My CMS

MDD täynnä taitoa ja tanssin iloa

Koulumme kaksi opiskelijaa Olli Sukuvaara ja Sampo Stevenson osallistuivat viime kaudella Talent Suomi -kykyjenetsintäkilpailuun MDD-katutanssiporukalla. He avasivat ainutlaatuista kokemustaan ja ajatuksiaan katutanssista ja sen yhdistämistä lukioelämään.

Mikä on MDD?

MDD, ”Men don’t dance” on tanssiryhmä, joka perustettiin Talentia varten. Ryhmänä Olli, Sampo, Jami ja Leo halusivat kehittyä itsenäisinä tanssijoina ja viedä oululaista katutanssitaidetta ison yleisön tietoisuuteen. Tutun kautta ohjelmaan pääseminen tarjosi kanavan tehdä kaikkea tätä. Vanhemmat ja muu perhe ovat olleet tukemassa ryhmää. Ollin ja Leon isä Sami Sukuvaara hoiti paljon virallisia asioita. Projektia inspiroi esimerkiksi Natural Hype -katutanssiryhmä.

Katutanssikulttuurissa tärkeitä elementtejä ovat sekä yhteisöllisyys että oma tyyli. Telkkarista näkyy tietenkin pintapuolinen kuva matkasta. Hauskanpito ja toisiin syvempi tutustuminen ovat olleet pojille henkilökohtaisella tasolla tärkeitä arvoja. Koreografiat kasaantuivat yhdessä tekemisen kautta ja kaikkien persoonat huomioon ottaen. Talentissa pojat luonnehtivat humoristisesti roolejaan porukassa niin, että Olli on äitihahmo, Jami temppuilija, Sampo ryhmän yhdistäjä ja Leo maskotti. Kukaan ei johtanut ryhmää vaan kaikki ovat tasaväkisiä jäseniä, joiden kädenjälki näkyy esityksissä.

Mitä jatkossa?

Koronavirus-pandemia on vaikuttanut esiintyvien taiteilijoiden työhön kaikkialla. MDD:n jälkihype ei myöskään lähtenyt lentoon odotetulla tavalla. Talentin jälkeen ryhmälle tarjottiin paljon keikkaa, mutta suurin osa niistä peruuntui. Onneksi elanto ei ole vielä kiinni tanssiurassa, sillä osa taiteilijoista kipuilee arjesta selviämisessä, kun rajoitukset vievät tulot. Ryhmässä jatkavat vielä Olli, Sampo ja Leo. Ryhmä on halukas kuulemaan tuleviakin tarjouksia, mutta suurempia suunnitelmia MDD:lle ei enää ole. Tanssijat ovat löytäneet oman suunnan.

Kun tanssimisesta hakee uraa, täytyy se toisinaan priorisoida lukionkin edelle. Lukio on kuitenkin tarkoitus suorittaa kunnialla loppuun, sillä se antaa turvaa taidealan taustalle.  ”Kyllä mää sanoisin, että jos haluaa tanssijaksi, nii siitä pitkästä matikasta pitää luopua”, naureskelee Olli. Myös Sampo priorisoi katutanssin ja päätti lopettaa pitkän matikan. Toistaiseksi Sampo ei ole yhdistänyt tanssia ja lukiota muuten kuin kirjoitustehtävien kautta. Välillä vanhempien on vaikea ymmärtää, että aikaa täytyy käyttää myös esimerkiksi somesisällön tuottoon. Vapaa-ajalla joutuu päättämään, käyttääkö ajan opiskeluun tai tanssijuttuihin.

Miksi OSYKiin?

Olli ja Sampo valitsivat lukionkin taiteellisen suuntauksen perusteella. OSYK antaa mahdollisuudet opiskella taideaineita. Tanssikurssit ja tanssi lukiodiplomi voisivat olla tanssijoiden väylä yhdistää lukio-opinnot harrastukseen. Hip hop -kulttuurille tärkeä yhteisöllisyys näkyy myös Maunonkadulla. Hyväksyvä ja avoin ilmapiiri tekee koulupäivistä mukavia.

OSYKissa on paljon tanssijoita ja olisi mahtavaa, jos heille tarjottaisiin lisää mahdollisuuksia koulun puolesta. Draamatiloja on tarjottu treenaamiseen ja pojilla olisi kiinnostusta vaikkapa pitää tanssikursseja toisille opiskelijoille. Kaikki koulun tarjoama tuki ja ideat otetaan lämmöllä vastaan.

Loppusanat ja tulevaa

Olli ja Sampo paljastavat, että he ovat ensi kesänä mukana jossain muualla isoissa jutuissa. Nuorten on tällä hetkellä hyvä puurtaa, sillä uraa uurtavat tanssitaiteilijat ovat tehneet heille tilaa. Mediaa on puhututtanut esimerkiksi taiteilijoiden esiintymispalkat.

”Kiitämme kaikkia tuesta, myös OSYKia, täällä meidän on hyvä olla”, terveisin Sampo ja Olli. Saa nähdä, kuinka kaiken käy, koska tilanne koronaviruksen kannalta on vielä epävakaa.

Teksti Vilma Vanhala
Kuvat MDD-tanssiryhmä