Kieltä oppimassa Maltalla

Lokakuun alussa neljä OSYKin opettajaa pääsi osallistumaan Erasmus+-ohjelmaan Maltalla tarkoituksenaan kehittää englannin kielen osaamistaan. Matkaan lähtivät Sari Vallineva, Maarit Pylkkö, Anna-Leena Koldits ja Krista Kautto.

Kielikurssilaisia hymyilytti luokkahuoneen kuumuudesta huolimatta.

Saavuimme Maltan pääkaupunki Vallettan kyljessä sijaitsevaan lämpimään St.Julianiin muutaman tunnin yöunien jälkeen väsyneinä mutta hyväntuulisina. Heti seuraavana päivänä alkoi kielikurssimme ETI – Executive Training Institutessa, joka sijaitsi mukavasti vain kivenheiton päässä hotellistamme. Kurssi oli suunnattu opettajille ja koulujen henkilöstölle ja kurssillamme oli osallistujia meidän suomalaisten lisäksi Saksasta, Ranskasta, Sveitsistä sekä myös Slovakiasta.  

Kurssilla kieltä opiskeltiin laajasti eri osa-alueittain. Pänttäsimme niin sanastoa kuin kielioppiakin sekä kuullun ymmärtämistä. Eniten keskityimme kuitenkin puhumiseen, mitä olimme toivoneetkin. Meille 70-luvulla syntyneille kielten oppiminen kouluaikoina painottui tyystin muihin osa-alueisiin kuin puhumiseen ja monille jäi silloisesta kouluopetuksesta mieleen virheiden pelko sekä turhankin korkea itsekriittisyys. Kurssilla olikin ihanan kannustava ja rento ilmapiiri ja muutaman päivän jälkeen, kun ihmisiin oli tutustunut, ilmapiiri tuntui myös hyvin turvalliselta. Eniten päänvaivaa aiheuttikin lähinnä liian pieni luokkahuone, joka lämpimässä ilmanalassa muuttui hikiseksi ja hapettomaksi. Kävimme läpi myös kielen opettamisen metodologiaa, jota sovellettuna pystymme hyödyntämään myös opettamissamme oppiaineissa.  

Kielikoulun opiskelijat olivat lähinnä aikuisia työelämän eri aloilta, mutta koulu järjesti myös vuoden mittaisia opintoja nuorille, jotka tarvitsivat lisävuoden voidakseen aloittaa jatko-opintoja ulkomailla. Eri maiden koulujärjestelmät poikkeavat paljon sen suhteen, minkäikäisenä pakollinen koulutus päättyy. Ilmapiiri olikin taukojen aikana tiivis ja kansainvälinen, kun eri-ikäiset opiskelijat yrittivät ehtiä saada kahvikupposen ja lounasta lyhyiden taukojen aikana.  

Sari, Krista, Maarit ja Ansku pääsivät vapaa-ajalla tutustumaan Maltan nähtävyyksiin.

Vietimme iltaisin myös vapaa-aikaa kurssikavereidemme kanssa. Vapaamuotoisen yhdessäolon lisäksi kielikoulu järjesti kahtena iltana opastettuja retkiä. Kävimme tutustumassa kauniiseen ja kulttuurihistoriallisesti kiinnostavaan Vallettaan, joka on Maltan pääkaupunki ja Unescon maailmanperintökohde. Toisena iltana tutustuimme ainutlaatuiseen M´dinan kaupunkiin. M´dina on hiljaiseksi kaupungiksikin kutsuttu paikka. Siellä asuu nykyisin vain muutama sata ihmistä, on valtavasti pieniä, hämyisiä kujia ja kaupungissa on todellakin täysin hiljaista. Aivan ainutlaatuinen kaupunki!

Muutoinkin Malta pienestä koostaan huolimatta omaa todella mielenkiintoisen ja vaiherikkaan historian. Sen sijainti Italian lähellä Etelä-Euroopassa, toisaalta lähellä myös Afrikan mannerta ja pitkä historia osana brittiläistä imperiumia on tehnyt siitä varsinaisen kulttuurisen sekoituksen, joka näkyi niin rakennuskannassa, ruokakulttuurissa sekä muutoinkin kulttuurissa televisio-ohjelmia myöten, kielessä, liikenteessä sekä tietenkin väestössä. Historia osana brittiläistä imperiumia näkyy varsinkin englannin kielen vahvana asemana sekä vasemmanpuoleisena liikenteenä.  

Viikkomme Maltalla päättyi aivan liian nopeasti ja kotimatkaa sävytti lentojen myöhästyminen, kaikkien matkalaukkujen katoaminen ja saapuminen sateiseen Ouluun paljon suunniteltua myöhemmin. Sydämiimme ja mieliimme Maltan viikkomme jää iloisena, värikkäänä ja lämpimänä muistona, johon voimme hetkessä palata uudelleen milloin vain.  

Teksti Krista Kautto
Kuvat Sari Vallineva