My CMS

Vinkkejä etäopiskeluun!

16.3.2020 oli erikoinen maanantaiaamu kaikille Oulun lukiolaisille. Maanantaipäivästä lähtien alkoi kuukauden mittainen etäopiskelujakso. Tämä etäopiskelujakso johtuu jylläävästä koronaviruksesta, sillä lähiopetuksen lopettamisella pyritään ehkäisemään viruksen leviämistä. Nämä viikot eivät suinkaan ole lomailua meille opiskelijoille, vaan joudumme urakoimaan itsenäisesti. Minulle etäopiskelu ei ole uutta, sillä olen käynyt jo useita kursseja eLukiossa. Kuitenkin moni ystäväni on tuskaillut itsenäisen opiskelun hankaluutta ja prokrastinoinnin eli asioiden lykkäämisen osuutta heidän päivissään. Näin ollen haluaisin jakaa omat keinoni, miten saan itseni opiskelemaan etäopetuksessa. Toivottavasti myös sinä saat näistä eväitä omaan etäopiskeluusi!

1. Tee lista tehtävistä, joita sinun tulee tehdä ja järjestä ne tärkeysjärjestykseen!
Olen huomannut priorisoinnin olevan todella tärkeää lukio-opinnoissa. On tärkeää ymmärtää, ettei kaikista kursseista tarvitse saada kiitettävää arvosanaa. Näin ollen kannattaa tehdä ensimmäisenä tehtävät niistä oppiaineista, joista tavoittelet parempaa arvosanaa. Käytä siis energiaasi enemmän niihin tehtäviin, joiden tiedät olevan sinulle tärkeitä. Mikäli olet kiinnostunut oppiaineesta, on opiskelu myös huomattavasti hauskempaakin. Tee viimeisenä tehtävät kouluaineista, joista et tavoittele niin hyvää arvosanaa. Kun saat raksitettua tehtävälistaltasi tehdyt tehtävät, huomaat edistyväsi tehtävien teossa ja motivaatio säilyy paremmin yllä!

2. Pidä taukoja!
Taukojen merkitystä ei voi painottaa liikaa. Mikäli opiskelet useita tunteja putkeen etenkin oppiainetta, joka sinua ei suuremmin kiinnosta, katoavat viimeisetkin motivaation rippeet. Minulle toimiva tapa tauottaa opiskelua on esimerkiksi tv-sarjojen katsominen. Kun olen saanut tehtyä yhden oppiaineen tehtävät, annan itseni katsoa esimerkiksi yhden jakson itselleni mieleistä sarjaa. Toinen vaihtoehto on myös ulkoilu. Opiskelun välissä käyn usein kävelyllä koirani kanssa. Myös lemmikkien paijaus saa mielen hetkeksi rauhoittumaan. Pidä siis taukoja ja paijaa lemmikkejäsi!

3. Muista levätä ja harrastaa!
Vaikka etäopiskelussa tehtävää on paljon, ja se voi tuntua vievän hirvittävästi aikaa, anna itsellesi mahdollisuus tehdä mieleisiä asioita. Esimerkiksi kavereiden kanssa juttelu, maalaaminen tai urheilu saavat ajatukset pois koulusta. Mielestäni on tärkeää pitää erillään vapaa-aika ja koulu, vaikka koulu onkin tällä hetkellä kotona. Kun pitää taukoa opiskelusta, olisi parasta sulkea kirjat kokonaan ja unohtaa hetkeksi opiskelut ja keskittyä muuhun.

4. Kuuntele musiikkia!
Musiikin kuuntelu opiskelun ohella ei välttämättä toimi kaikilla, mutta minua se auttaa keskittymään paremmin. Tietystikään kaikki musiikki ei minullakaan vaikuta positiivisesti opiskeluun, mutta esimerkiksi klassinen musiikki saa oloni rauhalliseksi ja lieventää stressiä. Näin myös opiskelukin helpottuu. Musiikin kuuntelu saa minut sulkeutumaan opiskelun maailmaan, enkä häiriinny niin helposti normaalisti opiskelua keskeyttävistä äänistä. Kannattaa kuitenkin kuunnella opiskeltaessa musiikkia, joka ei ole sinulle liian tuttua. Mikäli muistat esimerkiksi laulun lyriikat ulkoa, voi olennaiseen keskittyminen olla vaikeampaa.

5. Pyri tekemään opiskelusta hauskaa!
Opiskelu on huomattavasti helpompaa ja hauskempaa, mikäli saat sen tehtyä esimerkiksi pelin muodossa. Esimerkiksi kielien opiskelussa voit opiskella sanastoja helposti ja hauskasti Quizletin avulla. Lisäksi esimerkiksi reaaliaineiden opiskelussa minua auttaa kuvien tai aikajanojen piirtäminen tai maalaaminen. Myös dokumenttien tai elokuvien katsominen auttaa minua ymmärtämään opiskelemiani asioita. Esimerkiksi Netflix-suoratoistopalvelussa on runsaasti historiaan, psykologiaan ja yhteiskuntaoppiin liittyviä dokumentteja, elokuvia ja tv-sarjoja.

Toivottavasti vinkit auttavat sinua lopettamaan asioiden lykkäämisen, ja ne saavat sinut tarttumaan koulukirjoihin. Muistakaa, että kaikki koulumme opiskelijat ovat samassa tilanteessa ja myös opettajat varmasti ymmärtävät ja joustavat. Avaa joka aamu Wilma rohkeasti ja tartu tuumasta toimeen!

Teksti ja kuvat Linda Huttu