OSYK luo koulutuksen siltaa Yhdysvaltoihin

Opettajat kohtasivat alumni Lauri Ojalan ensimmäiseksi Columbian kampuksella. Laurin kanssa vaihdettiin kuulumiset ja Lauri toimi myös Columbian yliopiston paikallisoppaana.

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukiolla (OSYK) on vahvat juuret kansainvälisyydessä ja monia aktiivisia projekteja Euroopassa, mutta tänä lukuvuonna OSYK on ottanut ison harppauksen Atlantin valtameren yli, Yhdysvaltoihin. OSYK on mukana pääosin Opetushallituksen rahoittamassa Transatlantic Classroom -vaihto-ohjelmassa, jossa päätavoitteina on kansainvälisyyden vahvistaminen ja maiden välisen yhteistyön kehittäminen koulutuksen osalta. OSYKilla on vaihto-ohjelmassa kansainvälisyyden vahvistamisen lisäksi kaksi kärkeä: äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen ja englannin kielen opetuksen (English Language and Literature, ELL) yhteistyö ja taito- ja taideaineiden yhteistyön vahvistaminen erityisesti musikaalikonseptissa.

Huhtikuussa viisi OSYKin opettajaa suuntasi Yhdysvaltoihin. Opettajaseurueessa olivat musiikin opettaja Anna-Leena Koldits, äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Minna Korpierkki, englannin ja espanjan kielen opettaja Eveliina Partanen, draaman ja teatterin sekä äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Ilona Ruohomäki sekä liikunnan, terveystiedon ja tanssin opettaja Tarja Väisänen. Opettajat valikoituivat suunnittelumatkalle vaihto-ohjelman tavoitteiden kautta.

Heli Sirviön kanssa suunniteltiin, millaista yhteistyötä OSYK ja Columbian yliopisto voisivat tehdä.

Huhtikuun matkan ensimmäinen pysähdys oli New Yorkissa, Columbian yliopistossa. Columbian yliopiston kielikeskus tarjoaa suomen kielen ja kulttuurin opetusta omalla kampuksellaan ja etänä Yalen ja Cornellin yliopistoihin. Opettajat tapasivat Columbiassa suomen kielen opettajan Heli Sirviön, jonka kanssa hahmoteltiin mahdollisia opiskelijavierailuja ja yhteistyökuvioita. Jatkossa on tarkoitus tavata molempien opinahjojen opiskelijoiden kanssa Zoomissa, ja vaihtomatkoilla OSYKin opiskelijat pysähtyvät New Yorkissa ja tapaavat yliopiston suomen kielen opiskelijoita kasvotusten. Päivään Columbiassa mahtui myös lämmin jälleenkohtaaminen OSYKin alumnin, Lauri Ojalan kanssa, joka tekee Columbian yliopistossa väitöskirjaa taloustieteestä.

Medina High Schoolissa on mahtavat puitteet tehdä teatteria.

New Yorkista matka jatkui kohti Ohiota, Medinaa, jossa yhteistyökoulu Medina High School odotti opettajaryhmää. Viikon ajan opettajat yöpyivät koulun opettajien luona ja päivisin tapasivat Medina High Schoolin opettajia, seurasivat oppitunteja, keskustelivat opiskelijoiden kanssa ja opettajien sekä koulun että koulupiirin johdon kanssa suunniteltiin, millaista yhteistyö tulevaisuudessa voisi olla. Medina High School tarjoaa hienot puitteet taito- ja taideaineiden opettamiseen näyttävine musikaaleineen, ja amerikkalaisessa lukiokoulutuksessa englannin kielen ja kirjallisuuden opetus on isossa roolissa. Opettajaviisikko keskittyi oppitunneilla erityisesti englannin kielen ja kirjallisuuden ja taito- ja taideaineiden opetuksen seuraamiseen, jotta kotiin viemiset hankkeen osalta olisivat mahdollisimman monipuoliset. Viikko huipentui Medinassa lukion tämän vuoden musikaalin ensi-iltaan, Something Rotten. Koulupäivien lisäksi opettajat saivat hengästyttävän kattauksen amerikkalaisesta kulttuurista.

Rob Thompson koordinoi yhteistyötä Medina High Schoolissa.

Vaihto-ohjelman seuraavat askeleet ovat ensi syksyssä, jolloin OSYKista lähtee neljän opiskelijan ja kahden opettajan kokoonpano New Yorkiin ja Medinaan. Näillä näkymin saamme Medina High Schoolista vastavierailun helmikuussa 2024. Vaihto-ohjelmalle haetaan aktiivisesti lisärahoitusta, jotta liikkuminen maiden välillä olisi pysyvää ja pitkäkestoista. Suunnitelmissa on, että kieli- ja taito- ja taideaineryhmät vuorottelisivat vuosittain vaihto-ohjelman matkoissa ja mahdollisimman moni opiskelija pääsisi mukaan vaihto-ohjelmaan.

Vaihto-ohjelman osarahoittaja on Suomen Yhdysvaltain suurlähetystö, jolle suunnitelmat esiteltiin helmikuun alussa Yhdysvaltain Helsingin-suurlähetystössä. OSYK sai kunnian vastaanottaa Suomen Yhdysvaltain suurlähettilas Douglas Hickeyn maaliskuussa kouluvierailulle, jossa hän tapasi opiskelijoita, vaihto-ohjelman opettajia ja koulun johtoa.

Teksti ja kuvat Minna Korpierkki