My CMS

Vaatteet ja vastuullisuus esillä

Vaate on voima. Tämä voima voi olla niin hyvä kuin pahakin, riippuen siitä, miten sitä käytetään. Vaatekuluttajina voimme itse valita, miten käytämme sitä. Voimme pyrkiä vastuullisiin valintoihin ja parempaan tulevaisuuteen tai voimme antaa periksi. 20.1.2021 Pohjankartanon koululla järjestettiin, Vaate on voima
-tapahtuma, joka on osa Ilmastonmuutos lukioihin -hanketta. Koronan takia tapahtuma toteutettiin livestreeminä. Ohjelmaan kuului pieni muotinäytös sekä paneelikeskustelu.

Muotinäytöksessä esiteltiin kahden oululaisen vaateliikkeen, Pivis Vintage Shopin ja Ullakon, tarjontaa. Liikkeiden myynnissä olevista vaatteista oli koottu 12 asukokonaisuutta. Näytösmalleina toimivat Oulun toisen asteen opiskelijoita, ja OSYKista nähtiin lavalla monta tuttua kasvoa. Asukokonaisuudet olivat uniikkeja ja ainakin minun mielestäni todella hienoja.

Paneelikeskustelussa asiantuntijat pureutuivat vaatteen ympäristöjalanjälkeen ja kuluttajan vaikuttamismahdollisuuksiin. Panelistit antoivat omasta näkökulmastaan vastauksia nuorten ennakkoon lähettämiin kysymyksiin. Keskustelemassa olivat Upcycler Helsingin Maj-Lis Viitanen, Tyylipuhetta-tyylimedian Elsa Hietanen sekä Suomen ammattiliittojen solidaalisuusjärjestö SASKilta Lotta Jokinen.

Second Life Catwalkin tavoitteena on auttaa jokaista suomalaista löytämään ne keinot, joilla omaa vaatekulutusta voisi muokata kestävämpään suuntaan. Se toimii yhteistyössä Ilmastonmuutos lukioihin -hankeen kanssa. Hankkeen tavoitteena on edistää Pohjois-Pohjanmaan lukioiden ilmastotyötä ja haastaa lukiot ilmastotekoihin.

Haastattelin esityksen jälkeen nopeasti kolmea koulumme opiskelijaa, jotka toimivat tapahtumassa näytösmalleina. Eevi Kärkinen, Aaron Puroila ja Noora Väisänen esittelivät päivän asukokonaisuusia. 

Miksi osallistuit tapahtumaan?

Noora: Mun mielestä tää oli kiinnostava konsepti ja mallina toimiminen kiinnosti.

Eevi: Vaikutti tosi mielenkiintoiselta ja hauskalta kokemukselta.

Aaron: Mä oon aina halunnut toimia mallina, joten päätin osallistua välittämättä muiden mielipiteistä.

Mitä mieltä olet tapahtumasta?

Noora: Levittää hyvää sanomaa ja aihe on tärkeä.

Eevi: Joo, olen samaa mieltä Nooran kanssa.

Aaron: Tosi hyvä sanoma. Nopeaa muotia pitäisi vähentää ja ymmärtää, mitä seurauksia teoilla on.

Mitkä fiilikset teillä on?

Noora: Vähän jännitti aluksi, mutta on ollut hyvä ilmapiiri ja kivaa.

Eevi: Tosi mukavaa! Tämä on ollut mielenkiintoinen ja opettava kokemus. Oli hyvä päätös lähteä mukaan.

Aaron: No alussa oli vähän ahdistava fiilis, mutta lopussa mahtava. Tulipahan tämäkin koettua.

Haluatteko sanoa vielä jotain muuta?

Noora: Tehkää vastuullisia valintoja!

Aaron: Ostakaa kirppareilta vaatteita.

Osallistuin itsekin tapahtumaan näytösmallina. Olen kiinnostunut vastuullisesta vaatekulutuksesta ja mallina toimiminen kuulosti hauskalta, joten hain tapahtumaan mukaan. Tapahtumapäivä oli todella mukava. Harjoittelimme näytöstä, puimme vaatteet ja teimme viimeistelyt. Sitten olikin jo esityksen aika. Tämän jälkeen söimme lounasta, pakkasimme tavaramme ja lähdimme kotiin. Koko tiimi oli erittäin mukava ja heidän kanssaan oli kiva työskennellä. Päivästä jäi itselle tosi hyvä mieli. Mielestäni tarvitsemme lisää samanhenkisiä tapahtumia, rohkaisemaan nuoria vastuulliseen vaatekulutukseen.  

Jos livestriimi jäi välistä, katso se nyt YouTubesta.

https://www.youtube.com/watch?v=vrydCKi-dUE

Ota haltuun Second Life Catwalkin nettisivu ja Instagram jatkoa varten.

https://www.secondlifecatwalk.fi/

https://www.instagram.com/secondlifecatwalk/?hl=fi

Teksti Alina Oinas
Kuvat Aino Koivurova