OSYK Tallinnassa ystävyyskoulun vieraana

Varhain tiistaiaamuna 7. marraskuuta kuuden OSYKin venäjän opiskelijan sekä opettajien Mervi Hälisen ja Maria Laakkosen matka Oulusta Tallinnaan alkoi. Ryhmä oli matkalla ystävyyskoulu Pae Gümnaasiumin vieraaksi. Ensin matkustimme junalla Oulusta Helsinkiin, minkä jälkeen lautalla Tallinnaan. Perillä tapasimme isäntänuoret ja jakaannuimme isäntäperheisiin.

Seuraavina päivinä vierailimme venäjänkielisen Pae Gümnaasiumin koulun oppitunneilla, tutustuimme koulujemme eroihin ja yritimme parhaamme mukaan pysyä mukana osin venäjän-, osin vironkielisessä opetuksessa. Isäntäperheiden nuoret opiskelivat myös suomea, joten vaihtelimme kieltä tarpeen ja tilanteen mukaan.

Kävimme myös tutustumassa Tallinnan ja Tarton yliopistoissa, sillä abeillemmehan jatko-opintoaihe on ajankohtainen. Tartossa oli myös valmis nähtävyysreitti turisteille, jonka kiersimme vierailun aikana.

Isäntäperhemajoituksen myötä myös venäjänkielinen arki ja (teentäyteinen) elämä tulivat opiskelijoille konkreettisesti tutuksi. Isäntänuoremme kierrättivät meitä ympäri Tallinnan vanhaa kaupunkia, ja vapaa-ajalla vierailimme mm. ortodoksisessa kirkossa, erilaisissa museoissa, elokuvissa ja kauppakeskuksissa. Huomasimme, että paikalliset ovat kasvaneet liian hyvän joukkoliikenteen piirissä. Ihmettelimme paikallisten ärtymystä, jos bussi oli pari minuuttia myöhässä sekä sitä, miten lyhyitä matkoja taitettiin julkisilla. Me olimme vain iloisia, kun pääsimme raitiovaunun kyytiin. Vieraamme voivat yllättyä Oulun joukkoliikenteen tilasta, kun he saapuvat vastavierailulle helmikuussa.

Teksti Väinö Kallio
Kuvat ryhmäläiset