My CMS

Hyvin suunniteltu on puoliksi luettu

Lukusuunnitelman tekeminen tuntuu vaativan abiturientilta melkeinpä yhtä paljon aloitekykyä ja itsekuria kuin itse ylioppilaskokeisiin lukemisen aloittaminen. Suunnitelman tekeminen on lukenut to do -listallani jo viikkoja. Prosessi on käynnissä ja etenee pikkuhiljaa. Osa opiskelijoista aloittaa yo-kokeisiin valmistautumisen jo joululomalla, osa lukulomalla ja osa jossain niiden välissä. Kuulun itse lukulomalla kertaamaan aloittavien kategoriaan.

Oma, toistaiseksi vähän vaiheessa oleva lukusuunnitelmani on melko yksinkertainen. Varasin kalenterini takaosan muistiinpanosivuille aukeaman kaikkien opiskelemieni oppiaineiden sisällöille.  Erittelin aihealue ja kokonaisuus kerrallaan niin englannin kieliopit, reaaliaineiden kirjojen asiakokonaisuudet kuin tärkeät sivut äidinkielen tekstiopista. Konkreettisesti paperille, samalle aukeamalle kasattuna ensinnäkin luettavan määrä näyttää pienemmältä ja toiseksi auttaa hahmottamaan, mitä kaikkea opiskeltavaa on ja miten se on loogisinta jakaa. Opiskelen sitten asiakokonaisuus kerrallaan ja vedän suunnitelmastani yli jo opiskellut asiat, mutta tarkemmin en ole opiskelujani asetellut aikatauluun. Minulla on suunnitteilla väsätä tarkempi aikataulu lähempänä itse lukemisajankohtaa oman jaksamiseni mukaan. Ystäväni mainitsi suunnitelleensa viime keväänä aina seuraavan viikon opiskelemiset edeltävänä viikonloppuna ja kertoi tämän toimineen hänelle hyvin. Erilainen aikataulutus sopii eri ihmisille. Osa ihmisistä tarvitsee myös muuta rutiinia kuin pelkän aikataulutetun lukusuunnitelman. Itse ratkaisin rutiinintarpeeni ilmoittautumalla vielä yhdelle kurssille neljänteen jaksoon. Luen itse lähinnä kotona, jolloin kotoa koululla käyminen katkaisee päivää mukavasti. Kun minulla on rutiini ja järkevää tekemistä lukemisen ohella, osaan aikatauluttaa päiväni paremmin ja lukeminenkin edistyy.

Eri opiskelutekniikoiden yhdisteleminen ja niistä itselle toimivimpien käyttäminen on hyväksi opiskellessa. Lukio on kouluttanut minusta ajatuskartta- ja muistiinpanoihmisen. Ajatteluani ja opiskeluani selkiyttää muistiinpanojen kirjoittaminen lukiessani ja ajatuskarttojen piirteleminen suuremmista asiakokonaisuuksista. Tussit ja vihot odottavat jo valmiina opiskelu-urakkaani varten. Psykologiaa varten etsin dokumentteja, joita katsoa lukemisen tuntuessa raskaalta. Maantieteen opiskelua tehostan piirtämällä ilmiöistä kuvia ja kaavioita. Kieliä voi kerrata kuuntelemalla podcasteja tai katsomalla videoita opiskeltavalla kielellä sekä lukemalla kyseisenkielisiä tekstejä. Äidinkielen käsitteet jäävät hyvin päähän, kun mitä tahansa lukiessaan etsii teesejä, tutkii konteksteja ja analysoi kieltä – tai opiskelee niitä vaikka muistiinpanoja tehden kirjasta.

Tärkeää on paitsi suunnitella opiskelemisensa tarkasti myös aikatauluttaa joustavasti. Aina vastaan tulee hetkiä, kun lukeminen ei etene syystä tai toisesta. Se ei ole missään nimessä maailmanloppu. Kavereiden näkemistä, harrastuksia ja rentoutumista ei pidä unohtaa tai jättää väliin vain siksi, koska lukusuunnitelmassa ei ole mitään aukkoa niille. Taukoja ja rentoutumista ei saa unohtaa. Kun ajatus alkaa jumittaa ja teksti vilistä silmissä, on turha pakottaa itseään lukemaan. Itse olen huomannut ulkona, mieluiten metsässä, kävelemisen olevan minulle sopivin tapa pitää tauko opiskelusta. Motivaatiota voi kerätä myös vaikkapa katsomalla YouTubesta opevideoita maratonina tai ostamalla levyn lempisuklaata ilahduttamaan – kumpainenkin on todistettu toimivaksi.

On hyvä muistaa, että sama lukusuunnitelma ei sovi kaikille. Joku pystyy opiskelemaan tehokkaasti suuntaa antavalla suunnitelmalla, joku taas tarvitsee selkeät aikataulut opiskelemiselleen. Joka tapauksessa jonkinlainen lukusuunnitelma on tärkeää olla, mutta tärkeää on myös kuunnella itseään. On oltava aikaa sekä opiskella että palautua. Sananlaskun mukaan hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, eli tässä tapauksessa luettu ja opiskeltu, eikö?

Veera Vuori
Lukulomalle suuntaava abiturientti