My CMS

Pyramiditeatterin kuulumisia

Lukiomme Pyramiditeatterin tämän syksyn ja viime kevään teatterin tekeminen on poikennut aiemmasta. Korona on vaikuttanut teatterin tekemiseen niin isoilla näyttämöillä kuin koulumme kursseilla. Draamaopettajamme Ilona Ruohomäki suhtautuu kuitenkin toiveikkaasti teatterin tekemiseen poikkeusaikana.

Miten Pyramiditeatterilla menee?

Menee hyvin, vaikka nyt eletään sellaista aikaa, että kaikella teatteritoiminnalla on haastavaa niin kuin tiedetään. Mutta osykilaisia kiinnostaa draaman ja teatterin tekeminen ja kursseilla on paljon väkeä, mikä on mukavaa.

Miten korona on vaikuttanut teatterin tekemiseen?

Korona vaikuttaa esimerkiksi niin, että Pyramidin jokakeväinen iso produktio peruuntui viime keväältä, ja se oli harmillista. Silloin ajateltiin vielä, että se voisi siirtyä syksylle, mutta syksyllä tehtiin päätös, että esitystä ei pidetä koronan takia. Produktioiden peruuntuminen siis on harmillista. Samat koronarajoitukset myös pitävät, eli ei voida pitää esityksiä, mihin tulisi katsomo täyteen ihmisiä kuten ennen. Meillä on ollut positiivinen haaste, että meillä olisi enemmän katsojia kuin voidaan ottaa. Nyt esitykset joudutaan pitämään rajoitetuin yleisöin, eli harmillisen vähän ihmisiä näkee esitykset.

Miten esitykset järjestetään?

Noudatetaan niitä sääntöjä, jotka ovat silloin voimassa. Tarkkaan kuunnellaan ohjeistuksia. Jos säännöt eivät kovasti muutu, niin pienimuotoisia esityksiä voi olla, eli pieni yleisö saa tulla. Mutta jos rajoitukset tarkentuvat niin, ettei yleisöä saa tulla, mietitään erilaisia striimaus-vaihtoehtoja, tallenteita tai videoita. Olisi ihanaa, jos teatteritoiminta kuitenkin pysyisi käynnissä, vaikka paikalle ei saisikaan tulla katsomaan. Vaikka se on kurjaa, niin se kuitenkin antaa mahdollisuuden etsiä uusia tapoja ja oppia uutta.

Miten kurssit toteutetaan?

Ihan normaaliin tapaan, tottakai pidetään hyvästä käsihygieniasta huolta ja vältetään sellaisia harjoitteita, joissa ollaan ihokontaktissa. Teatteri on kuitenkin fyysistä tekemistä, niin täytyy vähän miettiä, miten tehdään. Mutta samoilla säännöillä kuin muukin opetus. Tullaan terveenä kouluun ja pidetään hygieniasta huolta. Fyysistä teatteria on, mutta tehdään sellaisia koreografioita ja esityksiä, missä vältetään ihokontaktia vastanäyttelijään.

Miten olet itse kokenut tämän kaiken?

Ikävin puoli on ollut se, että monilta on peruuntunut esitykset. Ei pelkästään Pyramiditeatterista, vaan meillä on monia nuoria, jotka tekevät teatteria myös koulun ulkopuolella, ja on myös paljon tanssijoita. Monilta esitykset ja kilpailut ovat peruuntuneet tai siirtyneet ja on ollut hirveän iso pettymys, kun ensin tehdään yhdessä iso työ ja siitä seuraava palkinto jää saamatta. Ja jatkuva epävarmuus siitä, toteutuvatko esitykset vai eivät, on läsnä. Pettymys on ollut tosi kurjaa nähdä, ja se on ollut kaikkein ikävintä. Mutta samalla on huomattu, että se on lisännyt teatterilaisten yhteishenkeä, kun on nähty se, miten tämä on koskettanut meitä kaikkia ja asia on tuntunut yhteiseltä. Hyvin huomaa luovien alojen erilaiset luovat ratkaisut tehdä teatteria ja taidetta. Teatterit ja koulut myös ottavat tämän tosi vakavasti ja ollaan tosi tarkkoja siitä, että teatteriin on turvallista tulla.

Mitä opiskelijat ovat mieltä tästä tilanteesta?

Tottakai se, että kevään produktio peruuntui ensin keväältä ja sitten syksyltä, oli sille ryhmälle kova paikka, ymmärrettävästi. Mutta me kaikki ymmärrämme tilanteen ja mistä se johtuu ja että kukaan ei voi sille mitään. Tosi hienosti opiskelijat ovat siis kaiken ottaneet, kaikkia sääntöjä ja rajauksia noudatetaan ja niihin suhtaudutaan hyvin.

Mitkä fiilikset opettajana?

Suhtaudun positiivisesti ja valoisasti asioihin ja uskon, että tästä kyllä selvitään. Jos ajatellaan, kuinka yllättäen tämä kaikki viime keväänä tuli ja me selvittiin siitä ja miten hyvä tilanne jo kesällä oli, niin nyt, kun on varauduttu ja tiedetään, mikä tähän pandemiaan tepsii, niin suhtaudun valoisasti.

Miltä tulevaisuus näyttää?

Valoisalta. Tiedän, että tästä vaikeampi ja kovempi paikka on varmasti vasta edessä, mutta me olemme valmistautuneet siihen ja tiedämme, että sellainen tulee. Nyt olemme varautuneempia ja olemme opittu uusia taitoja ja tiedetään, mitä siellä ehkä odottaa. Me selvitään kyllä siitä yhdessä, opettajat ja opiskelijat. Viime keväänäkin oppilaat tsemppasivat tosi paljon ja oli hyvä yhteishenki, niin uskon, että sama toistuu nyt ja kohta koittaa valoisampi hetki.

Mitä Pyramiditeatterilta on tulossa?

No Seitsemän veljestä! Teos täyttää 150 vuotta tänä vuonna, ja sitä juhlimme koulussa monin eri tavoin. Pyramiditeatterin 3. kurssi, jolla tehdään monologiesityksiä, on tarttunut tähän. Tottakai vanhasta teoksesta pudistellaan vähän pölyjä pois ja teemme uudenlaiseen, omanlaisen version siitä. Nyt näyttää siltä, että saatetaan jopa saada musiikki oppiaineena tähän mukaan, että yhteistyöteos kuoron kanssa olisi ehkä tulossa. Esitys tehdään niissä raameissa, jotka tämä erityinen aika asettaa ja toivotaan, että me saadaan se myös pitää. Nyt seurataan tarkasti ohjeita, miten käy. Voi olla, että joudutaan matkalla keksimään erilaisia luovia ratkaisuja, mutta esitys on kuitenkin joka tapauksessa tulossa!

Lopputerveisiä?

Sellainen Mauno Koiviston sanoma lausahdus sopii tähän tilanteeseen: ”Sen sijaan että pelätään pahinta, niin voidaan ajatella parhaan mahdollisen vaihtoehdon toteutuvan.”

Teksti Ella Jänkälä
Kuva draamaryhmä