Pyramentti

Nanny Lilius saa oman leivoksen

Juhlavuoden kunniaksi koulumme toinen perustaja Nanny Lilius (1863-1941) saa oman nimikkoleivoksen. Yhteistyössä Huovisen leipomon ja Oulun seudun ammattiopiston, OSAOn, kanssa on syntynyt leivos, jonka on suunnitellut OSAOn kolmannen vuoden opiskelija, Taitaja2022-finalisti, kaksoistutkintoa suorittava Vy Nguyen. Nguyen kertoo vierailleensa opettajansa kanssa Taitaja2022-finaalia varten Huovisen leipomossa, jossa Huovinen kertoi leivosyhteistyötoiveestamme. Nguyen sai samalla tietää, kuka Nanny Lilius on ja mikä hänen merkityksensä on ollut koulussamme.

Liliuksen rooli oli merkittävä koulumme perustamisessa ja sen toiminnassa 1930-luvulle saakka. Ranskan, ruotsin ja saksan kielen lehtori Lilius toimi koulun johtajattarena rehtori Mauno Rosendalin rinnalla vuodesta 1902 alkaen. Lilius oli sekä kosmopoliitti että suomalaisen kulttuurin vaalija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja.

Leivoksen kerrokset ja herkulliset maut ovat täydellinen yhdistelmä.

Huovisen väki toivoi, että leivos suunniteltaisiin kotileipureiden käsiin sopivaksi. Nguyen otti suunnittelussaan huomioon Liliuksen rakkauden Ranskaan, sen kieleen ja kulttuuriin. Hän kertoo nähneensä esim. Instagramissa ranskalaisia kerrosleivoksia ja innostui ajatuksesta, että myös Liliuksen leivoksessa olisi kerroksia. Hän kertoo keksineensä idean nopeasti ja suunnittelussa hän halusi painottaa sitä, että leivos hienostuneisuudestaan huolimatta olisi helppo tehdä ja raaka-aineet löytyisivät kaikkien lähikaupoista.

Nguyen sanoo, että leivoksen tutut maut sopivat suomalaiseen suuhun ja vaikka leivoksessa on monta vaihetta, sen tekeminen ei lopulta ole vaikeaa. Kun edellisenä päivänä on tehnyt valmistelut, seuraavana päivänä leivokset valmistuvat tunnissa. Täytyy toki muistaa, että tässä puhuu jo miltei ammattilainen, leipuri-kondiittoriopiskelija, joka on selvittänyt alansa kilpailussa itsensä kahdeksan parhaan taitajan finaaliin.

Kuvan leivos on herkullisen ja hienostuneen oloinen. Kansainvälisyys ja ranskalaisuus huokuvat kerroksista, mutta silti sopivan kotoisella tavalla. Koristeluun Nguyen on käyttänyt vadelmia ja suklaarouhetta, mutta jokainen saa valita haluamansa koristeet itse.

Leivoksen suunnittelija Vy Nguyen on Taitaja2022-finalisti.

Resepti on valmiina, ja se jaetaan koulun sosiaalisen media tileillä Facebookissa ja Instagramissa @osykinsta sekä täällä verkkolehti Pyramentissa. Reseptistä tulee noin 30 leivosta kerralla. Kun leivot Nanny Lilius -leivoksia, ota kuvia lopputuloksesta, someta tai lähetä koulun tilille kuvia. Liitä Instagramissa mukaan koulun tili @osykinsta ja käytä tunnisteita #nannyliliusleivos #osyk120 #osykleipoo.

Teksti Minna Korpierkki
Kuvat Minna Korpierkki ja Vy Nguyen