120 vuotta Maunon hengen matkassa

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion juhlavuosi huipentui 11.11.2022, kun iltajuhla toi yhteen sekä entisiä että nykyisiä koulumme opiskelijoita, mutta myös muita kiinnostuneita vieraita nauttimaan juhlaohjelmasta ja muistelemaan rakkaan opinahjomme monisävyisiä vaiheita. Koulun väki oli juhlinut aiemmin päivällä OSAOn konserttisalissa, ja iltatilaisuus oli kaikille avoin.

Draaman ja teatterin opiskelijat toivat lavalle palasia koulumme historiasta.

Vieraita odottivat pihalla lämmintä valoa loistavat juhlatulet, ja sisällä yleisön vastaanottivat ammattitaitoiset airueet. Tilaisuus aloitettiin kahvittelulla OSAOn ravintola Kulturellissa, josta siirryttiin konserttisaliin kuulumistenvaihdon jälkeen. Illan aluksi salin suurella valkokankaalla esitettiin kaunis ja lämminhenkinen video, “OSYK eri silmin”, jossa muutama ihminen puhui omista muistoistaan ja kokemuksistaan Pyramidikaton alla. Video sai monet varmasti herkistymään ja tuntemaan kiitollisuutta yhteisöämme kohtaan.

Juhla jatkui koulumme nykyisen rehtorin, Riitta-Mari Punkki-Heikkisen eli tuttavallisemmin Tiitin, tervehdyksellä, jonka jälkeen nähtiin ensimmäinen kohtaus draaman sekä teatterin opiskelijoiden valmistamasta historiallisesta näytelmästä OSYKin eri vaiheista. Matka alkoi Venäjän vallan alta, ja lavalla nähtiin muun muassa koulumme perustaja Mauno Rosendal repimässä sytykkeitä hellaan itse Venäjän keisarin lähettämästä kirjeestä. Todenmukaista, ken tietää.

Juhlapuhuja Paula Tuovinen

Seuraavaksi kuultiin juhlapuhe Taiteen edistämiskeskuksen johtajalta ja koulumme entiseltä opiskelijalta, Paula Tuoviselta. Tuovinen muisteli omia kouluaikojaan lämpimästi ja painotti, kuinka huonoja muistoja OSYKista ei ole. Moni meistä voi varmasti samaistua, kun Tuovinen luonnehti kouluamme turvalliseksi ja lempeäksi paikaksi kasvaa ja oppia itsestään sekä maailmasta.

Seuraava esitys nostatti kyyneleet ainakin muutamiin silmäkulmiin, kun koulumme kuoro esitti kauniin version suomalaisesta klassikkokappaleesta Kalliolle kukkulalle. Tämän jälkeen Pyramiditeatteri kertasi Maunonkadun sota-ajan vaiheita. Pommin pudottua piirustusluokan katon läpi juoksivat opettajat itse Mauno Rosendalin kotiin tuomaan viestiä, ja jälleen oli historiaa kirjoitettu, rivi riviltä ja vuosi vuodelta.

Ilta jatkui Aamu Redsvenin, Olli Sukuvaaran, Nanna Tervosen sekä Senna Vanhalan tanssillisella taideteoksella Joka pojalla on siivet. Herkkä ja tunteikas esitys muistetaan Hölmö nuori sydän
-musikaalista, ja esityksestä on muodostunut jo jonkinlaiseksi OSYK-klassikoksi. Musikaalibändin tulkinta Vesa-Matti Loirin vuoden 1973 kappaleesta kosketti syvästi ainakin kirjoittajan sydäntä.

Koulumme kuoro esitti juhlassa kaksi kappaletta.

Tervehdyksen Oulun kaupungilta toi lukiokoulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja Pekka Fredriksson, entisen Kuusiluodon lukion alumni hänkin. Kiitosten sekä muistelun jälkeen Pyramiditeatteri esitteli 60-luvun värikkäiden vaatteiden lisäksi muutoksen tuulia mukanaan tuoneen vuosikymmenen, jolloin edes pulla ei estänyt opettajakuntaa kapinoimasta vapaan ilmaisun puolesta.

Seuraavaksi ohjelmassa oli musiikkinumero, kun musikaalibändi tulkitsi Tavaramarkkinoiden tunnetuimman kappaleen Kevät. Mimmi Savolaisen tanssi loisti yhdessä musiikin kanssa ja sai ainakin 90-luvun nuoret mielien maisemissa takaisin “Hakaniemen rantaan”. Tanssi ja musiikki sai jatkoa, kun Laura Feodoroff, koulumme alumni vuodelta 2004, esitti koskettavan esityksen Rääuhtem, joka suomeksi merkitsee sanaa rauhaton. Feodoroffin laulu koltansaameksi kaikui ylväänä konserttisalissa ja sitä seuraava kaunis tanssi jäi varmasti monen mieleen. Esityksen musiikista vastasivat Aimo Aikio sekä Samuli Arrela.

Näyttelijät toivat yleisön erittäin monikerroksisen historian sivuilta takaisin 2000-luvulle, jolloin koulumme nimi vaihtui nykyisekseen. “Lyhyt ja ytimekäs” nimi tuotti haasteita, erityisesti kun puhelinsoitot saavuttivat koulun ja soittajalle olisi pitänyt saada kerrottua nimen lisäksi myös se, miten Toppilan lukio oli nyt osa Kuusiluotoa – tarkoitan siis Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukiota. Lopulta keksittiinkin lyhenteeksi OSYK, ja legenda oli syntynyt.

Joka pojalla on siivet
-tanssiesitys oli koskettava.

Illan toiseksi viimeinen esitys toi terveisensä katutanssin muodossa, kun lavalla nähtiin Teemu Tuohimaan esitys Rock without you. Tuohimaa on aiempien vierailijoiden tapaan koulumme entinen opiskelija. Iloinen ja lämminhenkinen tanssi sai monet eläytymään musiikkiin, ja saattoipa yleisössä nähdä muutaman penkissään tanssahtelevan juhlavieraankin.

Ilta päättyi kuoron esitykseen Irwin Goodmanin kappaleesta Maailma on kaunis. Laulu kosketti suomalaista sielunmaisemaa ja päätti upean illan arvokkaasti. Petra Hietalan, Selina Puebla Onteron, Nanna Tervosen sekä Senna Vanhalan tanssi säesti kauniisti sävelmää ja vei ajatukset kaikkiin niihin kauniisiin asioihin, joita maailmasta löytyy.

Kiitos koko juhlatyöryhmä, näyttelijät, tanssijat, kuorolaiset, tanssijat, tekniikkavastaavat, vierailevat esiintyjät sekä kaikki muut juhlan luomiseen osallistuneet. Te teitte juhlaillasta ikimuistoisen. Kiitos myös jokaiselle entiselle ja nykyiselle lukiomme opiskelijalle sekä opettajalle. Te olette olleet osa koulumme värikkäitä vaiheita ja tehneet siitä paikan, jonka henki kantaa pitkälle vuosienkin yli.

Lopuksi toivotan onnea 120-vuotiaalle Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukiolle – toivottavasti Maunonkadun ilo ja valo eivät koskaan himmene!

Teksti Jenna Sundell
Kuvat Minna Korpierkki, Stella Jolkin ja Minna Korpierkki