Elävä ja alaston croquis-malli – OSYKissa esiintymistä ei tarvinnut epäröidä 

Kuvataiteen opintojaksossa viime keväänä koulumme opiskelijat saivat ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä kokeilemaan oikeaa croquis-piirtämistä. Piirustuksen ja maalauksen toisessa opintojaksossa keskitytään ihmisanatomiaan ja ihmisen kuvantamiseen, joten kurssilla on tehty croquis-piirroksia. ”Croquis” viittaa elävän mallin piirtämiseen nopealla tahdilla luoden nimenomaan luonnoksen mallista. Tähän mennessä kurssilla on tehty vain harjoituksia kuvasta, mutta tällä kertaa malli oli edessämme oikeasti. 

Elävästä mallista piirtäminen kiinnosti nuoria, ja salissa oli hyvin keskittynyt tunnelma piirtämisen aikana.

Tunnille sai osallistua myös muita opiskelijoita, jotka aikatauluiltaan vain pääsivät. Luonnoksia tehtiin useammalla tekniikalla, kuten lyijykynällä, tusseilla, vahaliidulla ja digitaalisesti. Malli otti asentoja, joissa hän pysyi minuutista viiteen, kun opiskelijat jäljensivät paperille havaintonsa mallin piirteistä. 

Mallinamme toimi Karita Hotti, jolla on croquis-mallina olemisesta kahden vuoden kokemus. Hotti toimii mallina erilaisilla piirtämisen ja maalaamisen kursseilla monen eri tahon kautta. Hotti ajautui croquis-malliksi, kun hänen burleskia harrastava ystävänsä pyysi tuuramaan itseään.  

Pohdimme yhdessä myös, mikä mahdollistaa alastomana koulussa opiskelijoiden edessä esiintymisen. ”Kyllä se taiteilijapiireistä tulee se luonnollisuus [olla alasti muiden edessä]”, Hotti toteaa. Hotti kertoo, että mallina toimiminen on kasvattanut hänen itsetuntoaan. Hän nostaa kuitenkin esille epävarmuuksia, mutta hyvät kokemukset ovat peitonneet huonot.

”Ihmiset aina huomaavat susta uusia asioita, mitä piirtää, mikä on itsestäkin todella mielenkiintoista nähdä. Mulla on just jääny ikuisesti mieleen, ku yks seniori yhdeltä kurssilta tuli sanoo mulle jonku kolmannen kerran jälkeen, että sua on niin kiehtovaa piirtää, kun susta löytyy niitä asioita, mitä piirtää, kun en ole niin laiha. Siinä tulee vaan semmonen, että niinpä, mun kroppa on rikkaus, eihän siinä voi kun itsetunto kasvaa”, Hotti kertoo ja mainitsee mainitsee vielä alastomana muiden edessä olemisesta: ”Itselleni on luonnollisempaa olla alasti kuin vaatteet päällä.”  

Hotti puhuu kuitenkin jännittämisestä: ”Nytkin hiukan jännitti tulla nuorempien eteen, kun ei oikein tiennyt, kuinka arastelevaa porukkaa on”.  Hotti sanoo tulleensa OSYKiin malliksi luottavaisin mielen ja kokee, että mallina olo oli turvallista.

Opiskelijat saivat tästä hienon kokemuksen. Kiitokset kaikille opintojakson opiskelijoille, opettaja Maria Laakkoselle ja itse mallille.

Teksti Nooa Silvonen
Kuvat Maria Laakkonen