Mitä on arki koulun ulkopuolella?

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, mitä on koulukavereiden arki koulun ulkopuolella? Mitä muut tekevät vapaa-ajallaan? Käyvätkö hekin mummolassa kylässä, juoksevat urheiluharjoituksissa joka päivä vai pelaavat tietokoneella illat pitkät? Tai kenties he ovat lapsenvahtina tai tekevät tunnollisesti koulutehtäviä. Tai saatanhan olla väärässä siinä, että eivät kaikki muut kuluta aikaansa toisten elämänkulun pohtimiseen vaan keskittyvät oman arkensa elämiseen. Jotkut saattavat kuitenkin välillä pohtia, että voi kun oma elämäni on tylsää ja muilla on aina niin hauskaa, mutta minkälaista muiden elämä oikeasti on? 

Opiskelijoiden koulupäivät ovat pitkiä. Mitä muuta heidän päiviinsä mahtuu?

Koulun loppua odotetaan aina yhtä innolla, mutta mitä ihanaa kouluovien ulkopuolella sitten odottaa? Onko se kavereiden tapaaminen, kaupassa käynti vai salille pääseminen? Kiiruhtavatko toiset treeneihin, töihin, vai bussiin päästäkseen vain kotiin nukkumaan. Esimerkiksi minun kohdallani koulun loppuminen tarkoittaa lähes aina täyteen bussiin ahtautumista noin tunnin pituiselle matkalle ja vasta päätepysäkillä poisjäämistä.  

Joskus elellessäni omaa tavallista elämääni havahdun miettimään, mikä se nyt oikeasti tavallista on? Ei kaikkien vapaa-aika kulu kuten minulla, joten millaista on toisten elämä koulun ulkopuolella? Jollekin se on esimerkiksi liikunnallisissa treeneissä kuutena päivänä viikossa käyminen, kun taas toiselle rauhoittuminen piirustuspöydän ääreen joka ilta. Jotkut tekevät töitä koulun ohessa esimerkiksi McDonald’sin kassalla, nuorisovaltuustossa tai seurakunnan vapaaehtoisena. Osa saattaa ahertaa opiskelijakunnan hallituksen työtehtävissä vapaa-ajallaan.  

Miten eri tavoin opiskelijatoverit arki-iltansa viettävät? Joku lukee läksyjä kenties kirjoituspöytänsä ääressä, sängyllä tai kahvilassa. Toinen ei avaakaan reppua ennen seuraava päivää ja keskittyy pelaamiseen tai sarjojen katseluun. Monilla on harrastuksia: osa urheilee joko itsenäisesti tai ryhmässä, joku hoitaa lemmikkieläimiään ja toinen käy esimerkiksi taidekerhossa. Toisilla ilta voi vierähtää kirpputorilla tai kirjastossa kierrellen. Ruoasta innostunut saattaa viettää illan kokkaillen ja leipoen, kun taas lukutoukka uppoutuu kirjojen maailmaan. 

Valitettavasti joillekin käsite vapaa-aika on siinä mielin vieras, että se alkaa vasta silloin, kun pitäisi mennä nukkumaan. Joko työt, läksyt tai harrastukset täyttävät illat niin, että seuraavaksi pitäisi nollata aivot ennätysajassa ja nukkua 10 tuntia, jotta aivot ovat seuraavana aamuna kahdeksalta täydellisessä oppimistilassa. Mutta yllättävästi useimmat eivät nuku näin paljoa, sillä uni uhrataan omalle ajalle, jota ei kiireiseen päivään muutoin mahdu. Yön pimetessä saatetaan pelata nettipelejä kavereiden kanssa, selata somea tai miksei vaikka lakata kynsiä. Toisaalta saattaahan myös olla, että illan viimeisinä tunteina keskustellaan tai syödään perheen kanssa, jos koko päivä on täytynyt juosta velvollisuuksien perässä, eikä läheisillekään ole aikaa kuin vain varastamalla sitä jostakin. 

Opiskelijoiden arjessa on runsaasti ja monipuolisesti muutakin sisältöä kuin oppivelvollisuuden täyttäminen. Minä ainakin voisin välillä viettää enemmän aikaa läheisteni kanssa sen sijaan, että täytyisi sulkeutua omaan rauhaan hoitamaan koulujuttuja vielä kotiin päästyäänkin. Mielestäni kaikki opiskelijat ovat melkoisia tasapainottelun mestareita mahduttaessaan vuorokauteen yöunet, pitkän koulupäivän ja mahdollisen työssä käymisen, ihmissuhteiden hoitamisen ja oman hyvinvoinnin ylläpitämisen.  

Juttua varten kyselin osykilaisten arjesta ja harrastuksista. 

Teksti Vilma Luhta 
Kuva Minna Korpierkki