My CMS

OSYKin keke toimii ja luo toivoa

Opettajien Leena Kiurun ja Minna Korpierkin ohjaama ympäristötyöryhmä eli OSYKin keke on ollut tänäkin vuonna aktiivinen. Ryhmän toiminnan kulmakivinä ovat toiminta ja toivo, ja kekeläiset eivät pelkää kääriä hihojaan ja tarttua toimeen.

Kekeläisistä Kanerva, Peppiina, Saga, Siru ja Vilma istuttivat yritit ja kukat istutuslaatikoihin toukokuussa, mikä oli yksi koulumme Toivon Agenda
-tapahtuma.

Ensimmäisen vuoden opiskelijat osallistuivat Siisti biitsi -hankkeeseen alkusyksystä lauantaityöpäivänään. Valtakunnallisen hankkeen tarkoituksena on siivota rantoja ja raportoida kerätyt roskat.

Tänäkin lukuvuonna järjestettiin roskajuoksutapahtuma, jonka juuret ovat Ruotsissa. Tapahtuma yhdistää juoksemisen ja roskien keräämisen. Osykilaiset juoksivat tai kävelivät hyppytunneilla, ruokavälitunnilla tai välitunnilla roskien perässä lokakuussa. Kekeläiset punnitsivat roskat ja parhaat kerääjät palkittiin.

Kekeläisillä oli iso rooli koulumme Unesco-viikon suunnittelussa ja toteutuksessa. Vaatekirppis, korjauspaja ja vegaanikahvila rytmittivät mukavasti viikkoa marraskuussa.

Koko lukuvuoden kestävä Kesytä vaatekaappisi -hanke on kannustanut osykilaisia kaivelemaan vaatteita kaapistaan hiukan syvemmältä ja välttämään uusien vaatteiden hankkimista.

Pyöriä pestiin ja ketjuja rasvattiin huhtikuussa.

Huhtikuisessa Kevyttä keväthuoltoa -pyöräpajassa pestiin, rasvattiin, pumpattiin pyöriä matematiikan opettajien Tuukka Korpelan, Sakarias Littowin ja Tommi Tauriaisen avustamina. Kekeläiset keräsivät kaapeistaan pyöräpajaan tykötarpeita. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni hyppäisi bussin tai auton sijasta pyörän selkään.

Kekeläiset ovat edustaneet kevätlukukaudella eri foorumeissa ja kertoneet toiminnastaan. Saga Bruun ja Kanerva Murtovaara osallistuivat Kuntaliiton valtakunnalliseen webinaariin Kestävän tulevaisuuden taidot – kunta oppimisen ytimessä. Saga Bruun ja Vilma Vanhala olivat Oulun yliopiston Kestävyysstudion haastattelussa kertomassa paikallistason ilmastotoiminnasta, ja toukokuun Toivon Agenda -tapahtumassa kekeläisistä Saga Bruun, Peppiina Pyörret ja Vilma Vanhala pääsivät haastattelemaan emeritusprofessori Esko Valtaojaa. OSYKin keke näyttää moneen suuntaan esimerkkiä toiminnallaan.

Kanerva ja Saga valmistautumassa webinaariin.

Kekeläiset tempaisivat toukokuussa Toivon Agenda -tapahtuman aikana ja istuttivat monivuotisia yrttejä ja kukkia koulun pihan istutuslaatikoihin. Laatikoissa on muun muassa ruohosipulia, oreganoa, lisptikka ja valkosipulia. Kunhan Leena Kiurun kasvattamat taimet ovat juurtuneet ja päässeet kasvuun, yrtit ovat kaikkien maisteltavissa ja kukat kaikkien ihailtavina.

Lisäksi kekeläiset kierrättävät ala-aulan pullot ja tölkit, ja niistä saadut rahat lahjoitetaan hyvään tarkoitukseen, esim. Itämerelle.

Kekeläiset ovat tehneet myös uuden aluevaltauksen podcastien parissa. Kevätlukukauden aikana kekeläiset ovat paneutuneet ympäristökysymyksiin viidessä jaksossa, jotka ovat kuunneltavissa koulun SoundCloud-tilillä. Nosta luurit korvillesi ja kuuntele!

Viidennessä jaksossa puhuttiin syömisestä ja siihen liittyvistä valinnoista.

Teksti ja kuvat OSYKin keke