My CMS

Auf Wiedersehen!

Kassit pakattu, liput varattu ja ei muuta kuin matkaan! Olen suuntaamassa koko lokakuuksi Etelä-Saksaan opiskelijavaihtoon.

Lokakuu ja abivuosi on aika erikoinen ajankohta lähteä vaihtoon. Minun oli tarkoitus lähteä kevätlukukauden päätteeksi vaihtoon, mutta korona muutti suunnitelmat. Uusi isäntäperhe järjestyi kuitenkin syksyksi ja sain onneksi sovittua omat opiskeluni niin, ettei neljän viikon poissaolo sotke opiskeluani. Pystyn nyt olemaan suurimman osan 2. jaksosta pois. Olen nyt siis poikkeuksellisesti lokakuun saksalaisessa lukiossa nimeltä Gymnasium Fränkische Schweiz, joka sijaitsee Etelä-Saksassa, Weilersbachissa.

Kuulin vaihto-opiskelumahdollisuudesta saksan tunnilla ensimmäisenä lukiovuotenani ja kiinnostuin mahdollisuudesta heti. Lähdin vaihtoon Suomi-Saksa Yhdistyksen Liiton (SSYL) kautta. He tarjoavat yhden kuukauden kesävaihtoja, kolmen kuukauden vaihtoja syksyllä ja koko vuoden mittaisia vaihtoja. Yhden kuukauden vaihtoon voi lähteä mukaan lukion lyhyellä saksalla. Ainakin kieltä tulen oppimaan Saksassa yhdessä kuukaudessa paljon, koska on koko ajan saksan kielen ympäröimänä, esimerkiksi kaikki elokuvat dupataan saksaksi.  Kaikissa vaihdoissa asutaan isäntäperheessä ja käydään paikallista koulua.

Yksin vaihtoon lähteminen jännitti minua kovasti. Olen opiskellut saksaa vuosia, mutta kieltä kuulee Suomessa harvoin eikä tilaisuuksia puhua tule juuri koskaan. Kielitaidon aktivointi vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, ja jo matkalla huomasin, että esimerkiksi junien kuulutusten ymmärtäminen oli haastavaa. Tätä kirjoittaessani olen jo turvallisesti perillä isäntäperheessä.

Jo tämän muutaman päivän kokemuksen perusteella voin sanoa, että kielten opiskelu kannattaa ja vaihtoihin kannattaa lähteä vain rohkeasti mukaan!  Myös meidän koulullamme on omia ekskursioita, jotka kasvattavat kielitaitoa hurjasti. Kielten oppiminen on hyvin tärkeää ja samalla näkee aivan uusia paikkoja. Kieltä oppiessa oppii myös kulttuurista ja huomaa, kuinka erilaisesti arkipäiväisetkin asiat voi tehdä. Kirjoitan vielä kuukauteni jälkeen uuden jutun omista kokemuksistani.

Teksti ja kuva Aino Hyrynkangas