Stroboiz – uutta musiikkia vahvalla visiolla 

Pikisaaren kulttuurilaboratoriolla oli syksyllä kiinnostava keikka. Madetojan musiikkilukiosta lähtöisin olevan The Southgatesin keikalla esiintyi lämppärinä toinen lukiolaisista koostuva bändi. Ensikeikkansa heittänyt Stroboiz esittäytyy hiphop-yhtyeenä, mutta twistillä. Yhdestä räppäristä ja kahdesta tanssijasta koostuva yhtye tarjosi yllättävän ja hyvinkin visuaalisen kokonaisuuden, joka toimi kuitenkin hienosti. Nuori ja lupaava kokoonpano on saanut alkunsa tietenkin omassa OSYKissamme. Mistä on siis kyse? 

Akseli ja Olli harjoittelemassa koulumme draamasalissa

Stroboiz on kolmen osykilaisen muodostama hiphop-yhtye, jossa visuaaliset elementit ovat teosten keskiössä musiikin lisäksi. Jäsenistä kaksi, Olli Sukuvaara ja Sampo Stevenson muodostavat tanssitaustan Akseli Vesenterä räppien rinnalle. Olli on valmistunut meiltä viime keväänä ja Akseli ja Sampo ovat lukiomme abiturientteja.

Jäsenet ovat hyviä ystäviä entuudestaan ja yhteinen kiinnostus musiikkiin sekä tanssiin muotoutui lopulta yhtyeeksi. Kokoonpanon syntypaikaksi ystävykset mainitsevat Akselin vanhempien keskeneräisen kerrostaloasunnon. “Ikkunalaudalla oli kone ja sit me tehtiin biittejä ja äänitettiin. Se on tän synnyinpaikka, tyhjä kerrostalokämppä missä ei ollu mitään muuta”, Akseli kertoo. 

Vaikka jäsenet osallistuvat tiiviisti kaikkiin yhtyeen osa-alueisiin, musiikillisesta puolesta vastaa pääosin Akseli. Taustalla hänellä on musiikkipainotteinen peruskoulu ja pitkä harrastuneisuus musiikin parissa. Myös sanoitukset ovat Akselin toimialaa ja räp-lyriikat kiinnostavat musiikin rinnalla. “Akseli on sellanen lyyrinen legenda!” Sampo naurahtaa. Musiikilliseksi inspiraatioksi Akseli mainitsee muun muassa Eminemin ja Kendrick Lamarin. Lavashow’hun Stroboiz on saanut innoitusta esimerkiksi Brockhampton hip hop -kollektiivista.   

Lavashow’hun Stroboiz haluaakin panostaa. Sampo ja Olli vastaavat yhtyeen visuaalisesta ilmeestä eli koreografioista, lavan ilmeestä sekä graafisesta suunnittelusta. Molemmilla on taustaa show’n tekemisestä, sillä kaksikolla on pitkä tanssitausta ja muistissa on monta suurempaakin projektia. Muun muassa MDD-kokoonpano, joka esiintyi Talent Suomessa sekä räp-artisti iben taustatanssijoina toimiminen on tuonut kokemusta isollekin lavalle suunnittelusta.  “Halutaan tehdä teosmaista keikkaa, mihin voi tulla pitämään hauskaa ja tanssimaan, mutta voi myös tulla nauttimaan taiteesta”, Olli avaa visiota. 

Stroboiz tammikuun keikalla

Yhtye on päässyt keikkailemaan myös lisää. Tammikuussa Stroboiz oli jälleen lämppäämässä Southgatesia, tällä kertaa 45 Special -ravintolan lavalla. Yhtyeen tavoite onkin päästä esiintymään mahdollisimman paljon ja myös suuremmille yleisöille. Esimerkiksi Qstock nousee tavoitteita miettiessä esille. Lisäksi yhtye haluaa tehdä ja julkaista lisää musiikkia. Ensimmäinen julkaisu Vastaa löytyy Spotifystä Stroboiz-nimen alta. 

Teksti Sini-Maaria Kaunisto ja Anni Törmä
Kuvat Ilona Ruohomäki ja Sampo Stevenson