Sankaruusteema yhdisti oppiaineita

Keskiviikkona 6.9. kaikki koulumme ensimmäisen vuoden äidinkielen ja kirjallisuuden ja englannin kielen opiskelijat menivät koulun jälkeen elokuvateatteri Stariin katsomaan uusimman Indiana Jones -elokuvan, Indiana Jones and the Dial of Destiny. Elokuvakäynti oli osa äidinkielen ja kirjallisuuden ja englannin kielen opintojen yhteistyötä, jossa molemmissa oppiaineissa sankaruutta tarkasteltiin eri näkökulmista. Erityisesti ELL eli English Language and Literature -opintojaksot tarttuivat äidinkielen ja kirjallisuuden opintojaksojen ohella teemaan.

Äikän ja enkun opettajat yhdistivät voimansa sankaruusteemassa.

Viikko ennen elokuvan näkemistä tein sen, minkä kuka tahansa tilanteessani ollut olisi tehnyt: googletin Indiana Jonesin. Luin huolimattomasti läpi Wikipedia-artikkelin, enkä lopulta muistanut Indiana Jonesista mitään. Toisin sanoen elokuvateatterin valojen sammuessa en tiennyt kovinkaan paljoa siitä, mitä tulisin näkemään.

Olemme aiemmin tunneilla alkaneet käsittelemään draaman kaarta, jota hyödynsimme nyt elokuvan analysoinnissa sekä äidinkielen ja kirjallisuuden että englannin tunneilla. Draaman kaari kuvastaa yleistä ja usein helposti tunnistettavaa juonikuviota tarinoissa, joiden keskiössä on sankari. Keskustelimme ryhmissä äidinkielen tunnilla myös itse sankaruudesta – siitä, millainen on hyvä sankari ja mikä yhdistää suurinta osaa kirjallisuuden ja television sankareita. Puhuimme myös sankaruudesta yleisesti ja mietimme, millaisia ominaisuuksia sankaruuteen liitetään ja ketkä ovat tämän päivän sankareita.

Kuten alussa sanoin, en tiennyt Indiana Jonesista kovinkaan paljon aiemmin – nyt tosin paljon enemmän kuin ennen elokuvaa. Keskustelimmekin aiheesta englannin tunnilla ennen elokuvan näkemistä. Silloin käsittelimme tosin Sherlock Holmesia, mutta keskustelumme sopii tähänkin aiheeseen. Indiana Jones on hyvin tunnettu hahmo ja todella monet tietävät hänen nimensä, ovat kuulleet hänestä ja tietävät hänestä jotain. Maailmassa on kuitenkin suuri määrä ihmisiä, jotka tietävät Indiana Jonesista vain nimen ja joitain faktoja – ovat nähneet kohtia elokuvista tai tuntevat jonkun, joka tietää aiheesta enemmän. Monet ihmiset eivät ole nähneet yhtäkään Indiana Jones elokuvaa, ja ennen elokuvan näkemistä minäkin kuuluin tähän joukkoon. Nyt voin sanoa tietäväni Indiana Jonesin ja pystyisin keskustelemaankin aiheesta.

Indiana Jones edustaa tietynlaista kuvaa sankaruudesta. Hahmo on rohkea, pyrkii oikeudenmukaisuuteen, taistelee pahaa vastaan ja hänellä on yliluonnollisia kykyjä selvitä pahoistakin tilanteista. Elokuva tarjosi hyvin intensiivisen katselukokemuksen, jossa valotettiin hurjien kohtausten lisäksi myös inhimillisempää puolta Indiana Jonesin elämästä. Saimme nähdä, että sankarin elämään kuuluvat myös erilaiset haasteet ihmissuhteissa ja ikääntymisessä.

Olen kiitollinen siitä, että sain mahdollisuuden päästä näkemään elokuvan, vaikka elokuva ei noussut lempielokuvien joukkoon. Olihan kyseessä sentään Indiana Jones! On mukavaa, että koulu tarjoaa oppimiskokemuksia myös elokuvan muodossa.

Teksti Salla Härmä
Kuva Minna Korpierkki