OSYKin villasukka osa 2

Tervetuloa neulomaan OSYKin omaa villasukkaa!

OSYKissa neulotaan jälleen sukkaa. Lähde mukaan Knit Along -sukkahaasteeseen ja neulo itsellesi, lapsellesi tai vaikkapa isällesi uudet OSYK-sukat!

Pari vuotta sitten OSYKissa neulottiin ensimmäiset sukat, ja nyt liikkeelle lähdetään uudella sukkamallilla. Ohje päivittyy tälle sivulle, ensimmäinen osa ohjeesta julkaistaan ma 14.10. Mallisukan valmistumista voi seurata Instragramissa. Ohjeet julkaistaan koulupäivinä, ja sukat valmistuvat siis vaiheittain ja ovat valmiina marraskuun alkupuolella.

OSYKin kirjoneulesukka osa 2

Ohje 

Lanka: Novita Nalle granaattiomena (533) 70g ja pellava (061) 50g 

Puikot: nro 3 tai käsialan mukaan 

Tiheys: 25s kirjoneuletta = 10cm 

Sukan koko 38 (varren pituus noin 19 cm) 

Päivä 1

 nurja silmukka    oikea silmukka 

Luo 68s punaisella langalla ja jaa silmukat neljälle puikolle. Kerroksen vaihtumiskohta on aina I ja IV puikon välissä. Aloita suljettu neule ja neulo 1 krs punaisella oikein. Aloita sitten kirjoneule kaaviossa olevan ohjeen mukaan ja toista mallikertaa kerros loppuun. 

 Päivä 2

Jatka kirjoneuletta kaaviossa olevan ohjeen mukaan ja toista mallikertaa kerros loppuun. Tee kavennukset 17. krs:lla: Neulo I puikon alussa 2 s oikein yhteen ja tee IV puikon lopussa ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli). Työssäsi on nyt 66 s. 

Päivä 3

Jatka kirjoneuletta kaaviossa olevan ohjeen mukaan ja toista mallikertaa kerros loppuun. Tee vastaavat kavennukset 29. krs:lla kuin 17.krs:lla. Työssäsi on nyt 64 s. 

Päivä 4

Jatka kirjoneuletta kaaviossa olevan ohjeen mukaan ja toista mallikertaa kerros loppuun. Tee kavennukset 40. krs:lla. Työssäsi on nyt 62s. 

Päivä 5

Jatka kirjoneuletta kaaviossa olevan ohjeen mukaan ja toista mallikertaa kerros loppuun (huom. toista 48.-49. krs:n kuviota tarpeen mukaan kerros loppuun, kavennusten takia kuvio ei mene tasan 62 s:lla). Tee kavennukset 50. krs:lla. Työssäsi on nyt 60 s. 

Päivä 6

Jatka kirjoneuletta kaaviossa olevan ohjeen mukaan ja toista mallikertaa kerros loppuun. Tee kavennukset 56. krs:lla. Työssäsi on nyt 58 s. Jaa silmukat seuraavasti puikoille: I puikolle 14 s, II puikolle 15 s, III puikolle 15 s ja IV puikolle 14 s. 

Päivä 7

Kantalappu 

Kun olet neulonut kaavion 56. krs:n aloita kantalapun teko neulomalla punaisella I puikon silmukat oikein IV puikolle = 28 s. Käännä työ ja jätä muut s:t odottamaan. Voit tarvittaessa ottaa ohuemmat puikot kantalappua varten. Neulo seuraavasti:  

  1. krs: Käännä työ, nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo muut silmukat nurin. 
  1. krs: Käännä työ, *nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein*, toista – vielä 13 kertaa. 

Toista näitä kahta kerrosta yhteensä 14 kertaa eli 28 kerrosta. 

Kantapohjan kavennukset 

Neulo kerros nurjaa ja jatka sitten samaa vahvennettua neuletta kuten aiemmin. Neulo työn oikeasta reunasta, kunnes toisessa reunassa on jäljellä 10 silmukkaa. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun yli). Käännä työ. Nosta 1. silmukka neulomatta, neulo 8 s nurin ja neulo 2 seuraavaa silmukkaa nurin yhteen. Käännä työ. 

Nosta 1. s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 9 s, tee ylivetokavennus. Jatka edelleen siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän silmukoiden lukumäärä pysyy samana eli 10 silmukkaa. Kun sivusilmukat loppuvat, jaa kantalapun silmukat 2 puikolle: I puikolle 5s ja IV puikolle 5s. 

Poimi vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 13 s + 1 s kantalapun ja II puikon välistä. Neulo poimitut silmukat kiertäen (= takareunasta) oikein vasemman puoleisella kantapohjan puikolla. Neulo II ja III puikon silmukat oikein. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 13 s + 1 s III puikon ja kantalapun välistä sillä puikolla, jolla on 5 s, neulo poimitut silmukat kiertäen oikein ja kantalapun 5 s oikein. 

Päivä 8

Jatka kirjoneuletta kaaviossa olevan ohjeen mukaan ja toista mallikertaa kerros loppuun. Tee kiilakavennukset 1., 3., 5. ja 7. krs:lla seuraavasti: neulo I puikon lopussa 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja IV puikon 2 ensimmäistä silmukkaa ylivetäen oikein yhteen. Työssäsi on nyt yhteensä 60 s.

Päivä 9

Jatka kirjoneuletta kaaviossa olevan ohjeen mukaan ja toista mallikertaa kerros loppuun. 

Päivä 10

Jatka kirjoneuletta kaaviossa olevan ohjeen mukaan ja toista mallikertaa kerros loppuun. 

Päivä 11

Jatka kirjoneuletta kaaviossa olevan ohjeen mukaan ja toista mallikertaa kerros loppuun. 

Päivä 12

Jatka kirjoneuletta kaaviossa olevan ohjeen mukaan ja toista mallikertaa kerros loppuun.

 

Päivä 13

Jatka kirjoneuletta kaaviossa olevan ohjeen mukaan ja toista mallikertaa kerros loppuun. 

Päivä 14

Tee kärkikavennukset, kun pohjan pituus on 19 cm tai pikkuvarvas peittyy. Neulo I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein ja neulo II sekä IV puikon alussa 1 s oikein ja tee ylivetokavennus. Tee kavennukset kuten edellä joka 2. krs yhteensä 5 kertaa. Tee sen jälkeen kavennukset jokaisella kerroksella. Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin.