Nuorten ääni kuuluu valtakunnallisella tasolla

Vettä on tihkunut koko päivän ja pian on aika suunnata junaan, määränpäänä Mariankatu 9, 00170 Helsinki; valtionvarainministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön työtilat. Juna onkin myöhässä yli tunnin. Perhanan VR.

Tapahtuman yhteiskuvassa mm. pääministeri Petteri Orpo.

1.9. oli vuosittaisen Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton, Nuva ry:n, huipputapaamisen aika. Seitsemättä vuotta peräkkäin järjestettävä tapahtuma keräsi tänä vuonna 80 nuorta vaikuttajaa Suomen joka kolkasta Imatran ja Helsingin väliltä Senaatintorin liepeille. Tapaamisessa keskusteltiin mm. oikeusministeriön kanssa hallitusohjelman toteutuksesta. Oulua tapahtumassa edustamassa oli Oulun nuorisovaltuuston, ONEn, puheenjohtaja Jesse Rousu ja minä, 1.varapuheenjohtaja, Pietari Meriläinen.

Tapahtumapaikalle saavuttuamme jännitys alkoi tiivistyä. Henkilöllisyystarkastuksen jälkeen astelimme portaat alas ja päädyimme Suomen nuorisopolitiikan sydämeen. Ympärillämme vilisi maamme nuorisovaltuutettujen johtoa odottaen innoissaan käskyä hyökätä päivän asioiden kimppuun.

Tilannekatsauksen ja päivän infon jälkeen saimme kuulla Niklas Wilhelmssonia, oikeusministeriön Demokratia ja vaalit -yksikön päällikköä siitä, mitä demokratiaa, vaalitoimia ja kansalaisaloitteita edistäviä toimia hallitusohjelmaan on kirjattu. Tämän jokseenkin tylsältä kuulostavan, mutta kuitenkin mielenkiintoisen luennon jälkeen lähdimme päivän ensimmäisiin työpajoihimme.

Päivän ensimmäinen työpaja käsitteli nuorten kansainvälisen vaikutuksen mahdollisuuksia esimerkiksi EU:ssa, YK:ssa, Natossa, Pohjoismaissa ja ympäristöasioissa. Keskustelu oli antoisaa, ja työpajamme julkilausumaan päätyi esimerkiksi vaatimus EU:n ja Pohjoismaiden yhteistyön lisäämisestä niin valtakunnan kuin koulun tasolla.

Nopean ruokatauon jälkeen oli aika kokoontua päivän toiseen työpajaan, ja päädyin työpajaan, jossa käsiteltiin Suomen luontoa ja ympäristöystävällisyyttä. Täällä keskustelu oli aktiivisempaa kuin aiemmin päivällä: osallistujat olivat lämmenneet ja kaikki tiesivät työpajan yhteenvedon päätyvän pääministerin käsiin. Nyt oli siis aika toimia, jos halusi oman kantansa päätyvän Suomen korkeimpien päättäjien tietoon. Pölyn laskeuduttua edessämme oli yhteenveto, jossa vaadittiin muun muassa hiilineutraalisuustavoitteessa pysymistä ja biodiversiteetin turvaamista.

Kun lähdimme pajasta, oli tunnelma suorastaan kiihkeä. Nuorisovaltuutetut olivat saaneet tietoonsa pian tapahtumapaikalla vierailevien ministerien nimet: paikalle saapuisivat liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist sekä pääministeri Petteri Orpo. Yhteiskuvien jälkeen ministerit pitivät lyhyet puheenvuorot. Aluksi pääministeri Orpo puhui meille hallitusohjelman nuoria koskevista linjauksista, kuten harrastusten ja peruskoulutuksen investoinneista. Lopuksi hän kertoi kokevansa, että on väärin elää nyt velaksi, joka jää meidän nuorten maksettavaksi tulevaisuudessa. Silti hän sanoi hallituksen ottavan yli 10 miljardia velkaa tänä vuonna.

Puheensa jälkeen pääministeri poistui nopeasti paikalta, eikä jäljellä ollut enää kuin työpajojen yhteenvetojen esittelyt ja loppusanat. Näin seitsemäs vuosittainen nuorisovaltuustojen huippukokous oli tullut päätökseensä. Päivä oli todellakin ikimuistoinen ja silmiä avartava kokemus nuorten mahdollisuuksista vaikuttaa niin kunnallisessa kuin valtakunnallisessa päätöksenteossa. Jokaisella meistä on iästä huolimatta todellakin mahdollisuus saada muutosta aikaan, oli se sitten koulussa opiskelijakunnan hallituksen kautta, Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton avulla tai vaikkapa Euroopan laajuisesti Euroopan nuorisoparlamentin kautta.

Teksti ja kuva Pietari Meriläinen