My CMS

Avain – tuo tuttu, mutta kumma kapine taskun pohjalla

Avain on meille kaikille tuttu arkipäivän esine. Käytämme avainta päivittäin ilman, että kiinnitämme huomiota sen rakenteeseen tai toimintaperiaatteeseen. Vain silloin kun avain ei avaa haluttua lukkoa, saattaa mieleen juolahtaa ajatus: ”Miksei se avaudu?” Tällöinkin usein jatkamme avaimen riuhtomista lukkopesässä ja yritämme vimmatusti saada avaimen avaamaan lukon. Joskus on käynyt niinkin, että yritämme väärällä avaimella avata lukkoa. (Tämä onkin sitten oma tarinansa.)

Vierailu vaikutti tulevaisuuden suunnitelmiin: “Varmensi tosi paljon omia haaveita ja suunnitelmia.”

Avaimen ja lukon yhteistoiminnan taakse saattaa kätkeytyä paljon fysiikan ilmiöitä, jotka varmistavat lukon avautumisen ja sulkeutumisen avaimella. Vastauksia tähän lähtivät etsimään OSYKin fysiikan abiopiskelijat oululaiselta lukkoalan yritykseltä iLOQ Oy:ltä. Vuonna 2003 perustettu yritys suunnittelee ja valmistaa digitaalisia pääsynhallintajärjestelmiä. Vierailu yritykseen toteutettiin kahdessa eri ryhmässä. Vierailijoita oli yhteensä 30 opiskelijaa ja opettaja. Ajankohdaksi valikoitui viimeinen valtakunnallinen fysiikan syventävä kurssi FY7 (Aine ja säteily), koska vierailuja ei voinut toteuttaa aiemmin vallitsevan koronatilanteen vuoksi. Vihdoinkin! Nyt oli hyvä hetki päästä ulos koululuokasta ja nähdä työelämän toimintaa.

Mechanical Engineering Specialist Mika Kellokoski esitteli elektromekaanisen lukon toimintaperiaatetta, jossa käden työntöliikkeestä saatavaa mekaanista liike-energiaa muunnetaan sähköenergiaksi. Tätä sähköenergiaa hyödynnetään digitaalisessa tiedonsiirrossa ja lukon eri toiminnoissa, jotta lukon saa avattua käyttöoikeuden omaavalla avaimella. Oho! Esittelyn edetessä opimme, että lukitussysteemiin saattaa sisältyä ilmiöitä kaikista LOPS2016 fysiikan kursseista FY1-FY7. Näin saimme hyvää ja monipuolista kertausta fysiikan perusilmiöistä tulevia fysiikan ylioppilaskirjoituksia varten.

Yritys oli erittäin innostunut vastaanottamaan vierailijat. Yritys halusi tarjota opiskelijoille mahdollisuuden tutustua työelämään ja antaa konkreettisia esimerkkejä, missä ja miten eri fysiikan perustaitoja tarvitaan ja hyödynnetään. Vierailijoiden joukossa saattaa olla jopa tulevia yrityksen työntekijöitä. Niinpä yrityksen puolelta tulleen ehdotuksen mukaan CV:n ja työhakemuksen tekemiseen ja työhaastatteluun saatiin hyviä käytännön vinkkejä mm. HR specialist Jaana Laitalan esityksestä. Samalla tuli ilmi yrityksen eri työntekijöiden koulutustaustaa ja urapolkuja. Tänne yritykseen on päässyt töihin niin yliopiston kuin ammattikorkeakoulun koulutuksella, unohtamatta ammattikoulun suorittaneita, sillä myös kädentaitoja yrityksessä arvostetaan. Koulutusaloina ovat mm. tekninen, kaupan ja hallinnon sekä media-alan koulutus.

Eteen tuli uusia asioita: “Testaamisen suuri määrä eri vaiheissa yllätti.”

Tuotannon Section Manager Reija Keskitalon ja Team Leader Arto Ylitapion avulla päästiin tutustumaan myös tuotannon eri vaiheisiin ja tuotantotiloihin. Tuotantotilojen näkeminen konkretisoi, kuinka paljon erityyppisiä ammattiosaajia yrityksessä on ja kuinka tuotannon eri vaiheissa tehdään erilaisia testauksia niin uusille prototyypeille kuin tuotantovaiheen tuotteille laadun varmistamiseksi. Yrityksen periaatteisiin kuuluu uusien tuotteiden, niiden ominaisuuksien ja tuotannon jatkuva kehittäminen haastamalla perinteisiä ratkaisuja ja toimintatapoja. Lisäksi yrityksen nopeasta kasvusta syntyneet haasteet vaativat koko yrityksen toimintatapojen ja yrityskulttuurin jatkuvaa kehittämistä.

Kahvitarjoilun äärellä oli mukava ja leppoisa tunnelma. Tällöin saattoi keskustella tulevaisuuden suunnitelmista ja saada lisätietoa ja vinkkejä työntekijöiltä omien suunnitelmiensa tueksi. Ihanan innokkaasti opiskelijat kyselivät työntekijöiltä mieltään askarruttavista asioista. Vierailu yrityksen tiloissa on vaikuttavampi kuin jos esittelijät olisivat käyneet koululla vierailulla. Välitön ja avoin tunnelma työyhteisössä välittyi vierailijoille, vaikka eri toimijoita onkin paljon, ja antoi kuvaa kuinka yhteistyössä saadaan rakennettua yhteinen tuote kuluttajille.

Seuraava opiskelijakommentti kuvaa hyvin iltapäiväämme: “Vierailu lukkoyrityksessä kuulosti tosi tylsältä ja ajattelin, että tulee pitkät kolme tuntia, mutta vierailu olikin älyttömän mielenkiintoinen. Oli tosi siistiä nähdä, miten monimutkaisia laitteita iLOQ:in lukot olivat ja silti ymmärtää niiden toimintaa, kun sitä alettiin tutkia pala palalta. Oli myös todella valaisevaa nähdä jokin tosielämän juttu, jossa hyödynnetään fysiikkaa.”

Luulenpa, että iLOQ Oy tulee saamaan suuren määrän kesätyöpaikkahakemuksia nyt vierailulla olleilta opiskelijoilta.

Teksti Maarit Pylkkö
OSYKin fysiikan opettaja

Kuvat Tiina Pääaho