Tämän vuoden YET kokosi nuoret Kreikkaan ja Antigonen ympärille

Tänään on tullut kuluneeksi noin viikko siitä, kun 14 koulumme opiskelijaa opettajineen kotiutuivat Kreikan Katerinista turvalliseen koti-Suomeen. Kyseessä ei ollut opettajien ja opiskelijoiden penkkareiden ja vanhojentanssien jälkeinen virkistysmatka, vaan vuosittainen Youth, europe and theatre -projekti eli tuttavallisemmin YET. Reissun aikana sattui ja tapahtui kaikenlaista! Matkaamme värittivät kummalliset tapahtumasarjat aina lennolta myöhästymisestä taisteluihin matkamuistoja kähveltäneen kulkukoiran kanssa.

YET yhdisti kolmen maan ja kulttuurin nuoria.

Mikä YET oikeastaan on?

YET on Erasmus+ projekti, jossa kolme maata työskentelevät yhdessä tehden kolme teatteriesitystä samasta teoksesta. Projektin tavoitteena on teatterin lisäksi paikalliseen kulttuuriin tutustuminen, englannin käyttäminen työkielenä ja yhteistyötaitojen kehittäminen.

Päivät olivat antoisia ja intensiivisiä.

Tänä vuonna projektiin ottivat osaa Suomi, Hollanti ja Kreikka. Projektin lähtöteos oli tänä vuonna perinteinen kreikkalainen tragedia, Antigone. YET-lavalla nähtiinkin tänä vuonna teoksen hengessä traagisia kuolemia, onnettomia kihlauksia sekä toimimattomia perhesuhteita.

Projektin alussa opiskelijat jaetaan kolmeen tiimiin oman aihealueensa mukaan. Näyttelijätiimit luovat opettajien avustuksella näytelmän perustuen isäntämaan valitseman teoksen teemoihin. Art-factory luo lavasteet, puvut sekä muut esitykseen tarvittavat irtaimistot. Mediatiimi dokumentoi koko kahden viikon projektin ja auttaa näyttelijätiimejä tekemällä lyhytelokuvia tai muita vaadittavia mediaelementtejä esityksiin. Tänä vuonna projektin ”työpäivät” kestivät kuutisen tuntia, jonka jälkeen opiskelijat palasivat isäntäperheidensä luokse.

Mitä YET antoi minulle tänä vuonna?

Eevin mielestä YET on ollut yksi upeimmista kokemuksista hänen elämässään.

Näyttelijätiimissä olleena avautui YET minulle ensisijaisesti teatterin kautta. Vaikka teatterin tekemisellä oli pääpaino matkalla, oli YET minulle tänä vuonna erityisen tärkeä sosiaalisista syistä. Oli mahtavaa päästä tapaamaan uudestaan ystäviä viime vuoden projektista ja päästä tutustumaan uusiin ihmisiin ja eritoten kreikkalaiseen kulttuuriin. Matkailu avartaa ja antaa uusia näkökulmia niin itse kohdemaasta kuin omasta rakkaasta koti-Suomestakin. Reissu oli yksi elämäni upeimmista kokemuksista, mutta tulin iloisena takaisin kotiin suolaisen aamupalan ja suodatinkahvin pariin. YET antaa hirvittävän paljon meille opiskelijoille ja on toivottavasti ihan mukava kokemus myös meitä kaitseville opettajille. Teatteri on loppujen lopuksi hyvin kansainvälinen kieli!

Teksti Eevi Kainulainen
Kuvat Heta Pesonen