Japanilaista popmusiikkia ja Robinia – kurkkaus osykilaisten musiikkimakuun

Kävellessäni OSYKin energisillä ja puheensorinalla täyttyneillä käytävillä olen huomannut toistuvan ilmiön. Osykilaiset käyttävät paljon kuulokkeita, kuten minä itsekin. Tämän havainnon seurauksena minulle heräsi mielenkiintoinen kysymys – millaista musiikkia osykilaiset kuuntelevat ja mitä musiikin kuuntelu heille oikeasti merkitsee?

Erilaiset kuulokkeet ovat tuttu näky OSYKin käytävillä.

Kuunteletko yleensä musiikkia? Minä aikoina päivästä kuuntelet eniten musiikkia?

Aloitin kyselyn kysymällä muutamalta osykilaiselta, kuuntelevatko he yleensä musiikkia ja millaisissa tilanteissa päivän aikana he kuuntelevat eniten. Lähes kaikki vastasivat yksiäänisesti, että musiikin kuuntelu on jokapäiväinen ja tärkeä osa heidän arjessaan. Musiikkia kuunnellaan eniten muun muassa koulumatkoilla, hyppytunneilla sekä kotona siivotessa. Osa kertoi kuuntelevansa musiikkia myös koulutöiden parissa ja ulkoillessa.

”Kuuntelen musiikkia aina koulumatkalla bussissa, koulussa hyppytunneilla ja esimerkiksi meikatessa ja siivotessa.”

Mitä genrejä kuuntelet eniten? Onko sinulla lempiartisteja?

Eniten suosiota osykilaisten keskellä sai popmusiikki. Popmusiikin lisäksi popmusiikin erilaisista ”alalajeista” pidettiin, kuten indie popista, pop rockista ja pop rapista. Ulkomaalainen, eniten englanninkielinen musiikki, oli suositumpaa kuin kotimainen suomalainen musiikki. Myös japanilainen ja eteläkorealainen popmusiikki sai kannatusta. Yksi haastateltavistani piti jopa iskelmämusiikista. Suosituin lempiartisti oli kyselyssä ylivoimaisesti Harry Styles, mutta suosiota sai myös Billie Eilish, Suicideboys sekä suomalaiset Robin ja Happoradio. Toisaalta monet vastasivat, että heillä on useita eri lempiartisteja ja he usein kuuntelevat musiikkikappaleita pelkästään tarkoituksena saada hyvä fiilis, eikä kiinnittää niin huomiota itse kappaleen artistiin.

”En siis kuuntele kappaleita artistien perusteella vaan siksi, saanko biisistä hyvän fiiliksen ja kuulostaako se hyvältä.”

Miksi kuuntelet musiikkia?

Musiikin merkitys on monelle osykilaiselle tärkeä, sillä musiikin kuuntelu auttaa viemään ahdistavat ja stressaavat ajatukset mielestä. Musiikki vaimentaa sekä ylimääräisen puheensorinan että metelin kiireisissä ja epämukavissa hetkissä. Musiikin kuuntelu on rentouttava ja rauhoittava tauko kiireisen arjen keskellä, mikä auttaa aivoja ja mieltä lepäämään. Musiikin kuuntelu antaa myös monelle inspiraatioita sekä lisää luovuuden, voimaantumisen ja keskittymisen tunnetta.

”Esimerkiksi salilla on mukavaa kuunnella musiikkia eikä muiden ihmisten puhetta.”

Kyselyni perusteella voin siis todeta, että musiikki on hyvin merkittävä ja tärkeä osa osykilaisten kouluarkea. Oli se sitten japanilainen pop tai klassinen iskelmämusiikki, musiikilla on takuulla rauhoittavaa ja inspiroivaa voimaa. Eipä siis muuta kuin kuulokkeet käteen vaan ja musiikkia kuuntelemaan!

Teksti ja kuva Saana Ahola