Pyramentti

Komeat 120 vuotta

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio eli meidän OSYKimme täyttää tänä vuonna 120 vuotta. Tämä on pitkä taival oppimisen, sivistyksen ja kasvamisen turvapaikkana. 1900-luvun alussa koulumme teki historiaa avaamalla ensimmäisenä yhteiskouluna Oulussa ovensa niin tytöille kuin pojille. Sittemmin koulun nimi on vaihtunut yhteiskoulusta yhteislyseoksi, ja yläluokkien ja lukion toimiessa samassa tilassa koulun nimi oli Kuusiluodon lukio ja Kuusiluodon yläaste. Nykyinen nimi otettiin käyttöön 2000-luvun alussa, kun Kuusiluodon lukio ja Toppilan lukio yhdistyivät ja yläluokat siirtyivät muualle.

Penkkarimaalaus Sara Kangas-Korhonen

Juhlavuosi näkyy koulullamme monin tavoin. Juhlatyöryhmä, johon kuuluvat rehtori Riitta-Mari Punkki-Heikkinen, opettajat Tiina Ala-Opas, Minna Korpierkki ja Ilona Ruohomäki ja Oulun yhteislyseon Seniorit ry:n puheenjohtaja Marjatta Hyvärinen sekä opiskelijakunnan hallituksen edustaja Kaisa Alaraappana ovat suunnitelleet yhdessä ohjelmaa.

Juhlavuosi avattiin 10.1.2022 rehtori Punkki-Heikkisen pitämässä juhlavuoden päivänavauksessa. Juhlavuoden kunniaksi julkaistaan podcast-sarja OSYK eri silmin, jonka ensimmäinen osa kuultiin tammikuussa. Sarjassa lukioomme liittyvät ihmiset kertovat elämästään OSYKissa ja siitä, mitä koulumme heille merkitsee ja miten se näkyy heidän arjessaan. Ensimmäisessä jaksossa äänessä olivat lukiomme abiturientit Anna Kuukasjärvi, Oiva Latvalehto ja Malla Ryynänen.

Juhlavuoden kunniaksi opiskelijoillamme on ollut mahdollisuus ilmoittautua Oulun teatterin Billy Elliot
-musikaaliin pientä omavastuumaksua vastaan. Korona siirsi esitykset tammikuulta maaliskuun alkuun ja olemme pääsemässä teatteriin maaliskuun ensimmäisellä viikolla.

Kuvataiteessa on valmistumassa kierrätysmateriaaleista OSYK-korumallisto, jonka toteuttamiseen myös muut voivat osallistua. OSYK-koruista on tulossa myöhemmin koululle näyttely. Lisäksi maaliskuussa on perinteinen Oulun lukioiden kuvataiteen lukiodiplominäyttely, jossa lukiomme on näyttävästi mukana.

Juhlavuoden alkuun kuuluu myös toukokuussa musiikkinäytelmä Hölmö nuori sydän, jonka työstäminen on aloitettu teatterin, musiikin, kuvataiteen ja tanssin opintokokonaisuuksien kanssa, joita ohjaavat opettajat Tiina Ala-Opas, Anna-Leena Koldits, Ilona Ruohomäki ja Tarja Väisänen.

Syksylle on tulossa yhteistyössä senioriyhdistyksen kanssa seminaari-iltapäivä 12.10., ja koko juhlavuosi huipentuu viikolla 45 juhlaviikkoon, jolloin opiskelijoille on monenlaista ohjelmaa, ja juhlagaala järjestetään Pohjankartanon salissa perjantaina 11.11. Päivällä juhlivat opiskelijat ja illalla muu yleisö.

Juhlavuoteen on tulossa muutakin ohjelmaa, mutta osa on vielä suunnittelun asteella tai toteutuu pienimuotoisemmin oppiaineiden sisällä. Varmaa on ainakin, että OSYK saa vihdoinkin oman haalarimerkin. Idea tähän tuli OSYKin alumneilta, ja tartuimme heidän toiveeseensa. Merkit saapuvat maaliskuussa koulullemme.

Paljon on ehtinyt tapahtua pyramidikaton alla 120 vuodessa. OSYK on elänyt, kasvanut ja kukoistanut. Tänä vuonna muistelemme koulun historiaa, iloitsemme nykyisestä ja vahvistamme sitä sekä katsomme jo hiukan tulevaan.

Teksti ja kuva
Minna Korpierkki
juhlatyöryhmä