OSYKin villasukka 2018

Tervetuloa kutomaan OSYKin omat villasukat!

Ohjeita tulee vähitellen eli kyseessä on Knit along -haaste, jossa jokainen kutoo sukkaa ohjeen mukaisesti. Sukan malliin on haettu virikkeitä koulumme arkkitehtuurista ja haasteessa valmistuu kaksi sukkaa yhtä aikaa. Kaikenlaiset villasukat ovat olleet vuosikymmeniä tuttu näky OSYKin käytävillä ja OSYKin KAL-haaste sopii erinomaisesti  vuoden 2018 eurooppalaiseen Kulttuuriperintövuoteen.

Sukan valmistumista on voinut seurata Instragramissa ja Facebookissa! Jos et ehtinyt tänä talvena mukaan haasteeseen, ehdit myöhemminkin! Villasukkia tarvitaan tulevinakin talvina.

OSYKin kirjoneulesukat

Koko 39. Lankana Novita 7 veljestä.

Puikot 3-3,5 tai käsialan mukaan. Tiheys  on 22 s sileää neuletta = 10 cm.

Mallissa päävärinä on luonnonvalkoinen, kuvioväreinä ovat vadelma ja havu. Voit myös käyttää omia värejä! 

*-* = toista tähtien sisällä kerrottua kuviota

krs = kerros

s = silmukka

o = oikea silmukka

n = nurja silmukka

Päivä 15

Neulo 1 krs oikein valkoisella langalla. Aloita nauhakavennukset: neulo I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein ja neulo II sekä IV puikon alussa 1 s oikein ja tee ylivetokavennus. Tee kavennukset kuten edellä joka 2. krs, kunnes joka puikolla on jäljellä 7 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka kerroksella. Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin. Viimeistele työ päättelemällä langat huolellisesti.

Päivä 14

Jatka kirjoneuletta sileänä neuleena oheisen kaavion mukaan ja toista tarpeen mukaan kerros loppuun. Sukkaa kannattaa sovittaa jo jalkaan – sukka on oikean mittainen, kun pikkuvarvas peittyy. Neulo mallikertaa siihen asti, kunnes pikkuvarvas peittyy.

Päivä 13

Jatka kirjoneuletta sileänä neuleena oheisen kaavion mukaan ja toista tarpeen mukaan kerros loppuun.

Päivä 12

Jatka kirjoneuletta sileänä neuleena oheisen kaavion mukaan ja toista tarpeen mukaan kerros loppuun.

Päivä 11

Jatka kirjoneuletta sileänä neuleena oheisen kaavion mukaan ja toista tarpeen mukaan kerros loppuun. Jatka kiilakavennusten tekoa joka toisella kerroksella (krs 7 ja 9) kunnes joka puikolla on 13 s = yhteensä 52 s.

Päivä 10

Jaa kantapään 8 s seuraavasti: siirrä 4 s puikolle I ja 4 s puikolle IV. Poimi vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 13 s + 1 s puikkojen välistä ja neulo poimitut s:t kiertäen oikein (=takareunasta) puikolle I valkoisella langalla. Neulo puikkojen II ja III s:t oikein valkoisella langalla. Poimi vapaalla puikolla kantalapun oikeasta reunasta 13 s + 1 s puikkojen välistä ja neulo poimitut s:t kiertäen oikein puikolle IV.

Tämän jälkeen jatka kirjoneuletta sileänä neuleena oheisen kaavion mukaan ja toista tarpeen mukaan kerros loppuun. Tee kiilakavennukset joka toisella kerroksella (kerros 1, 3 ja 5 kaaviokuvassa) seuraavasti: neulo puikon I lopussa kaksi viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja tee puikon IV alussa ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli). Kiilakavennuksia jatketaan huomenna, sillä tavoitteena on saada joka puikolle 13 s. Voit tehdä tarvittaessa kavennuksen myös jalkapöydän päällä.

Päivä 9

Huom! Eiliseen ohjeeseen (Päivä 8) tehty korjaus: kantalappuun kerroksia tehdään yhteensä 26. Kun kerroksia on kantalapussa yhteensä 26 tai sopiva määrä, voit aloittaa kantapohjan kavennukset.

Aloita kantapohjan kavennukset: neulo kantalapussa nurjan puolen kerrosta, kunnes jäljellä on 10 s. Neulo kaksi seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo 6s oikein ja tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Neulo 6 s nurin ja neulo kaksi seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo 6 s oikein ja tee ylivetokavennus, käännä työ. Jatka samalla tavalla edelleen neuloen sivusilmukat loppuun.

Päivä 8

Aloita kantalappu neulomalla valkoisella I puikon silmukat oikein IV puikolle = 26 s. Käännä työ ja jätä muut s:t odottamaan. Neulo seuraavasti:

  1. krs (työn nurja puoli): neulo kantalapun s:t nurin. Käännä työ.
  2. krs (työn oikea puoli): neulo kantalapun s:t oikein. Käännä työ. Toista kerrokset 1-2 yhteensä 13 kertaa = 26 krs (tai tarpeen mukaan, kun kantalappu on sopivan mittainen).

Päivä 7

Jatka kirjoneuletta sileänä neuleena oheisen kaavion mukaan ja toista tarpeen mukaan kerros loppuun. Neulo vielä kerroksen 37 jälkeen 1 krs valkoisella ja tasaa tarvittaessa silmukat niin, että joka puikolla on 13 s.

Päivä 6

Jatka kirjoneuletta sileänä neuleena oheisen kaavion mukaan ja toista tarpeen mukaan kerros loppuun. Kerroksen vaihtumiskohta on I ja IV puikon välissä. Tee kavennukset kerroksilla 30 ja 34 seuraavasti: neulo I puikon alussa 2 o yhteen, tee IV puikon lopussa ylivetokavennus (nosta 1 s oikein neulomatta, kudo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) = 52s.

Päivä 5

Jatka kirjoneuletta sileänä neuleena oheisen kaavion mukaan ja toista tarpeen mukaan kerros loppuun. Päivä 6 julkaistaan hiihtoloman jälkeen maanantaina 12.3.!

Päivä 4

Jatka kirjoneuletta sileänä neuleena oheisen kaavion mukaan ja toista tarpeen mukaan kerros loppuun.

Päivä 3

Jatka kirjoneuletta sileänä neuleena oheisen kaavion mukaan ja toista tarpeen mukaan kerros loppuun. Huom! Jos kudot 56 s:lla, ota huomioon, että viimeisestä toistettavasta mallikerrasta jää puuttumaan 4s, koska tämän päivän kuvio on jaollinen luvulla 12.

Päivä 2

Aloita kirjoneule suljettuna ja sileänä neuleena ruutupiirroksen 1. krs:lta ja toista tarpeen mukaan kerros loppuun. Kaaviota luetaan alhaalta ylöspäin, oikealta vasemmalle.

Päivä 1

Luo 56s luonnonvalkoisella langalla tai valitsemallasi värillä. Kudo suljettuna neuleena *2o, 2n* 10 krs. Jos haluat tehdä kaksi sukkaa yhtä aikaa, muista aloittaa myös toisen sukan teko!

Vinkki! Sukan kokoa on helppo muuttaa vähentämällä tai lisäämällä silmukkamäärää.