My CMS

Vaihtokuukauteni Saksassa

Olen taas palannut Suomeen monta muistoa ja kokemusta rikkaampana. Pystyn nyt katsomaan Suomen koulujärjestelmää aivan uudesta näkökulmasta.

Ennen en tiennyt saksalaisesta koulujärjestelmästä juuri mitään. Tiesin vain, että saksalaiset lapset aloittavat koulun nuorempana kuin suomalaislapset. Ensimmäisenä koulupäivänä huomasin kurin olevan paljon tiukempaa kuin Suomessa. Koko koulurakennuksessa ei saanut käyttää puhelimia. Muutenkaan teknologiaa ei käytetty kouluissa yhtä paljon kuin Suomessa. Opiskelijat tekivät kaikki kokeet ja aineet paperille, myös viimeisen vuoden laajat päättökokeet. Saksalaisten päättökoe vastaa meidän ylioppilaskirjoituksiamme, mutta Saksassa kaikki aineet kirjoitetaan kerralla eikä kokeita ainakaan Baijerissa saa uusia tai korottaa.

Kielen ja kulttuurin lisäksi Saksa tarjosi kauniita maisemia.

Koulussa opiskelijoilla oli kovat suorituspaineet. Joka tunnin alussa oli suullinen kuulustelu edellisen oppitunnin asioista. Opettaja valitsi yhden opiskelijan vastaamaan kysymyksiin ilman muistiinpanoja ja opiskelija sai suorituksesta arvosanan. Opiskelijoilta vaadittiin muutenkin paljon. Viikoittain heillä oli useita kokeita ja pistokokeita. Jopa liikunnassa oli kirjalliset kokeet tietyn urheilulajin säännöistä ja käytänteistä. Opiskelu oli hyvin opettajajohtoista, ja tunneilla ei ollut juurikaan parikeskusteluita eikä ryhmätöitä.

Saksan kielen kanssa oli tietysti aluksi vaikeaa. Ihmiset puhuvat nopeasti, ja vieläpä Baijerin murretta. Yhtäkkiä ihan kaikki oli saksaksi ja oli pakko selviytyä saksan kielellä. Mutta aika nopeasti oma itsevarmuuteni kieleen alkoi lisääntymään ja huomasin, kuinka paljon kieltä oikeasti ymmärsin. Ei pidä lannistua, vaikka ei kaikkea ymmärräkään. Lopulta selvisin hyvin, vaikka jokaista sanaa en tiennytkään, sillä pyysin usein toista toistamaan puheensa.

Opin aika lyhyessä ajassa paljon myös itsestäni. Esimerkiksi sain paljon lisää itsevarmuutta ei vain kieleen mutta omiin kykyihini selviytyä. Kaikki ei mennyt niin kuin oli suunniteltu eikä sille voinut mitään. Siinä tilanteessa piti vain luottaa itseensä. Saksassa myös kaikkia aikuisia pitää teititellä. Tämä muodollisuus vaati aluksi aika pitkään totuttelua.

Kuukauden vaihto tarjosi päivittäin monia mahdollisuuksia käyttää ja kehittää saksan kieltä.

Kannustan kaikkia rohkeasti lähtemään vaihtoon mahdollisuuksien mukaan. Näin kuukaudessa monia hienoja paikkoja. Sitä kaikkea, mitä opin tekemällä Saksassa ja saksaksi, en olisi voinut ikinä oppia pelkästään koulun penkillä Suomessa.

Teksti ja kuvat Aino Hyrynkangas