My CMS

Etäopetuksesta suora loikka lukulomalle – vinkkejä lukusuunnitelman tekoon

On sanomattakin selvää, että tämä lukuvuosi on ollut jokaiselle hyvin tavallisesta poikkeava. Koko lukuvuosi tähän saakka on edetty joko etäopetuksessa tai jatkuvassa odotuksessa lähiopetukseen siirtymisestä. Kuitenkin tämän vuoden abiturienteille tilanne on jopa vieläkin erikoisempi. Syksyn kirjoitukset menivät erikoisemmissa tunnelmissa, kun abit joutuivat etäopetukseen ennen kirjoituksia.

Tammikuun loppupuolella abit pääsivät takaisin lähiopetukseen viettämään viimeisiä koulupäiviään koulussa ennen lukulomalle siirtymistä ja tämän jälkeen valmistumista. Lukulomalle siirtyminen tuntuu varmasti kummalliselta lähes suoraan etäopetuksesta. Abien koulupäivät OSYKin käyvät vähiin ja yo-kokeisiin valmistaudutaan jo urakalla. Sen lisäksi, että lukulomalle siirrytään tänä vuonna erikoisemmissa tunnelmissa, siirtyvät myös penkkarit kahdella kuukaudella eteenpäin.

On siis ilmiselvää, että 18-ikäluokan abivuosi on ollut hyvin tavallisesta poikkeava. Useampi abi on tuskaillut kokeisiin lukemisen aloittamisen kanssa, sillä etäopetuksen keskellä opiskelun lisääminen ei kuulosta houkuttelevalta. Tein itse alustavan lukusuunnitelman joulukuun loppupuolella, jota olen täydentänyt kirjoituksiin lukemisen aloittamisen jälkeen. Lukusuunnitelman aloittaminen tuntui aluksi haastavalta ja tuntui hankalalta yrittää koota kokonaisuuksia järkevästi. Seuraavat vinkit saattavat auttaa sinua lukusuunnitelman tekemistä.

1. Jaa aiheet kokonaisuuksiin!

Mikäli kirjoitat useamman aineen, auttaa huomattavasti lukea samana päivänä eri aineita, joissa käsitellään samaa asiaa. Itse esimerkiksi luen äidinkielen kirjoituksiin lukemalla kirjoja. Valitsen kaunokirjallisuutta, jotka käsittelevät esimerkiksi historiaa. Tällöin saan samalla luettua äidinkielen ja historian kirjoituksiin. Lisäksi saman aineen eri kursseilla aiheet saattavat rinnastaa toisiaan, joten kokonaisuus on helpompi hahmottaa, mikäli aiheet jakaa suurempiin kokonaisuuksiin. Myös useassa reaaliaineessa aineiden väliset rajat eivät ole kovinkaan tarkkoja, vaan aiheet saattavat osakseen yhdistyä.

2. Löydä itsellesi hauska tapa opiskella!

Vapaa-ajallani pidän kirjojen lukemisesta ja elokuvien katsomisesta, joten pyrin löytämään elokuvia ja kirjoja, jotka liittyvät johonkin kirjoitettavaan aineeseen. Esimerkiksi Netflixistä löytyy useita mahtavia historiaa ja psykologiaa käsitteleviä sarjoja ja elokuvia. Lisäksi podcasteja ja kirjoja kuuntelemalla on opiskelu helppoa ja rentoa. Myös Youtubesta löytyy runsaasti opetusvideoita, jotka helpottavat opiskelua. Kannattaa myös tarkistaa, onko kirjoittamasi reaaliaineiden kirjoja äänikirjoina äänikirjapalveluissa!

3. Tee lukusuunnitelmasta mahdollisimman tarkka!

Itseäni helpotti syksyllä hyvin yksityiskohtaisen lukusuunnitelman tekeminen. Toki siihen menee aikaa, mutta se kuitenkin oli lopulta hyvin kannattavaa. Kannattaa aloittaa lukusuunnitelman tekeminen laskemalla tarkasti montako päivää kuhunkin kirjoituspäivään on. Tämän jälkeen kannattaa jakaa luettavat kirjat ja aiheet näille päiville. Jaa luettavat kokonaisuudet tarkasti, jotta suunnitelmaa on helppoa seurata.

4. Varaa aikaa vanhojen yo-kokeiden läpikäyntiin!

Varasin itse syksyn kirjoituksiin lukiessani liian vähän aikaa vanhojen yo-kokeiden ja -vastausten tarkasteluun. Aionkin tänä keväänä käydä vanhoja kokeita läpi useampana päivänä, ja varaan lukusuunnitelmasta muutaman päivän tälle. Itse yo-tehtävien teko koitui syksylläkin mahdollisesti parhaaksi metodiksi harjoitella kokeeseen. Lukusuunnitelmaan kannattaa lisäksi jättää vapaapäiviä, jotta ehtii rentoutua. Lisäksi vapaapäiviä on hyvä jättää sillekin varalle, että jonakin päivänä ei jaksakaan opiskella. On järkevämpää olla lukematta jonakin päivänä kuin lukea, mutta olla sisäistämättä mitään tekstistä.

Kaiken kaikkiaan tärkeintä lukusuunnitelman tekemisessä on tehdä siitä itselle sopiva. Sen ei tarvitse olla kovinkaan tiukka, mikäli omat tavoitearvosanat eivät ole kaikista korkeimpia. Lisäksi tärkeää on pyrkiä tekemään suunnitelmasta sellainen, että päivässä aikaa jää muullekin kuin opiskelulle.

Teksti ja kuva Linda Huttu