Oulun nuorisovaltuusto aloittaa vahvasti toimikautensa uuden puheenjohtajiston johtamana 

Viime vuoden lopulla pidetyt nuorisovaalit ovat kantaneet hedelmää, ja Oulun uusi nuorisovaltuusto, ONE, vietti ryhmäytymisviikonlopun Pikku-Syötteellä. ONE on Oulun nuorten vaikutusvaltaisin elin, jonka puheenjohtajalla on puhe- ja läsnäolo-oikeus Oulun kaupunginvaltuuston kokouksissa. Se antaa lausuntoja, tekee kannanottoja nuoriin koskeviin asioihin ja on usein kuultavana kaupungin eri toimielinten päätöksenteossa. Leiriviikonloppuun osallistui nuorisovaltuuston varsinais- ja varajäsenet ja se huipentui sunnuntaiaamun järjestäytymiskokous. 

Uusi puheenjohtajisto

Pikku-Syötteen leirikeskus tarjosi oululaisille nuorille kokoustilat, joissa nuorisovaltuuston ohjaajat antoivat valtuutetuille yksityiskohtaisen perehdytyksen heidän tuleviin tehtäviinsä. Nuoria koulutettiin toimimaan kaupungin työryhmissä ja lautakunnissa. Heille opetettiin erilaisia kokouskäytänteitä. Yleisesti he siis perehtyivät siihen, mitä nuoren vaikuttajan toimintaan kuuluu. 

Viikonloppu huipentui sunnuntaiaamun järjestäytymiskokoukseen, joka alkoi jytisten uuden puheenjohtajan ja varapuheenjohtajien valinnalla. Puheenjohtajuudesta käytiin kiivasta keskustelua jo kokousta edeltävänä päivänä: ehdokkaat kartoittivat omaa ja muiden kannatusta ja yrittivät etukäteen ennustaa tuloksia. Ehdokkaita puheenjohtajaksi oli ennätykselliset kuusi kappaletta, eli neljäsosa valtuuston varsinaisista jäsenistä. Kuuden vaalipuheen, äänestyksen ja hermoja piinaavan ääntenlaskennan jälkeen ONEn uudeksi puheenjohtajaksi julistettiin Jesse Rousu.  

Juuri kuin jäsenten kädet lopettivat hikoilun ja syke rauhoittui dramaattisesta puheenjohtajuusvaalista, alkoi varapuheenjohtajien äänestys. Kahdeksan ehdokkaan vaalipuheen jälkeen jäsenet olivat taas virittäytyneet jännitystilaan. Ääntenlaskenta tuntui kestävän ikuisuuden, mutta lopulta ääntenlaskijat saapuivat takaisin ja julistivat varapuheenjohtajiksi Pietari Meriläisen ja Armiida Hämäläisen. Loppukokous sujui mallikkaasti, kun valittiin kaupungin työryhmien ja lautakuntien jäsenet. 

Haastattelin puheenjohtajistoa, johon itsekin kuulun, kyselemällä heidän tavoitteistaan ja siitä, mistä tahto johtamiseen on syntynyt. Toista kautta ONEssa istuva tuore puheenjohtaja Jesse Rousu kertoi, että hänen ajatuksensa puheenjohtajuuteen syntyivät jo ensimmäisellä toimikaudella. Silloin hän ei pyrkinyt puheenjohtajan rooliin, mutta nyt toiselle kaudelle lähtiessään Rousulla oli selvät tavoitteet. Ajatus puheenjohtajuudesta oli siis selvä. Rousun johtamalla puheenjohtajistolla on selvä suunnitelma siitä, mitä he tällä kaudella haluavat saada aikaan. Tärkeimmäksi tavoitteeksi nostettiin suoran aloiteoikeuden saaminen kaupunginvaltuustossa ja nuorisovaalien äänestysprosentin nostaminen viiteenkymmeneen prosenttiin nykyisestä 39.5 %:sta. 

Nuorisovaltuuston jäsenet lähtevät intohimoisesti kohti juuri alkanutta toimikautta vaikuttaen nuorten asioihin kaupunginvaltuustossa, kymmenessä kaupungin työryhmässä, kolmessa eri lautakunnassa ja nuorisovaltuuston omalla toiminnalla. Jäsenet tuovat kokouksissaan esille nuorten toiveita kaupungin toimintaan liittyen pyrkien tekemään Oulusta paremman paikan jokaiselle täällä asuvalle nuorelle. 

Teksti Pietari Meriläinen