My CMS

Kaksi sisarusta ja 13 laudaturia

Neljä vuotta, sama lukio, kaksoset ja 13 laudaturia sekä kaksi eximiaa – Elina Luukkosella ja Kaarina Luukkosella ei ole takanaan ihan tavallinen lukiotaival. Laanilan yläkoulusta neljä vuotta sitten Maunonkadulle astelleet kaksoset eivät omien sanojensa mukaan vielä silloin uskaltaneet haaveilla näin komeista ylioppilastutkintotuloksista, vaikka lähes kympin keskiarvoilla lukioon tulleet siskokset aikoivat opiskella tunnollisesti ja saada hyviä kurssiarvosanoja.

Kaarina kertoo heidän miettineen lukiovalintaa OSYKin ja Oulun Lyseon lukion välillä, ja lopulta kaunis lukiorakennus, laaja kurssitarjotin ja tutustumispäivän tunnelma toivat molemmat Maunonkadulle. Molemmat luonnehtivat olevansa introvertteja ja tunnustavat, että lukioaika on mennyt pääosin opiskellessa, toisinaan jopa hiukan liikaa ja Kaarina kertookin, että lukion alussa hän olisi voinut olla aktiivisemmin mukana ryhmäytymässä muiden kanssa. ”Opiskelujen ohella on kuitenkin mukavia muistoja oppitunneilta, Tukholma-kurssilta ja filosofian diplomikurssilta”, Kaarina muistelee.

Elinan todistuksessa komeilee seitsemän laudaturia äidinkielen, pitkän matematiikan, englannin, ruotsin, biologian, kemian ja fysiikan kokeista. Kaarina kirjoitti puolestaan laudaturit äidinkielestä, pitkästä matematiikasta, englannista, ruotsista, ranskasta ja filosofiasta ja eximiat kemian ja historian kokeista.

Motivaatio opiskeluun ja halu tehdä töitä oppimiseen eteen yhdistävät sisaruksia. Lukiossa tunne siitä, että opiskelu on tärkeää, voimistui. Molemmat korostavat oikean opiskelutekniikan löytymistä. Kaarina kertoo tehneensä reaaliaineista itselleen muistiinpanoja, ja esimerkiksi matematiikassa ja kemiassa säännöllinen tehtävien tekeminen toivat hyviä oppimistuloksia. Elina kertoo lukeneensa paljon ja kun tulosta alkoi tulla, se ruokki itseään. Kaarina sanoo myös, että omien kiinnostuksen kohteiden löytyminen on ollut yksi lukion parhaita puolia.

Uusille lukiolaisille Elina ja Kaarina haluavat painottaa sitä, että kaikkiin oppiaineisiin ei tarvitse panostaa täysillä ja että kurssiarvosanoissa ja yo-kokeissa kannattaa muistaa armollisuus itseään kohtaan. ”Jokaisen kannattaisi muistaa luottaa omiin taitoihinsa ja ajatella, ettei ole onnistumisen pakkoa, sillä yo-kokeita voi palata uusimaan”, Elina muistuttaa. Koronapandemia toi omat haasteensa yo-kokeiden suorittamiseen, ja se tuntui myös Luukkosen sisarusten elämässä. Varsinkin viimekeväinen kokeiden tiukentunut aikataulu aiheutti jännitystä. Uusille lukiolaisille he haluavat muistuttaa myös, että omasta jaksamisesta on hyvä pitää huolta ja lukion alussa ei tarvitse vielä tietää, minne alalle aikoo pyrkiä lukion jälkeen. Elina kannustaa tekemään töitä pitkäjänteisesti koko lukion ajan, jolloin arviointiviikoilla ja lukulomilla asioiden kertaaminen riittää.

Kaarina muistuttaa myös, ettei lukioaika ole välttämättä elämän parasta aikaa ja että lukion aikana voi muuttaa opintosuunnitelmiaan, jos kiinnostuksen kohteet muuttuvat matkan aikana. Hän neuvoo tulevia lukiolaisia etenemään päivän kerrallaan. Elina kannustaa asettamaan omat tavoitteet ja sanoo, ettei omia tuloksia kannata verrata muiden tuloksiin. ”Kaiken ei tarvitse onnistua täydellisesti”, hän lisää.

Tulevaisuuden suunnitelmat ovat vasta suunnitelmia, ja molemmat aikovat pitää välivuoden ja etsiä töitä. Välivuoden jälkeen Elina on suuntamassa näillä näkymin lääketieteen tai luonnontieteiden pariin ja Kaarina haluaisi yhdistää opinnoissaan matematiikan ja filosofian opiskelun joko Suomessa tai ulkomailla. Ennen sitä, 5.6.2021, juhlitaan valkolakkeja ja ylioppilastodistuksia perheen kesken ja myöhemmin kesällä isommin.

Lämpimät onnittelut Elina ja Kaarina ja muut Maunonkadun tämän kevään valkolakit!

Teksti ja kuvat Minna Korpierkki