My CMS

Pyramiditeatterin lavalla tapahtuu taas

Draaman DRA5+6-kurssikokonaisuus, teatteriesityksen valmistaminen, on ollut virkistävä kokemus kaikille siinä työskenteleville näin poikkeuksellisen vuoden jälkeen. Teatteriproduktion tekeminen ei ollut helppoa omaehtoisten karanteenien ja muiden tapahtumien jyrsiessä meiltä arvokasta harjoitteluaikaa. Yhteisenä tavoitteena oli saada kokoon hyvä esitys koronasta huolimatta. Produktiosta tulikin erityisen tärkeä asia, koska Pyramiditeatterin lavalla ei ole monta esitystä kuluneen vuoden aikana koettu.

Nyt näyttämölle tulee Oscar Wilden romaaniin pohjautuva Dorian Grayn muotokuva. Ohjaajamme, draamaopettaja Ilona Ruohomäki on onnistunut muuntamaan tämän klassikkoromaanin moderniksi, visuaaliseksi näytelmäksi. Esityksessämme kerrotaan liikkeen ja modernin teatterin keinoin nuoruudesta, kauneudesta ja turmiosta. Produktiossa kanssani näyttelevät Riina Keskitalo ja Nea Korhonen kertovat omia ajatuksiaan kokonaisuudesta. “Esityksessä käsiteltävät aiheet ovat hyvin mielenkiintoisia ja myös ajankohtaisia”, luonnehtii Riina.

Kysyin ohjaajamme Ilonan ajatuksia näytelmän tekemisestä. Ilona kertoo valinneensa juuri tämän teoksen sen ajankohtaisten teemojen takia. ”Dorian Grayn muotokuvassa viehätti myös se, että se on taideteos taiteesta. On ollut kiinnostavaa tehdä teatteriesitys, jossa on teatteriesitys,” Ilona avaa teoksen valintaa. Näyttelijänä on ollut todella kiehtovaa tehdä teatteria teatterin sisällä, koska se on niin uutta minulle.

Iltamme venyivät pitkiksi, viikonloppuja vietettiin koululla, mutta kaikki jaksoivat puurtaa eteenpäin. Nea mainitsee, että kokonaisuuden muodostuminen hieman jännittää, kun emme ole päässeet harjoittelemaan suunnitelman mukaisesti. “Koronan takia ei ole oikein päässyt teatteria harrastamaan niin nyt jaksoi uurastaa”, lisää Riina. Nauru ei hyytynyt ensimmäisen esityksen lähestyessäkään, vaikka välillä kamppailimme aikaa, väsymystä ja nälkää vastaan.

Kaikesta huolimatta on aivan mahtavaa olla takaisin lavalla. Tästä ovat samaa mieltä kaikki produktiossa työskennelleet. Nea mainitseekin keskustellessamme, että ei malta odottaa, että osykilaiset pääsevät nauttimaan teatterista pitkän tauon jälkeen. On ollut ilo tehdä tätä hienoa esitystä upeiden ihmisten rinnalla. Työ huipentuu, kun pääsee yleisön eteen näyttämään työn tuloksen. ”Kaikista haasteista huolimatta on hienoa, että olemme tänä aikana voineet valmistaa esityksiä ja kohdata taiteen äärellä. Olen ylpeä tästä työryhmästä, joka on ollut vaikeuksien keskellä sinnikäs ja lannistumaton”, Ilona iloitsee.

Dorian Gray esitetään viikolla 20 viidesti. Ilman opettajan ennakkoilmoittautumista ei esityksiin tänä keväänä pääse.  Toivottavasti silti näemme mahdollisimman monta opiskelijaa ja opettajaa yleisössämme!

Teksti Aino Hyrynkangas
Kuvat Ilona Ruohomäki