalaiset, latinalaisamerikkalaiset, transsukupuoliset ja seksuaalivähemmistöt yhdistyvät tämän kauniin taiteenlajin ansiosta.

Viinakortti, Sami Hilvo (kirja)

Sami Hilvon vuonna 2010 julkaisema teos kertoo kahden miehen välisestä kielletystä rakkaudesta sodassa. Kirjaa kerrotaan kahdesta näkökulmasta: isoisän ja tämän lapsenlapsen. Lapsenlapsi huomaa hänellä ja isoisällään olevan todella paljon yhteistä ja saakin tietää isoisänsä sodanaikaisesta romanssista.

Funny girl (elokuva)

Broadwaylta tutun musikaalin vuonna 1968 julkaistu elokuvaversio on viihdyttävää ja kevyttä katsottavaa sateiseen päivään. Tarina nuoresta naisesta, joka unelmoi Broadway-tähden urasta on inspiroiva ja koskettava. Don´t rain on my parade-kappaleesta tunnetun musikaalin mukaansa tempaiseva musiikki saa hyvälle mielelle kenet tahansa.

Teksti ja kuva Linda Huttu