My CMS

Nahkatakki auki, Converse-tossut jaloissa kohti uusia tarinoita

Koulustamme jää eläkkeelle tänä keväänä historian ja yhteiskuntaopin lehtori Juha Oikarainen. Oikarainen, Oikku, Jussi, Ramones-mies ja moneen soppaan lusikkansa työurallaan heittänyt, luokassa 15 opettanut Oikarainen on tullut tunnetuksi OSYKissa nahkatakistaan, Converse-tossuistaan ja värikkäistä tarinoistaan. Kaiken tämän pohjalla on vankka tietämys historiasta, yhteiskunnasta, taiteesta, rock-musiikista ja ihmismielestä.

Oikarainen ajautui aikoinaan opiskelemaan historiaa, koska se koukutti hänet jo kouluaikoina. Hän mainitsee yhdeksi syyksi myös todella hyvät opettajat, jotka innostivat aineen pariin. Hän kertoo aloittaneensa opettajan työt vuonna 1978 alakoulussa sijaisena, ja 1980-luvulla hän toimi psykologian ja historian tuntiopettajana sekä opinto-ohjaajana Madetojan musiikkilukiossa. 1990-luvulla hän siirtyi Toppilan lukioon lehtorin virkaan ja oli myös lukuvuonna 1999–2000 Kuusiluodon lukion rehtorina, ja myöhemmin hän vaikutti myös Kuusiluodon lukion apulaisrehtorina. Oikarainen on ollut nopea käänteissään ja hän on ehtinyt toimia myös Raahen lukion rehtorina, kunnes palasi Maunonkadulle historian ja yhteiskuntaopin lehtorin virkaansa.

Se, miten Oikarainen on pysynyt hyvässä vireessä kaikki työvuosikymmenensä, hän nostaa esille kaksi asiaa: lukemisen ja liikunnan. Kirjallisuuden suurkuluttaja on nostanut ahkerasti myös punttia, mikä on ollut hyvä hyvä kombo vuosien varrella.

Pitkän työuransa aikana Oikarainen on todistanut monet muutokset koulumaailmassa – viimeisimpänä muutos perinteisestä luokkahuoneopetuksesta sähköisiin oppimisympäristöihin. Hän näkee siinä monia hyviä puolia, vaikka huoli sosiaalisten kontaktien vähenemisestä mietityttää Oikaraista. Oikarainen on koettanut nähdä työvuosiensa aikana jokaisen opiskelijan yksilönä, ja opettajan työssä hän näkee tärkeänä sen, että opettaja osaa asettua myös opiskelijan asemaan.

Oikarainen ei osaa nimetä työuraltaan huippuhetkiä, vaikka niitä on ollut paljon. Hän muistelee hyvillä mielin saamaansa huomiota penkkaripäivän hulinoissa, sillä hän on ollut vuosi toisensa jälkeen suosituimpia hahmoja abivideoissa.

Oikarainen on ehtinyt kokeilla kevään aikana työkiireistä huoletonta elämää vuorotteluvapaaltaan. Hän kuvailee aikaa rentouttavaksi, vaikka opiskelijoita ja työyhteisöä on ollut paikoitellen ikävä. Hän kannustaa osykilaisia tavoittelemaan unelmiaan, sillä kykyä talosta kyllä löytyy. Yritteliäisyys ja kyvykkyys johtavat lopulta myös onnistumiseen.

Aktiivisia eläkepäiviä Siikajoen mökkimaisemiin ja kirjojen sekä liikunnan pariin!

Teksti Minna Korpierkki
Kuva Juha Oikarainen