My CMS

Kekeläiset ja VTT etsivät yhdessä ratkaisua ruokahävikkiin

Lukiomme ympäristötyöryhmä eli OSYKin keke on tehnyt tänä syksynä yhteistyötä Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n kanssa. VTT:n tutkija Anna Sachinopoulou otti yhteyttä ympäristötyöryhmään ja yhteistyö alkoi syyskuussa. Kyseessä on New European Bauhaus -ohjelma, jonka tavoitteena on luoda ja jakaa tietoa ruokahävikistä. Ohjelman yksi keskeisin tavoite on kehittää yhdessä ratkaisuja NEB-ohjelman periaatteella, jossa kulmakivinä ovat kestävyys, kokemus ja inkluusio. Ohjelmassa tuodaan yhteen nuorempia ja kokeneempia kuluttujia, ruoantuottajia, kulttuuriasiantuntijoita ja lisätään eri toimijoiden vuoropuhelua.

Iltapäivällä ideoitiin yhdessä, miten ruokahävikkiä voitaisiin pienentää.

Kekeläiset saivat tehtäväkseen ideoita ja luoda erilaisia esityksiä ruokahävikkiin liittyen tarinoiden avulla. VTT linjasi tarinat Ruma ruuanpoikanen -teeman alle ja erityisesti hedelmiin ja vihanneksiin. Kekeläiset kuvasivat ja leikkasivat videoita mm. Kullervo-kurpitsasta, Oiva-omenasta, kouluruuan hävikistä ja jääkaapin tähteistä. Kuvaesityksissä ja videoissa ideana oli se, että vaikka Oiva-omena, joka ei ollut kaupan kaunein omena, on kelpo syöntiomena ja sopii monenlaiseen käyttöön.

Tyrnävän kirjaston Kivipirtti kokosi yhteen kehittämispäivän osallistujat.

Hävikkiesitysten valmistumisen jälkeen kekeläiset matkustivat yhdessä Sachinopouloun kanssa Tyrnävän kirjastoon tapaamaan perunantuottajia, taiteen asiantuntijaa, Oulu2026-hankkeen viestintätiimiä, ravintoloitsijaa ja kokeneempia kuluttajia. Yhteinen pöytä, osallistujien esitykset ja puheenvuorot, iltapäivän ideointipaja ruokahävikin pienentämisestä ja iltapäivän pikapyrähdys tyrnäväläiseen perunavarastoon tekivät päivästä monipuolisen.

Yhteissuunnittelulla on tarkoituksena kehittää uusia ratkaisuja, ja ne otetaan osaksi Oulu2026-hanketta ja sen Artic Food Lab -osiota. Ja mikä parasta, kokeneempien kuluttajien, ruuantuottajien ja nuorten kuluttajien välillä oli hyvää vuoropuhelua. Perunakunta Tyrnävä hurmasi myös kauniilla kirjastorakennuksellaan ja heidän tuotteella, perunalla, joka oli vahvasti esillä päivässä terveellisenä lähiruokana.

Kekeläiset piipahtivat Finpomin perunavarastossa.

VTT:n ohjelman rahoittaa European Institute of Technology (EIT). OSYK on yksi Ilmastonmuutos lukioihin -hankkeen lukioista ja ympäristöasiat ovat vahva osa koulumme arvopohjaa ja toimintakulttuuria.

Teksti ja kuvat Minna Korpierkki