My CMS

 Toiveikkaita ajatuksia ympäristökriisin voittamiseksi

Jari Papusen 38. ja samalla viimeinen kevät OSYKissa. Eräänlainen testamentti.

TOIVEIKKAITA AJATUKSIA YMPÄRISTÖKRIISIN VOITTAMISEKSI

Dalai Lama ja Greta Thunberg esiintyivät yhdessä tiedemiesten kanssa ympäristökriisiä koskevassa paneelissa 9.1.2021, joka on nähtävissä Mind and Life Instituten kotisivustolla. Paneelin johdantotekstissä on linkki “Climate Emergency: Feedbacks Loops”, viiteen n. 10 minuutin dokumenttiin “metsät”, “ikirouta”, “ilmakehä”, “albedo” (heijastevaikutus), jotka on hyvä katsoa ennen n. tunnin kestävää paneelia.

Dalai Laman (85 v.) isännöimän paneelin “tähtönen” on Greta Thunberg (18 v.), ruotsalainen lukiolainen, joka aloitti maailmanlaajuisen liikkeen eli ns. perjantaimielenosoitukset, joihin on osallistunut jo miljoonia nuoria ja nuorenmielisiä. Dalai Lama osoittaa hänelle kunnioituksensa ja kiitollisuutensa, sillä Gretan sukupolven on ratkaistava meidän luomamme hirvittävät ympäristöongelmat. Ja tämän suhteen Dalai Lama on erittäin toiveikas!

Suomalainen Solar Foods on tekemässä vallankumousta ruoantuotannossa: sähkön avulla ilmaista ruokaa! Ei enää välttämättä eläimiä ihmisen tarvitseman energian välikappaleina. Ei enää tarvitse raivata metsiä eläinten rehupelloiksi ja voidaan uudelleen metsittää peltoja hiilinieluiksi. Kuulostaa mahdottomalta, mutta taatusti hämmästyy asiaan perehdyttyään. Solar Foodsin tuottama hiilidioksidista sähkönenergian avulla syntetisoitu mikrobimassa, soleiini, jota voidaan hyödyntää ravintoproteiinina, on erittäin lupaava ratkaisu, josta tulemme lähitulevaisuudessa kuulemaan lisää.

Kun sukupolvi sitten aloin kasvissyöjäksi, jouduin tuon tuostakin perustelemaan päätöstäni. Ystävät ja kylänmiehet varoittelivat kasvinsyönnin vaaroista ja sen voimaa heikentävistä vaikutuksista. Jos vaikka olinkin lukiossamme pioneeri tässä asiassa, niin ilolla voin todeta, että tänään on koulussamme kohta yhtä paljon kasvissyöjiä kuin ns. sekasyöjiäkin. Eihän kasvissyönti tietenkään vielä ympäristökriisiä ratkaise, mutta lihansyönnin jättäminen saattaa olla merkki muuttuneista ajattelutavoista. Vähän samaan tapaan kuin vielä kaksi sukupolvea sitten, jolloin vastustettiin kiivaasti luonnonsuojelualueiden perustamista. Tänään niiden vastustaminen on hiipunut ja niiden arvo ymmärretään.

Olen ET-opettajana nähnyt nopean kehityksen nuorten ajattelussa ja tiedostamisessa. He saattavat vaikuttaa passiivisilta, mutta kun kriittinen massa saavutetaan, alkaa tapahtua. Meidän vanhempien on oltava valppaina ja valmiina, jollemme halua jatkaa kehityksen tulppana olemista.

Sekulaarihumanistina olen kiinnostunut myös henkisyydestä ja uskonnoista. Suomalainen protestanttinen, mutta vahvasti jo sekularisoitunut yhteiskunta tarjoaa hyvät edellytykset yksilön kasvulle ja elämälle, niin että esimerkiksi tämänkaltaiset kirjoitelmat ovat mahdollisia.

Minua inspiroivat filosofi, spiritualistinen ateisti, A. Comte-Sponville ja entinen munkki, Stephen Batchelor, joka edustaa sekulaaribuddhalaisuutta. Siinä ei haikailla tuonpuoleiseen vaan keskitytään elämään tässä ja nyt. Voin yhtyä siihen Dalai Laman sutkaukseen, että meidän on itse ratkaistava luomamme ongelmat eikä odottaa, että Jeesus tekisi sen puolestamme!

“Infinite Potential. The Life & Ideas of David Bohm” -tiedefilmi sai ensi-illan 2020 loppupuolella. Filmissä kerrotaan paljon aikaansa edellä olleen kvanttifyysikon havainnoista kaiken yhteydestä (interconnectedness). Sen pohjalta on jo järjestetty puolenkymmentä tiedepaneelia, joissa eturivin fyysikot ja henkiset johtajat löytävät yhteisymmärryksen. Paneelit ovat Youtubessa, mutta itse filmi ei ole (enää) ilmaiseksi nähtävissä. Sen voi ostaa tai vuokrata.

Elämä on kokonaisuus: kaikki liittyy kaikkeen. Kuulostaa lattealta, mutta David Bohm pistää ajattelemaan – olipa meillä sitten uskonnollista tunnetta tai ei. Tässä voi olla avain uuteen paradigmaan ympäristökriisin voittamiseksi.

Teksti Jari Papunen
Kuva Minna Korpierkki

Kirjoittaja Jari Papunen on tuttu kasvo ja vaikuttaja lukiossamme. Lehtori Papunen on näillä näkymin jättämässä työelämän tämän lukuvuoden jälkeen.